5 otazníků kolem Sparty. Dokáže zkrotit hvězdu na útěku?

Čeká se frontální útok z pražské Letné. Sparta se chce během fotbalového jara, které začne už o víkendu, zavěsit za suverénní Slavii, na druhé místo v lize. Zvládne to? Toť otázka, již ovlivní témata rezonující na stadionu stále ještě nejslavnějšího klubu v Česku.

Sparta, jak je to symbolické, opět neprožila klidnou zimu. Kauza záložníka Martina Haška, odchovance rudé líhně, který se dočista pomátl a jaro odehraje ve třetí lize, byť je bezpochyby jedním z nejlepších hráčů ligy, je potvrzením.

Na Letné zkrátka není klid, a to už léta.

Martin Hašek si v posledních týdnech pořádně pokazil renomé.

Nedaří se, naposledy vyhrála Sparta ligu na jaře 2014, takže letos to bude už šest let. A je prakticky jisté, že se počká i ten sedmý. Slavia vede ligu o šestnáct bodů před Plzní, Sparta je čtvrtá o dalších pět bodů zpět.

To je potupná propast.

I proto má klub jasný cíl. A vlastně jediný možný. Na jaře chce vyhrát domácí pohár (cesta je otevřená, Slavia z něj vypadla) a dostat se na druhé místo v lize, jež by ho poslalo do kvalifikace Ligy mistrů. Po zpackaných letech by to byl výsledek snů.

„Rozhodne stabilita výkonnosti, která nám na podzim chyběla. Byli jsme schopní sehrát velmi dobré utkání, ale další, i když jsme ho dobře rozehráli, jsme nedotáhli. Ztráceli jsme nad ním kontrolu. Důležitá bude odolnost a schopnost se vypořádat s nepříznivým vývojem, nebo udržet nadějný stav. A samozřejmě schopnost opakovat kvalitní výkony ve více zápasech,“ řekl trenér Václav Jílek na tiskové konferenci.

Ano, to je důležité, jsou tu však další překážky, které jeho tým musí překonat.

Guélor Kanga, hvězda i zlobidlo v barvách Sparty

Co s Kangou?

Gabonský záložník Guélor Kanga je věčné a vděčné téma. Nejlepší hráč týmu, na podzim dal deset branek, na další čtyři přihrál. V celé lize není nikdo produktivnější. To je nezpochybnitelný fakt.

Další plus je posun v jeho vystupování. V první polovině sezony neměl tolik excesů jako v minulosti, byl mnohem týmovější. To ale samozřejmě neznamená, že je z něj fotbalový Mirek Dušín.

Zkrotit ho je jako převychovávat lva v kleci. Navíc na jaře to bude ještě problematičtější. Kangovi skončí v létě ve Spartě smlouva a je prakticky jisté, že ji neprodlouží. Chce jít dál, rozuměj za většími penězi, než je nějakých 20 milionů ročně.

Pro Spartu je teď složité rozhodnout, zda se na něj spolehne. „O jeho motivaci se však nebojím, protože bude hrát buď o kontrakt tady, nebo jinde,“ poznamenal sportovní ředitel Tomáš Rosický.

To je jeho zbraň. Gaboňan chce velké peníze, proto se musí ukázat. Pro Spartu je to plus.

Sparta kouká na Bořka Dočkala jako na spásu. I když to nepřizná...

Návrat šéfa

Bořek Dočkal přišel do Sparty minulou zimu jako vysněná posila. „Bořek spasitel,“ zapěl s nadšením klubový písničkář Pokáč a složil o návratu blonďatého záložníka skladbu.

Možná to byla morová rána, ta písnička. Dočkal odehrál tři zápasy a zle se zranil.

Nyní se vrací po roce, po trablech s achilovkou a trenér Jílek tvrdí: „Zase bych se k němu nechtěl upínat jako ke spasiteli. Vrací se hráč, který měl svoje problémy. Když se bude cítit dobře, všechno bude dávat ve prospěch týmu.“

Každopádně je Dočkalův comeback pro Letnou dobrá zpráva.

Libor Kozák, útočník Sparty, se v přípravě zranil.

Téma útok

Kdo bude dávat góly? Jasně, Kanga, asi i Dočkal, k tomu supertalent Adam Hložek. Ale je potřeba, aby přiložili ruku k dílu také útočníci. Na podzim z nich byl nejlepší Libor Kozák, zhusta kritizovaný, nakonec však autor sedmi branek, což není úplně zlé.

Jenže reprezentant je teď zraněný a Benjamin Tetteh, který má podle mnohých na velký přestup, není zrovna na vlně. V posledním zápase přípravy byl doslova příšerný. „Ale přece ho hned neodstřelím,“ řekl kouč Jílek.

Vrátí mu Ghaňan důvěru?

Na Davidu Lischkovi by měla stát obrana Sparty.

Potíž: Střed obrany

Sparta jako hlavní přestupovou povinnost ohlásila příchod stopera, dominantního středního obránce. Nepochodila, nikoho nesehnala. Proto bude stát srdce defenzivy na Davidu Lischkovi, což není od věci. Ten kluk umí.

Ale kdo k němu, to už je horší. Lukáš Štětina byl na podzim Mr. Chyba, Dávid Hancko je stejně jako Lischka levák, což k sobě moc nepasuje. Semih Kaya, byť je z něj po odchodu slávisty Lukáše Součka zase nejlépe placený hráč ligy, na pozici nestačí.

Dilema…

Sparta koupila v zimě jedinou posilu, co na to sportovní ředitel Tomáš Rosický?

Nula na trhu

Ano, Sparta koupila z Opavy mladého záložníka Filipa Součka za 15 milionů korun. Jenže zelenáče nechala pro jaro v mateřském klubu, kde bude hrát. Na Letné by časově paběrkoval. Dobrá volba.

Jinak nic, to není Sparty hodné. Přestupy jsou hybatelem dění, důkazem, že klub pracuje, chce se vyvíjet. Letná místo toho spí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:45 sobota 13. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 50
  • 49
  • 49
  • 46
  • 46