Jílkův krach jde i za Rosickým. Povedlo se mu vůbec něco?

Jasně, pořád je nováček na vrcholné pozici. Legendární fotbalista Tomáš Rosický však zatím příliš nepřesvědčuje, že by měl jako sportovní ředitel vytáhnout Spartu z nekončící bídy.

Na konci roku 2018 byl majitelem Danielem Křetínským vysunut do čela šiku, stal se (samostatným) sportovním ředitelem. Do té doby se rok učil od Zdeňka Ščasného, trenéra a protřelého barda.

Jenže nyní je Tomáš Rosický už třináct měsíců hlavním bossem. Výsledek? Ten je, mírně řečeno, rozpačitý.

Tomáš Rosický vždy stál za Václavem Jílkem.

Úterní vyhazov trenéra Václava Jílka budiž symbolickým potvrzením toho, že populární exzáložník tápe. Jsou tu však i další indicie, že je před ním ještě spousta učení.

Přestupové úspěchy totiž rovněž příliš nesklízí… A to je problém.

Ale začněme trenérem. Rosický si Jílka vybral, stál za jeho příchodem po minulém ročníku. Nezdálo se to jako špatný nápad, a to ze dvou důvodů.

Jílek byl celkem úspěšný s Olomoucí. I když s ní jednou sestoupil do druhé ligy. Vytáhl ji však zpět a dostal tým do pohárové Evropy. Navíc měl za sebou sparťanskou minulost, býval asistentem kouče Vítězslava Lavičky, spolu slavili mistrovský titul v roce 2014, pro Spartu dosud poslední.

Švéd David Moberg Karlsson je zatím přestupovým propadákem.

Přesto se objevily varovné hlasy. Například Jan Rajnoch, bývalý reprezentant a nyní televizní expert, jenž pod Jílkem kopal v Olomouci, byl skeptický.

„Už v létě jsem říkal, že si nejsem tak úplně jistý, jestli Spartu mentálně zvládne, protože to je prostě něco úplně jiného než ostatní kluby,“ řekl Rajnoch v rozhovoru pro Deník.

„Už na podzim se proslýchalo, že ve Spartě nejsou spokojení. Jednak pochopitelně s výsledky a umístěním, ale taky s komunikací, což byl možná větší problém. Trenéra Jílka jsem poznal během angažmá v Sigmě a co se týká fotbalové odbornosti, tréninků a podobně, tak je stoprocentní. Tam mu není co vytknout. Právě v komunikaci s hráči má podle mě trochu slabinu. Už při jeho příchodu se řešilo, jestli pro Spartu dorostl a je na ni připravený. Bohužel se ty moje obavy, že asi ještě připravený nebyl, potvrdily,“ byl rezolutní.

To, že ve Spartě nebyli spokojení, se jen neproslýchalo. To byl fakt.

Přesto Rosický byl hlavní Jílkovou podporou. Nedovolil jeho vyhazov už po první části sezony. Ani to nebyl nepochopitelný krok, vždyť Sparta vyházela za poslední roky tolik koučů a k ničemu to nevedlo, že byla trpělivost namístě.

Také útočník Libor Kozák si musel po zápase s Libercem vyslechnout kritiku fanoušků.

Jenže když už ji Rosický (a celá Sparta) měl, je nepochopitelné, že ji ztratil po jednom soutěžním zápase ve druhé půlce sezony, po sobotní blamáží s Libercem. Po ní byl Jílek odvolán.

„Nebylo to pro nás jednoduché rozhodnutí. Vašek Jílek je dobrý trenér, ale předvedená hra i výsledky pro nás byly zklamáním a nenaplňovaly očekávání, která máme,“ prohlásil pro klubový web Rosický.

Vypadá to jako další krok z nouze, pro Spartu v posledních letech tak typický. Rozhodně ne jako promyšlená strategie.

Filipa Panáka (vpravo) koupila Sparta z Karviné jako zraněného. Za rok neodehrál ani jeden zápas.

Bohužel, podobně vyznívá také většina přestupů, jež Rosický zrealizoval.

Není divu, že se objevují hlasy, proč angažoval do skautského týmu bráchu Jirku a také tátu Jiřího, dva bývalé výborné hráče. Jejich erudice by měla být na úrovni, přesto si tím Rosický nejmladší nabíhá na vidle.

Navíc když se mu nedaří.

Stačí rekapitulace: V zimě 2019 přivedl Švéda Davida Moberga Karlssona, který nyní sedí na tribuně či lavičce. Martin Hašek se pomátl a s klubem se rozhádal, byl přeřazen do béčka. Bořek Dočkal rok nehrál kvůli zranění, teď se vrací. Filip Panák, jehož Sparta koupila z Karviné přes problémy s kolenem, zatím nenastoupil ani do jednoho zápasu. Matěj Hanousek začal dobře, ale později ze sestavy vypadl.

Nor Andreas Vindheim je dalším severským objevem Tomáše Rosického.

V létě minulého roku dorazil Andreas Vindheim (zatím nepředvedl nic), Libor Kozák (na podzim dal sedm gólů, to je slušné, ale mohl jich dát dvojnásobek), mladík Martin Graiciar z Fiorentiny je kdesi schovaný. Povedl se další zelenáč Ladislav Krejčí z Brna, slušně hrají také David Lischka s Michalem Trávníkem (oba z Jablonce). Ale úplný šlágr to také není, viz poslední souboj s Libercem.

A nyní v zimě koupila Sparta pouze mladíka Filipa Součka, kterého však nechala do léta v Opavě, aby měl herní vytížení.

Přitom tým potřeboval, a to nezbytně, vylepšit defenzivu. Nic takového se nestalo, což jde také za Rosickým.

Jeho práce je zkrátka zatím rozpačitá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:49 pátek 19. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 50
  • 48
  • 47
  • 44
  • 44