5 důvodů, proč vyhraje derby Sparta. I když je Slavia favorit

Favorit derby nevyhrává, praví staré klišé. Spartě se před nedělním velkým bojem se Slavií tohle fotbalové přísloví hodí. Do zápasu jde v rozhodně horším rozpoložení než první tým tabulky.

Slavia válí v lize i v evropském poháru. Je silná, sebevědomá. Zato Sparta tápe. V Evropské lize není už dávno, vypadla v předkole se slaboučkou Suboticou.

To už je skoro pravěk, dalo by se říct. Jenže letenský celek pumpovaný penězi rozhazovačného majitele Daniela Křetínského tápe i v domácí soutěži. Po třinácti kolech ztrácí na první Slavii sedm bodů, prohrál tři z posledních čtyř utkání, naposledy ve Zlíně.

Sparta padla ve Zlíně, Nicolae Stanciu to nenesl dobře.

Přesto se najde 5 důvodů, proč Sparta může derby vyhrát. Tady jsou.

Můj dům, můj hrad

Hlavní sparťanská zbraň. O tuto skutečnost se rudí opírají. Hraje se na Letné, tady je mančaft silný. V letošní lize doma vyhrál pětkrát ze šesti utkání, jednou remizoval. Už šestnáct ligových utkání za sebou ve svém království neprohrál.

Na Spartě bude narváno, tribuny poženou hlavně letenský tým.

„Na výkonech venku musíme zapracovat. Ale doma jsme silní a podáváme tam dobré výkony,“ prohlásil trenér Zdeněk Ščasný. „Jestli však chceme aspoň trochu odčinit naše prohry z venku, tak musíme výkony ještě vylepšit, abychom Slavii porazili,“ dodal.

Záhadná dvojka

Jsou hlavní zbraní Sparty, jenže fungují tak trochu na heslo. Rumunský střelec Nicolae Stanciu a gabonský hračička Guélor Kanga. Společně s Martinem Frýdkem tvoří středovou trojici, takže srdce mužstva.

Jenže i sám český reprezentant přiznává, že jsou pro něj spoluhráči „často nečitelní“.

Nicolae Stanciu dal na jaře v derby dva góly.

Co to znamená? Na jednu stranu výhodu, protože Stanciu i Kanga dokážou vymyslet neotřelá ofenzivní řešení. Na druhou stranu riziko. Především druhý z nich je neřízená střela, často si dělá na hřišti, co chce.

A pak má Sparta problém. V derby mužstvo potřebuje, aby fungovala jen jeho kladná tvář.

Útok na gólmana

Ve Slavii je Ondřej Kolář jasnou jedničkou. Prosadil se i do reprezentačního kádru. Ale na Letné to nebude mít jednoduché. Dozajista se mu do hlavy vkrade nejistota. A i kdyby ne, sparťané rozhodně zacílí na jeho křehké myšlenky.

Důvod je zřejmý: Kolář totiž vůbec nezvládl jarní derby. V něm dostal tři góly, dva byly jasně jeho. I když ho teď trenér Jindřich Trpišovský brání. „Dali jsme si tři polovlastní góly,“ přehodil vinu na celou defenzivu.

Kolářovi to pomůže, přesto nepůjde do derby s čistou hlavou.

Jarní derby na Spartě skončilo 3:3, byť domácí vedli už 3:0. Za Slavii vyrovnal v poslední minutě z penalty Milan Škoda.

Pomsta

Posledně zažili sparťané v derby obří potupu. I když neprohráli. Jenže na jaře (v půlce března se tedy hrálo na sněhu) na Letné vedli po poločase 3:0. Ještě v 70. minutě byl na tabulích stejný stav. O vítězi mělo být jasno.

Ale pak přišel krach domácích. Slavia dala tři góly, ten poslední v nastaveném čase z penalty. Milan Škoda ukázal velikost a chladnokrevně srovnal. „Co se to stalo?“ bědoval záložník Stanciu.

Tuhle vzpomínku chce Sparta zahnat.

Martin Frýdek, jeden z mála českých hráčů v sestavě Sparty.

Boj o titul

Cíl pro sezonu má Sparta jasný. Chce – a potřebuje – vyhrát ligu. Vždyť titul slavila naposledy v roce 2014, což je pro ni až traumatické.

Byť se nyní sparťané utěšují, že je vlastně začátek sezony, úplně to tak není. Po derby bude odehráno čtrnáct duelů, tedy víc než třetina. A pokud Slavia na Letné vyhraje, bude mít před arcirivalem náskok deseti bodů. Při remíze zůstane odstup sedmibodový, což také není zrovna málo.

„Tenhle zápas je obrovská šance pro naše kluky. Po prohře ve Zlíně očekávám obrovskou reakci. A já vím, že toho jsou schopní,“ řekl sportovní manažer Tomáš Rosický. „Není to jen o tom, jak Slavii zastavit, ale i jak jí ublížit. A my jí chceme ublížit.“

Zasadí Sparta nenáviděnému sokovi dost ran?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:41 pondělí 4. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 16
  • 8
  • 7
  • 4
  • 4