Ligový Expres: O sparťanském návratu k depresi i trapném vtipu slávistických fanoušků

Plzeň si spokojeně pobrukuje. Sparta se Slavií zaváhaly, proto se pozice úřadujícího fotbalového mistra vyjasnila. Ligový Expres však komentuje především situaci Sparty a vliv, který na ni bude mít prohra v Mladé Boleslavi.

Jaro rozjeli pod dohledem nového sportovního ředitele Tomáše Rosického impozantně. Tedy výsledkově impozantně. Sparťané vyhráli šestkrát v řadě, i když to občas na hřišti skřípalo.

Navíc se jim vrátil z čínského vyhnanství Bořek Dočkal.

Guélor Kanga dal sice v Boleslavi gól, ale Spartě k bodům nepomohl.

Na Letné zkrátka od zimní pauzy počítali především plusy. Jenže v sobotu přijela Sparta do Mladé Boleslavi a tam zaváhala. Padla 1:2.

Vliv na to měla absence zraněného kapitána Dočkala, jehož ztrátu pocítila v minulých dnech i česká reprezentace. Především však hrubé chyby.

„Před prvním gólem jsme jich udělali pět,“ láteřil trenér Zdeněk Ščasný. „Vše začalo tím, že Hanousek vybíhal před Karlssona a nezachytil svého hráče. Následně Frýdek opustil prostor a Matějovského. Třetí chybu udělal Zahustel, měl pět metrů blíž k naší bráně a nechal se předběhnout. A ve finále se naši stopeři rozestoupili, místo toho, aby šli s Komličenkem. Neuvěřitelné,“ nadával.

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný po prohře v Mladé Boleslavi

Gólman Florin Nita, jenž v zimě nakonec vyhrál souboj nad Milanem Hečou, pak doslova daroval domácím vítězný gól. U rumunského brankáře se potvrdilo, že to s hrou na riziko často přehání. Taková minela se mu prostě občas stane, při hře nohama to rozhodně není žádný Manuel Neuer či Marc-André ter Stegen.

„Hlavně že jsme si řekli, že se musíme chyb vyvarovat,“ kritizoval Ščasný.

O svém vlivu na tým, například o opětovném zařazení špatného Ondřeje Zahustela, moc nemluvil...

Rozhodující úder v Mladé Boleslavi zasadil Spartě Marek Matějovský, její bývalý kapitán. Jeho nástupce Martin Frýdek mu v tom nezabránil.

Prohra by však Spartu neměla znovu srazit do nedávné deprese. Výkon totiž podala mnohem lepší než v některých jarních utkáních, která nakonec vyhrála. Například doma s Bohemians či v Liberci – použijme staré fotbalové klišé – vítězství spíše utrpěla.

Co se sparťanům nepovedlo, bylo (opět) chování některých fanoušků. Ti si jako cíl vybrali domácího Marka Matějovského, bývalého kapitána Sparty. Elegantní záložník na Letné slavil titul, vždy patřil mezi výrazné hráče. Přesto to tentokrát schytal.

„Přijelo sem dost sparťanů a někteří na mě měli divné poznámky, takže možná kvůli nim mám radost, že se povedlo Spartu porazit. Jinak klubu fandit dál budu,“ vykládal poté, co dal vítězný gól.

Jak se říká: Karma je zdarma. Sparta se o tom přesvědčila.

Obránce Slavie Vladimír Coufal

Ztratila také Slavia, jež doma remizovala s Libercem. Pražané opět hráli velmi slušně, proti nim však stál mladý brankář Filip Nguyen, mimochodem někdejší sparťan.

I tady možná již zmiňovaná karma zafungovala. Slávisté na něj neomaleně (kvůli jeho původu, i když je to Čech jako poleno) pokřikovali něco o kuřeti M45 a mysleli si, jak jsou vtipní.

Tak se gólman rozjel, lapil dobrých šest šancí a byl mužem zápasu.

„Chytal bravurně. Určitě jsme ho dostali do sestavy kola a určitě to byl nejlepší hráč utkání. Klobouk dolů před ním,“ uznal obránce Jan Bořil, jediný Nguyenův přemožitel.

Liberecký gólman Filip Nguyen zachytal na Slavii skvěle.

Plzeň zdolala Bohemians a snížila náskok Slavie na sedm bodů. Zda to červenobílé rozhodí, není jisté. Spíše ne. Viktoria si však především pomohla v boji o druhé místo. Sparťanské zaváhání navýšilo její náskok na osm bodů.

Do konce však zbývá ještě devět utkání. Čtyři v klasické sezoně, pět v nástavbě. Proto Sparta může myslet na stříbro i Plzeň na titul.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:55 středa 31. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 8
  • 7