Sparta má (i nové) problémy. Co musí vyřešit povýšený Rosický?

Ze slavného syna rudého klubu je nárazník. Tomáš Rosický je pár týdnů sportovním ředitelem fotbalové Sparty, prvním mužem na ráně v těžké době. Největší klub si do nového roku táhne staré problémy. A řítí se na něj i nové.

Prvotní potíž je jasná: titul je pryč, Slavia má před Spartou po podzimu náskok sedmnácti bodů.

Další jsou s tím spojené. Sparta má rozklížený kádr, poslepovaný především z cizinců. Ti však nepasují k sobě, navíc jejich charakter a kvalita rozhodně ve většině případů nesedí s cenou, již za ně Sparta platí.

Fanoušci Sparty byli s rokem 2018 hrubě nespokojeni. Není divu.

Tento fakt není výsledkem internacionalizace, jak před rokem a půl označil novou cestu Sparty majitel Daniel Křetínský, ale vyplývá ze způsobu jejího provedení. Letenský gigant bral hráče bez ladu a skladu.

Proto Tomáš Rosický po svém povýšení do funkce sportovního ředitele prohlásil: „Byl to velký převrat, ale myšlenka byla skvělá. Investovat do týmu ve velkém, aby se dostal do Ligy mistrů. Bohužel se nepovedlo přivést ty správné lidi a teď tady následky toho všeho pořád máme.“

Tomáš Rosický přichází se sparťanským mluvčím Ondřejem Kasíkem na svou první tiskovou konferenci v roli sportovního ředitele.

Mluvil na své první tiskové konferenci ve vysoké pozici. Právě on byl jediný, kdo za Spartu po zimní pauze veřejně vystoupil. Mlčel trenér Zdeněk Ščasný, majitel Křetínský i generální ředitel František Čupr.

I z toho je jasné, že klub chce využít vedle jeho zkušeností z velkého světa i exfotbalistovy pověsti a mediálního obrazu.

František Čupr je od konce září 2018 generálním ředitelem Sparty.

Rosický je legenda, vždy respektovaný a oblíbený hráč. Když končil, dokonce i slávisté posílali obdivné vzkazy. To se Spartě v rozbouřené době může hodit.

Jenže aura ‚malého Mozarta‘ může fungovat jen nějaký čas. Pokud Rosický nevyléčí zle nemocného pacienta, ze spasitele se stane mužem na odstřel.

Co musí řešit aktuálně?

Zaprvé problém dvou kapitánů. Josef Šural už ve druhé půli podzimu nehrál, byť byl v minulé sezoně nejlepší střelec. V létě mu totiž končí smlouva a on chtěl do nového kontraktu měsíční plat milion korun. Sparta se zasekla, byť hráči jako Nicolae Stanciu, Guélor Kanga či především Semih Kaya jsou finančně výrazně výš.

Nakonec podle zákulisních zpráv byla ochotna nabídnout 700 tisíc. Ke shodě nedošlo a vše je jasné. „Že jsme se nedohodli, nebyla jen Pepova chyba,“ uznal Rosický. Teď se Sparta snaží udat člena širšího kádru do Turecka, aby za něj dostala alespoň pár korun. V létě by šel zadarmo.

Druhé trable kolem kapitána se týkají Šuralova nástupce Stancia. Ten sice na podzim ujišťoval, že je ve Spartě Ščasný, ale když dostal v zimě nabídku z Egypta na velké peníze, chtěl odejít. Sparta ho nepustila, 140 milionů jí bylo málo.

Zdeněk Ščasný zůstal i po zpackaném podzimu trenérem Sparty.

To se stává, rumunský šikula (zatím) zůstává. Jenže v této době jde o další ránu do souladu s fanoušky. Stanciu totiž netoužil (v pětadvaceti letech) o posun do lepší soutěže, o fotbalový růst. Ale jen o prachy. Ty chtěl vyměnit za Spartu.

Jeho vztah s klubem je nabourán, ač tvrdí něco jiného. I to bude muset Rosický zvládnout.

Rovněž další úkol bude pěkná zkouška. Sparta má moc hráčů – a hodně drahých. Potřebuje se jich zbavit. Vedle Šurala jde o Kayu, Bogdana Vatajelua, Mihaila Rističe a Vukadina Vukadinoviče.

„Je to velké téma, které řešíme. Pozůstatky minulosti, které tady jsou a budou. Už před rokem jsem zmiňoval, že vyřešení celé téhle situace může trvat i dva roky, bohužel jsem se nemýlil. Někteří kluci mají smlouvy, které rozhodně nejsou malé, a pro nás to není jednoduché,“ přiznal Rosický.

V Česku jsou tito hráči prakticky neprodejní, vždyť turecký obránce Kaya je nejlépe placeným hráčem v lize s výdělkem 3,7 milionu měsíčně… Další borci jsou na tom hůře, přesto na ně jiné kluby v lize nemají. Tedy s výjimkou Slavie – a ta je zase nechce.

Pročištění a posílení mužstva je tedy prvním Rosického úkolem. Už ten naznačí, jak rázný a úspěšný bude.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:40 neděle 5. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 16
  • 13
  • 11
  • 9
  • 6