Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč se Vrba nestane trenérem Sparty? Může za to i nenávist s Hřebíkem

    Vztah Jaroslava Hřebíka s Pavlem Vrbou brání příchodu druhého z nich na lavičku Sparty. | foto: iDNES.cz

    Vztah dvou svéhlavých mužů je velkou překážkou tomu, aby se Pavel Vrba, bývalý kouč Plzně i národního mužstva, stal trenérem fotbalové Sparty. Proč se doslova nenávidí s Jaroslavem Hřebíkem, šéfem sparťanské mládeže?

    Nabízejí mu větší peníze, blyštivejší jméno klubu. Přesto Pavel Vrba podle všeho sparťanskou nabídku odmítne. Rád by se vrátil do většího světa, tedy do Ruska, nejpravděpodobnější je však velký comeback na místo, kde se trenérsky „udělal”. Do Plzně.

    Pavel Vrba je nyní bez angažmá. Nejblíže má k návratu do Plzně.

    Ano, jsou tu jasné důvody, proč Vrba váhá nad sparťanskou příležitostí, nad tím, že by v létě vystřídal na lavičce Petra Radu. Tím hlavním je jeho plzeňská minulost, s Viktoriií je svázán podobně jako, dejme tomu, Pavel Horváth.

    Byť se Vrba vůči letenskému kolosu nikdy výrazně nevymezoval (jako například David Limberský či majitel Plzně Tomáš Paclík), fanoušci Sparty ho rozhodně v lásce nemají.

    Jaroslav Hřebík je šéfem sparťanského mládežnického centra.

    Vždyť jim sebral pýchu, postavení toho největšího.

    Je tu však ještě jeden důvod, který Vrba při jednání se sparťanským majitelem Danielem Křetínským označil jako nespokojenost s nastavením vedení klubu.

    Vrba by rád měl větší pravomoci než jako pouhý trenér, navíc se mu nelíbí vliv Jaroslava Hřebíka, někdejšího trenéra Sparty a nyní šéfa jejího mládežnického centra. Hřebík je významná persona, on stojí za faktem, že je Sparta v mládežnickém fotbale dominantní. Navíc má velký vliv na Křetínského - miliardář mu vždy rád naslouchal, je pro něj jakýmsi fotbalovým guru.

    Jenže Vrba se s Hřebíkem - mírně řečeno - nemá rád.

    Velmi znatelně to vyplavalo na povrch po mistrovství Evropy 2016. Minulý červen ve Francii národní mužstvo vedené Vrbou propadlo, ve skupině uhrálo jeden bod za remízu s Chorvatskem. Navíc jeho herní tvář byla jaksi umazaná. Prostě hrálo příšerně.

    Vrba se rozhodl hned po krachu zmizet do Ruska, nechal za sebou vlastně spálenou zem. Hřebík se zařadil do šiku jeho kritiků. „Svaz neudělal po šampionátu žádnou analýzu neúspěchu,” navezl se do kouče. Nepozdávala se mu ani výrazně defenzivní taktika. „Nemůžete jenom bránit,” prohlásil na setkání trenérů.

    To však je jen malý střípek. Vztah Hřebík - Vrba se rozbil především v roce 2014. Tehdy Vrba, trenér reprezentace, stál společně se svým věrným spolupracovníkem Dušanem Fitzelem za projektem regionálních akademií pro talentované hráče ve věku třináct a čtrnáct let.

    Nadšeně líčil, jak pomohou českému fotbalu, jenže proti se postavil velký hráč: Sparta. A jmenovitě Hřebík, jenž odmítl, že by kluci, které vychová, najednou mizeli z jeho klubu. Z jeho vlivu, z jeho systému.

    „Podle verze, kterou jsme slyšeli, by měli hráči v národních akademiích trénovat od pondělka do čtvrtka a pak by měli být puštěni na pátek do klubů. My ale nechceme, aby byli naši hráči trénováni do čtvrtka jiným způsobem, než jsou trénovaní v klubu. Navíc, aby je třeba trénoval trenér, kterému – a to se může i stát – nedůvěřujeme,“ zlobil se v deníku Sport Hřebík.

    Co na to Vrba? Jeho Hřebíkova reakce nakopla tak, že se urazil a ihned z práce kolem akademií vycouval. Navíc ho dostal fakt, že byl Hřebík zvolen do jakési poradní rady, jež projekt akademií dopracovávala.

    „Už nechci být součástí nesmyslných spekulací o vykrádání hráčů klubům a politických tahanic,” prohlásil Vrba.

    To byla rozbuška, která je mezi ním a Hřebíkem dodnes. I proto je jeho angažmá ve Spartě nepravděpodobné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:05 čtvrtek 31. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      11
    • Super
      10
    • Haha
      8
    • Cože
      8
    • Sladký
      8
    • Tvl
      7