Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co s ním? Kangovi končí smlouva. Měl by zmizet ze Sparty?

    Guélor Kanga je velký individualista, to mu škodí. Odejde ze Sparty? | foto: Profimedia.cz

    Je to hráč, který poutá pozornost. A libuje si v tom. Guélor Kanga, fotbalista z Gabonu. Sparta nyní řeší jeho budoucnost, záložníkovi totiž končí po sezoně smlouva.

    Samozřejmě, fotbal se nehraje. Svět se zaobírá složitějšími záležitostmi. Přesto na Letné, v sídle Sparty, musí dumat, co bude dál.

    Guéloru Kangovi končí ve Spartě kontrakt.

    Tým zažívá další zpropadenou sezonu, je potřeba mnohé změnit. V létě skončí smlouvy devíti hráčům. Ano, je mezi nimi i zaskakující kapitán Martin Frýdek (pásku nosí, když je mimo šéf Bořek Dočkal), ale největší vřava je kolem Guélora Kangy, Gabonce s nevšedním nadáním, ale o to složitější hlavou.

    Ofenzivní šikula přišel do Prahy před dvěma lety z Crvene zvezdy Bělehrad. Důvod byl jasný. Kanga byl půl roku předtím hlavním důvodem toho, že CZ vyšoupla Spartu z kvalifikace Ligy mistrů.

    Za dva roky a něco Kanga tisíckrát ukázal své přednosti. Je to skvělý ofenzivní hráč, borec jasně převyšující českou ligu svým talentem i uměním. Za 58 utkání dal 26 branek a na 9 přihrál. To jsou perfektní čísla, statistika lídrů.

    Bývalý trenér Václav Jílek na Guélora Kangu sázel.

    Jenže jsou tu klasicky ale. Tak už to u borců s extravagantní náturou bývá. „Je to trochu magor,“ uvedl ostatně ve svém komentáři pro server iSport bývalý reprezentant Ladislav Vízek.

    Není to výkřik do tmy, i když se jich Vízek, letitý kritik místního fotbalu, občas dopustí. Kanga má za dva roky na Letné vroubků až dost. Navíc jich je většina z nich nepochopitelných až bizarních.

    Kanga totiž ve zmíněném počtu duelů nastřádal vedle skvělé gólové bilance podobně pozoruhodné číslo, co se týče trestů.

    Červenou kartu sice dostal jen jednu, ale to za nesmyslné vyloučení na Slovácku, kde se ohnal po spoluhráči loktem. Žlutých pak viděl 21, to je výkon!

    Guélor Kanga se modlí, aby získal co nejlepší angažmá.

    Připomeňme, že se v české lize vystavují stopky za nasbírané žluté karty. Za čtyři jeden zápas, za osm dva. To vše Kanga zvládl.

    Navíc dokázal „proměnit“ hrozbu distancu šíleností. Jednou si sundal dres po gólu (na oslavu), viděl čtvrtou a další duel nehrál. Podruhé při střídaní pomalu odcházel ze hřiště, byl rozladěný, že musí dolů, a výsledek byl stejný.

    To je jasný důvod přemýšlet o tom, zda pokračovat ve spolupráci s borcem, který bere přes 20 milionů ročně.

    Jsou tu však i další. Tím hlavním je pohled trenéra. Sparta posunula na exponovaný post tvrďáka Václava Kotala a ten rozhodně není ochoten posílat na hřiště Kangu společně s kapitánem Dočkalem. Proč? Není to bezpečné do defenzivy, na níž věčně zamračený odborník tak lpí.

    Ve Spartě spoléhali na spolupráci dvojice Guélor Kanga, Bořek Dočkal, ale ta zafungovala za rok vlastně jen jednou.

    Kotal po svém nástupu jasně ukázal, že dá přednost Dočkalovi. Potřebuje ho jako šéfa mužstva, navíc pořád extrahráče. Pro Kangu tak nezbývá místo. Pro to všechno Sparta, a především sportovní ředitel Tomáš Rosický, brzdí jednání s Kangou o prodloužení kontraktu.

    K tomu je tu i pohled druhé strany. Kanga bude v létě volný hráč. Klub ze zahraničí za něj nezaplatí nic, z čehož plyne, že bude mít víc peněz na něj samotného. Jeho nynější cena je podle webu Transfermarkt 4,5 milionu eur, z této částky by si mohl velkou část uzmout pro sebe.

    Tyto důvody mluví spíše (spíše jasně) pro to, že Kanga ve Spartě skončí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:37 středa 22. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      56
    • Super
      52
    • Cože
      50
    • Tvl
      47
    • Haha
      46
    • Sladký
      44