Ligový Expres: Hrají za Spartu a bojí se výhry. Kdo za to může?

Další ztráta, další neúspěch. Další nepochopitelný zkrat. Fotbalová Sparta prostě baví. Ale jen ty, co jí nepřejí. Ligový Expres se diví tomu, že hráči nejslavnějšího klubu mají strach z výhry. To je šílené.

Na Slavii už mají ztrátu sedmnáct bodů. Na Plzeň jedenáct. Ale pozor, také o tři body kulhají za Slováckem. A stejnou porci náskoku mají před jedenáctou Bohemkou, jež by nyní spadla do skupiny o udržení.

Sparta je prostě v historické krizi, možná té vůbec největší.

Klasický obrázek: Sparťané mají po zápase hlavy dole.

Ztrácí totiž hrdost i respekt, což se potvrdilo také v neděli v Teplicích. Tady měli Letenští vyhrát a potvrdit výhru nad Karvinou z minulého kola. Ale nestalo se, domácí vyrovnali na konečných 1:1 v poslední minutě.

Sparta tak ani jednou v této sezoně nevyhrála dva zápasy po sobě. Co to jako je?

I Tepličtí šli do střetu s kdysi železným klubem (železná Sparta, to je přece pojem) s optimismem. Urveme body, říkali si. Povedlo se jim to.

Teplický Jakub Řezníček vyrovnal proti Spartě v poslední minutě.

„Chtěli jsme na ně vlítnout, být agresivní, dorážet je. Sparta je tam, kde jde. Ostatně vy novináři o tom všichni neustále píšete. Všude to je, že se sparťanům nedaří. I proto jsme si na ně věřili,” vykládal útočník Jakub Řezníček, autor vyrovnávacího gólu.

Tady je vidět, jak mizí respekt ze Sparty.

Dříve se říkalo, že tým, který jede na Letnou, prohrává už v Průhonicích 0:2. Dnes je to jinak. I Karviná si brousila zuby na body na Spartě. Pak sice dostala naloženo, jenže to je výjimka.

Spartě nyní nepomáhají ani kvality Guélora Kangy.

Sparta je totiž slabá. Herně, ale především psychicky. Celá desetiletí těžila ze své nadřazenosti. Ta štvala celé fotbalové Česko (i Československo), jenže byla podložená: tradicí, výsledky, uměním, kvalitou, sebevědomím.

V Teplicích Sparta ztrátu své aury demonstrovala v šancích, které si vypracovala. V nich selhali Libor Kozák, Guélor Kanga, Benjamin Tetteh, Srdjan Plavšič.

„Je to rozhodující faktor utkání. Jsou to situace, které po brance přímo volají. Teplice jsme nedokázali porazit i z toho důvodu, že jsme nebyli produktivní,“ přiznal trenér Václav Jílek.

Libor Kozák, útočník Sparty, a jeho výmluvné gesto při zápase v Teplicích

Je to tak. Na kdyby se ve fotbale nehraje, ale kdyby Sparta možnosti využila…

Tak by se nemusela do konce klepat, že přijde průšvih. Který když z něj máte obavy, většinou nastane. Tentokrát jím byl Řezníčkův gól, Spartu tak sundal její bývalý hráč.

„Může to korespondovat se strachem o výsledek. Když vedeme, nevěříme si natolik, abychom utkání dohráli v klidu. Soupeři stačí zjednodušit hru a nakonec to skončí brankou v naší síti. Tentokrát je to bolestivější, protože to bylo po standardní situaci, kterou bychom měli být schopni ubránit,“ láteřil Jílek.

Teplický Tomáš Vondrášek posílá nůžkami míč před bránu Sparty, kde ho do sítě dotlačí Jakub Řezníček.

„Je to zásadní problém v každém utkání. Pokud tým vede 1:0, podvědomě se obává o výsledek a stáhne se,“ přiznal.

Jenže to velké týmy nedělají. Ty si jedou svoje, mají dostatek sebedůvěry. Sparťanští hráči jsou na tom jinak. I to naznačuje, že je tým špatně vybraný, zle složený.

Kdo za to může? Samozřejmě vedení Sparty: majitel Daniel Křetínský, jeho podřízení Adam Kotalík, Tomáš Rosický, trenér Jílek, bývalý sportovní ředitel Zdeněk Ščasný.

Nejde vše donekonečna házet na italský problém jménem Andrea Stramaccioni.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:33 úterý 18. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 40
  • 39
  • 38
  • 38
  • 36