Z ligy utíká nejlépe placený hráč. Kolik Sparta utratila za Turka, který byl k smíchu?

Nikdo nebyl v historii české fotbalové ligy placený jako on. Ani Karel Poborský či Tomáš Rosický. Tento odkaz je však společně s nabouraným mercedesem asi to jediné, co Turek Semih Kaya ve Spartě zanechal.

Určitě to byl jen vtip. Určitě.

Na konci léta 2017 se ve fotbalových kruzích vykládalo, že se Sparta spletla, když angažovala obránce Semiha Kayu.

Turek Semih Kaya ve Spartě propadl.

Turek se totiž hned ve druhém utkání za letenský tým zranil. V úvodním kole ligy proti Bohemians (první střetnutí odkopal v Evropské lize) si zlomil malíček na noze a trenér Andrea Stramaccioni vykládal: „Je to opravdu smůla, tento hráč nikdy v kariéře nebyl zraněný. Viděl jsem snímky a není to dobré. Každý zápas, bohužel, ztratíme nějakého hráče.“

Jenže ono to bylo trochu jinak. Kaya například v sezoně před příchodem do Sparty odehrál za Galatasaray Istanbul jen dvacet utkání, čtyřikrát byl zraněn. Podle internetové stránky Transfermarkt.com byl v kariéře hned patnáctkrát na marodce.

Za rok a půl odehrál Semih Kaya v lize jen osmnáct zápasů.

Tento web se přitom neplete, jenže se zaměřuje na určení ceny hráče na trhu, vždyť ho při přestupových odhadech využívají i velké kluby.

„Mají velmi přesné informace,“ nechal se slyšet známý manažer Pavel Paska.

Ale tak se jednou stala chyba, že? Určitě Sparta nechtěla jiného Turka se jménem Kaya. A že jich není málo…

V tomto případě šlo dozajista jen o fór, ale další působení tureckého reprezentanta ve Spartě moc velká švanda nebyla.

V říjnu 2014 si Semih Kaya zahrál za Turecko kvalifikaci mistrovství Evropy proti Česku. Na hřišti se potkal i s pozdějším spoluhráčem Lukášem Váchou.

Kaya je totiž přesnou definicí nevydařeného přestupu a vyhozených peněz. Sparta za něj do Istanbulu poslala 52 milionů korun. V historii české ligy nestál žádný zadák tolik peněz.

Ale to nebylo zdaleka všechno. Vedle toho vysázela hráči podpisový bonus půl milionu eur, tedy nějakých 13 milionů korun. S platem 1,5 milionu eur ročně, což dělá kolem 3 milionů korun měsíčně, se stal nejlépe honorovaným hráčem nejvyšší české soutěže.

Pro srovnání: Když se Karel Poborský vracel z Lazia Řím, Sparta mu první rok vyplatila 24 milionů. Tomáš Rosický bral milion měsíčně. Ale to byli přece Poborský a Rosický!

Za Galatasaray Istanbul, kam se vrací, hrál Semih Kaya Ligu mistrů. V souboji s Atlétikem Madrid se snažil zastavit slavného Francouze Antoina Griezmanna.

Letenský klub tento transfer opravdu bolel. Tento týden se totiž dohodl s klubem Galatasaray Istanbul, že se Kaya vrátí domů. Na hostování – a zadarmo.

Ve Spartě přitom za rok a půl odehrál jen jedenadvacet utkání. Osmnáct v české lize, tři v pohárech.

V Evropské lize byl na trávníku u dvou blamáží. V létě 2017 vypadli Letenští v předkole s CZ Bělehrad, Kaya odehrál první utkání na hřišti soupeře.

O rok později byl v základní sestavě v obou střetnutích předkola se srbským Spartakem Subotica. Ač byla Sparta jasný favorit, vypadla. Kaya podal strašidelný výkon v obou soubojích.

Na hřišti se objevoval do začátku října 2018, naposledy hrál v Olomouci, kde tým prohrál 0:1. Tím jeho herní vytížení v Česku skončilo.

Semih Kaya v souboji s plzeňským útočníkem Michaelem Krmenčíkem

Během roku a půl strávil na trávníku 1415 minut v ligových střetech a 270 v pohárových. Spartu přitom stál celkem 119 milionů korun.

Jedna jeho minuta na hřišti tak majitele Daniela Křetínského vyšla na 70 tisíc korun. Prostě dobrý kšeft…

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:01 čtvrtek 23. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 23
  • 16
  • 14
  • 10
  • 9