Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Ona baví. Ale nebude Sparta na jaře (zase) spíš k pláči?

    Tu pětadvacet milionů, tady třicet. A pak třeba sto. Sparta zase roztočila centrifugu přestupů. Jejím šperkem se má stát Rumun Nicolae Stanciu, který přišel za rekordní peníze a má se stát novým Tomášem Rosickým. Sledovat přísun nových tváří je zábava, fotbalová show na celé planetě. Jenže Sparta právě na tuhle nenasytnost na podzim dojela. A na jaře může znovu.

    „Máme tu dvacet osm hráčů, to je opravdu hodně těžké pro trenéra i hráče. Nehrajeme poháry, takže šest, sedm nebo osm dobrých hráčů, třeba i reprezentantů, zůstává mimo hru. Víme to a v zimě právě tohle bude cíl – zúžit soupisku,“ říkal po katastrofálním podzimu trenér Andrea Stramaccioni, který se stal hlavní tváří projektu nazvaného Internacionální Sparta.

    „Samozřejmě že když odejdou třeba čtyři záložníci, musíte dva nové přivést,“ upozornil však, když mluvil o plánech na zimní pauzu.

    Rumunský brankář Florin Nita nahradí ve Spartě Martina Dúbravku.

    Ponechme nyní stranou, že by tohoto Itala fanoušci Sparty nejradši poslali prvním letadlem domů, protože právě nesourodost, rozháranost, beztvarost byly hlavními poznávacími znameními podzimní Sparty.

    A také výsledková mizérie: Český gigant nepostoupil do základní skupiny Evropské ligy, vypadl hned v úvodním předkole s Crvenou zvezdou Bělehrad. Ano, to se mohlo stát, CZ je silný klub, navíc Stramaccioni oprávněně v létě poukazoval na fakt, že si jeho mužstvo potřebuje takzvaně sednout.

    Ale to se nestalo. Letenští vyfičeli v osmifinále z domácího poháru s Baníkem. Ostravu přitom přivítali na svém stadionu a hosté přijeli s vizitkou celku bojujícího o záchranu v lize. Takže propadák.

    Sparta tápe i v domácí soutěži. Je pátá, na první Plzeň ztrácí šílených osmnáct bodů, na druhou Slavii čtyři. A právě útok na stříbrnou pozici si pro jaro naplánovala.

    Srb Mihailo Ristič přichází na hostování z ruského Krasnodaru.

    Může však tento úkol splnit, když se opět prohnal její kabinou průvan?

    Nicolae Stanciu stál podle Sparty 97 milionů, podle zdrojů z Belgie (přišel z Anderlechtu Brusel) 115 milionů. Rumunský brankář Florin Nita (Steaua Bukurešť) 35, Guélor Kanga z Gabonu (CZ Bělehrad) 25. Srb Mihailo Ristič přišel z ruského Krasnodaru na hostování zadarmo. K tomu se vrátili z hostování v Dukle Zinedin Mustedanagič a v Liberci Jiří Kulhánek.

    Jasný smysl dávají příchody jen dvou hráčů. Gólman Nita má nahradit Martina Dúbravku, jemuž Sparta těžko mohla bránit v odchodu do Newcastlu a Premier League. Stanciu má zaplnit díru po Tomáši Rosickém.

    Toť v pořádku.

    Další obchody jsou spíše ve stylu: Aha, to je zajímavé, to zkusíme. Ristič či Kanga se mohou vyplatit, ale na druhou stranu přinášejí do týmu další napětí. Především domácí hráči jsou upozaděni, těžce to nesou.

    Letenští na jaře odehrají jen čtrnáct utkání v domácí lize a v tuto chvíli mají například do středu pole sedm hráčů (na tři místa), na levý okraj obrany vlastně šest možností. V kádru je v tuto chvíli minimálně sedmadvacet mužů. To není moc velké zúžení…

    Navíc Sparta už prostě nemůže vysvětlovat neúspěchy nesehraností, na to je pozdě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 5. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      8
    • Super
      7
    • Sladký
      5
    • Haha
      4
    • Cože
      3
    • Tvl
      3