Ligový Expres: Hříchy naboba Kangy. Čím Spartu ničí hráč, který má být její hvězdou?

Má být hlavní hybnou zbraní obrodu pražské Sparty. Jenže zatím je to spíš velká brzda. Gabonský fotbalista Guélor Kanga občas dá gól, ale hlavně dostává karty, nehraje týmově. Ligový Expres už poněkolikáté upozorňuje na jeho negativní dopad na rudý tým.

Před čtyřmi lety, když kopal ruskou ligu za Rostov na Donu, stál kvůli trestům během roku a půl ve dvanácti zápasech. A to se přece vyplatí…

„To byla výjimka,“ dušoval se Guélor Kanga, když přišel minulou zimu do Sparty.

Rozhodčí Radek Příhoda vylučuje na Slovácku sparťana Guélora Kangu.

Sliby, chyby.

V této sezoně je v lize odehráno sedmnáct utkání. Kanga už chyběl třikrát. Jednou za čtyři žluté karty, poté dvakrát za osm. Jenže tím to zdaleka nekončí.

V sobotu večer se totiž na Slovácku nechal nesmyslně vyloučit, jednoho ze soků trefil loktem do obličeje. Úmysl byl zřejmý, i když trenér Zdeněk Ščasný mluvil o tom, že karta byla přísná.

Nebyla!

Trenér Zdeněk Ščasný Guélora Kangu zatím nezkrotil.

V tuto chvíli je jasné, že Kangu čeká další distanc. Červenou kartu dostal bez předchozí žluté, navíc je to recidivista. Bylo by překvapení, kdyby si musel odsedět méně než tři utkání.

On má přitom pomáhat Spartě na trávníku. Proto ho získala. Proto za něj zaplatila Crvene zvezdě Bělehrad 25 milionů korun. Proto mu dala plat 20 milionů ročně plus podpisový bonus 7,5 milionu.

Kanga zatím v lize zvládl za Spartu 27 utkání, v nichž dal deset gólů a na jeden nahrál. Střelecké číslo je výborné, přihrávek by měl mít jako kreativní záložník rozhodně víc.

Guélor Kanga, problémová hvězda Sparty

Jenže veškeré statistiky zapadají při pohledu na jeho chování. Gabonský reprezentant měl tolik výstřelků, že ve Spartě těžko pamatují takového týpka. V jeho chování se projevuje hráčovo nekonečné sebevědomí, arogance, o nichž mluvily hlasy z Ruska i Chorvatska, kde dříve působil.

Příkladů je několik. Například v únoru vedla Sparta 1:0 nad Libercem, v nastaveném čase druhé půle kopala penaltu. Faulovaný byl David Lafata, legenda, střelec, sparťanský bůh. Navíc chlap, jemuž chyběly k metě 200 ligových zásahů jen tři. A také útočník, který byl na penaltu určený.

Co se stalo? Kanga sebral balon a mazal k puntíku. Lafata ho zastavil, chtěl kopat. Vzteklý prcek ale nebral ohled na týmovou hierarchii i rozhodnutí trenérů. Lafata proto jen mávl rukou a šel pryč.

Sparta je v průšvihu. A Guélor Kanga na tom má zásadní vinu. Na Slovácku nedal penaltu a nechal se nesmyslně vyloučit.

„Jsem tu nový, nevěděl jsem, že když je David na hřišti, tak penalty pokaždé kope on,“ vykládal Kanga. Pěkná výmluva. Při předzápasové poradě je vždy jasně řečeno, kdo si míč vezme.

To byl jen začátek. Během jara Kanga tolik nezlobil. Ale především nepřispěl k posunu Sparty výš. Mužstvo skončilo v lize až páté, třináct bodů za mistrovskou Plzní. To byl propadák, který měl Kanga pomoci zažehnat.

Vše se mělo změnit v létě. Hra (i výsledky) Sparty i Kangův přínos. Nestalo se nic.

Místo toho si Gabonec prožil pár kontroverzí s vlastními fanoušky. Odmítl jim poděkovat za podporu po zápase v Jablonci, poté jim ironicky zatleskal po propadáku v kvalifikaci Evropské ligy v Subotici. Hájil se jejich rasistickým postojem. Samozřejmě, sparťanské tvrdé jádro je xenofobní, ale v tomto případě i Kangovi spoluhráči (například Uroš Radakovič) mluvili jen o tom, že byl kotel naštvaný kvůli prohře a šílenému výkonu.

První penaltu Sparty na Slovácku chytil Matouš Trmal Guéloru Kangovi.

Solitér Kanga pokračuje v podobném stylu celý podzim. Jeho disciplína je tristní, chování rovněž. Naposledy na Slovácku hodil před penaltou, již poté neproměnil, míč na domácího gólmana Matouše Trmala. Chtěl ho rozhodit, ale to se mu fakt nepovedlo. Gól nedal.

Byl to další důkaz, že Kanga není pro tým správný lídr. Sparta by se s ním měla rozloučit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:13 úterý 2. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 16
  • 16
  • 14
  • 8
  • 7