Komentář: Proč má Sparta mindrák z Plzně? Nemá mentalitu hajzlíků a vítězů

I ten nejpyšnější může mít komplex. Fotbalová Sparta je nejslavnější, nejúspěšnější, ale teď už je jasné, že má svou noční můru. Jmenuje se Viktoria Plzeň - v neděli Spartu porazila popáté v řadě a navíc jí krade jeden mistrovský titul za druhým.

Je to už dva a půl roku. Psal se březen 2014, kdy Tomáš Přikryl rozhodl zápas Sparty s Plzní. Letenští vyhráli 1:0 a na konci sezony slavili mistrovský titul. Od té do doby poslední, stejně jako březnová výhra byla poslední v zápasech s Viktorií.

Je to jasné: Sparta má z Plzně mindrák, což se potvrdilo i tuto neděli. Viktoria vyhrála na svém stadionu 1:0 gólem bijce Michaela Krmenčíka a před letenským týmem má společně s Mladou Boleslaví v tabulce už sedmibodový náskok.

Bilance Sparty v duelech s největším rivalem posledních let je strašidelná. Pražský tým prohrál pětkrát v řadě - v těchto utkáních dal jeden gól a deset jich dostal. Když statistiku posuneme ještě o rok, dostaneme se na tato čísla: jedna výhry v sedmi utkáních, potupné skóre 2:12.

To není náhoda, ale trend.

Kapitán Plzně Roman Hubník nastoupil i s naraženými žebry a dominoval také v tomto souboji s Matějem Pulkrabem.

Ponechme stranou taktické záležitosti, byť jedna za připomínku stojí. Plzeňský trenér Roman Pivarník zvolil v neděli rozestavení, které ještě v této sezoně nepoužil. Pro Spartu to bylo překvapení, na které reagovala jen chabě.

Hlavní rozdíl mezi týmy je však v něčem jiném. Není to fotbalové umění, to je na obou stranách velmi slušné. Jenže v bitvách jako je derby Sparta - Slavia či právě duel Sparta - Viktoria rozhoduje v drtivé většině mentalita.

A tu má Plzeň lepší, vítěznější. V jejím týmu je hned několik fotbalových hajzlíků. A odjakživa platí, že hodné týmy jsou až druhé, třetí, poslední...

Jenže Viktoria má například proslulé zlobily, Davida Limberského a Milana Petrželu. Kolikrát se už říkalo, že tihle dva jsou za zenitem, měli by uvolnit místo mladším. Sami tihle řeči nesnášejí.

„Hlavně když se mluví o okysličení kádru,” vykládal po zisku titulu na jaře tohoto roku generální manažer Adolf Šádek. „Hlavně David Limberský s Milanem Petrželou jsou celí šišatí, když s okysličením přijdu,“ usmíval se.

Někdy to vypadá, že by bylo třeba, Limberský například opakovaně chyboval v evropských pohárech, jenže přijde velký zápas (a větší než se Spartou v českých poměrech není) a Plzeň má zase tahouny. Nesnášejí prohry, za vítězstvím jdou vlastně přes mrtvoly. I v neděli byli oba výborní.

V týmu si navíc vychovávají podobné typy, například útočníka Michaela Krmenčíka. Ten dal Spartě tři góly za poslední dva zápasy, v neděli rozhodl jedinou brankou. „Jde do toho, i když se může zranit,” utrousil sparťanský útočník Václav Kadlec.

Přesně to trefil, v jeho týmu, ač nehrál vyloženě zle, se nikdo takový nenašel. Nikdo neukázal myšlení vítěze.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:23 úterý 21. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10
  • 9