Komentář: Sparta dostala trapný výprask od Slavie. Umírá tento klub?

Staré fotbalové pravidlo říká, že prohra o tři góly značí rozdíl třídy. Sparta padla doma v derby se Slavií 0:3. Potvrdilo se tak, že je nejslavnější český klub na cestě do pekla.

Na Letné fakt nic nejde. Vymyslí pomstu, která má padnout na Rumuna Nicolae Stancia, bývalého hráče rudých, jenž dnes kope za Slavii. Derby mu sparťané chtějí znechutit přívalem plyšových zrůdiček, dominovat mají hadi a takové ty psí exkrementy s očima.

Jenže slávisté akci úplně otočí, udělají z ní výsměch domácím, ještě k tomu vydělají nějaké peníze pro dobré účely.

Letnou zasypaly při derby plyšové hračky.

A pak si ještě Sparta vstřelí vlastní gól zadní částí těla obránce Michala Sáčka. Samozřejmě každého napadne, že přesně tam, odkud se míč do brány odrazil, nejslavnější český klub právě je…

Je to tak, na Letné opět nefunguje nic.

Nezabírá léčba sportovním ředitelem Tomášem Rosickým, jedním ze sparťanských symbolů. Nepomáhá příchod trenéra Václava Jílka z Olomouce, všeobecně považovaného za jednoho z nejprogresivnějších českých koučů. K ničemu jsou změny v sestavě, tu v bráně, jindy v obraně, prostě neustálé veletoče se složením základní jedenáctky.

Vlastní gól od zadní části těla obránce Michala Sáčka dostala Sparty v derby se Slavií.

Sparta je prostě v hlubokém bahně, možná v tom nejmazlavějším v historii. Horší nebyl snad ani pád do druhé ligy v sedmdesátých let. Přes něj bylo z klubu cítit sílu i soudržnost.

Nyní je to jinak. Na konci derby, kdy Slavia na Letné jasně dominovala a vedla 3:0, mizeli z tribun domácí fanoušci. Žádný hněv, žádné otázky, jen potupné smíření s tím, že tým nevyhrál derby už podeváté v řadě.

„Ten rozdíl je až moc velký,“ hlesl pak zadák Michal Sáček.

Bylo to výstižné hodnocení, s kterými však nekorespondovala slova samotného trenéra Václav Jílka: „Od Slavie to nebyl žádný uragán.“

Trenér Václav Jílek a jeho Sparta propadla v derby se Slavií.

To jsou slova, která zakrývají neschopnost jeho týmu. Na hřišti byl vidět jasný odstup v kvalitě. Stejný, jako je mezi oběma rivaly i v obecné rovině.

Tak si tyto rozdíly projděme.

Za prvé: Slavia měla v posledním utkání národního mužstva v Černé Hoře v základní sestavě tři hráče. A jednoho (Alexe Krále), který z klubu odešel těsně před reprezentační přestávkou. Sparta neměla ani jednoho hráče ve třiadvacetičlenné nominaci.

Za druhé: Slavia hraje Ligu mistrů, tu nejlepší soutěž. Sparta v ní nebyla už od sezony 2005/06. Letos vypadla už v předkole slabší Evropské ligy s tureckým Trabzonsporem. Už potřetí v řadě tak nebude během podzimu nastupovat v základní skupině evropského poháru. Naštěstí má majitel klubu Daniel Křetínský dost peněz, aby ztrátu z toho vyplývající zamázl.

Majitel Sparty Daniel Křetínský a místopředseda představenstva klubu Adam Kotalík

Za třetí: Po deseti kolech ligy Letenští vlastně přišli o (praktickou) šanci na titul. Na Slavii ztrácejí dvanáct bodů, na druhou Plzeň devět. Z deseti utkání jen čtyřikrát vyhráli, k tomu čtyřikrát padli. Slavia zvítězila osmkrát. Poražena nebyla ani jednou. A to hrál Jílkův tým šestkrát doma a jen čtyřikrát venku. Slavia má tenhle poměr přesně otočený.

Za čtvrté: Slavia vyhrála ligu dvakrát z posledních tří roků. Sparta slavila titul, tu nejdůležitější záležitost pro fanoušky, naposledy v roce 2014. Ten Spartě, jen tak mimochodem, vystřílel Josef Hušbauer, jehož letenští šéfové poté s lehkou hlavou pustili, ano, do Slavie.

Příkop mezi pražskými S je zkrátka hluboký, což ukázalo nejen poslední derby. Sparta je v kómatu. A nikdo neví, kdy (a zda) se z něj probere.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:01 úterý 21. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 107
  • 63
  • 59
  • 51
  • 50
  • 50