Ligový Expres: Rosický už tvoří Spartu k obrazu svému. Co se mu povedlo? A co ne?

Sto dnů hájení ještě neuplynulo, přesto se dá již vystavit Tomáši Rosickému, novému sportovnímu řediteli fotbalové Sparty, menší vysvědčení. Pokusí se o to Ligový Expres, jeho další předjarní díl. Druhá část ligy začne už v pátek.

Byl přesně týden před Štědrým dnem. Sparta oznámila: Novým sportovním ředitelem klubu se stává Tomáš Rosický. Legenda, miláček, „malý Mozart“. Vždyť i písničkář Pokáč o něm pěje ve své skladbě věnované 125. výročí založení největšího klubu v Česku.

Tomáš Rosický přebral odpovědnost za sportovní úsek ve Spartě.

Rosický je prostě hned pod tlakem. Všichni od něj čekají zázraky. Uměl je totiž už na hřišti. Takže je přece zákonité, že to bude pokračovat i ve chvíli, kdy je z něj uvážlivý muž, který poznal svět. „Náš Rosa“ přece hned napraví nechutnosti, které se na Letné napáchaly za poslední roky.

Vždyť Sparta nezískala titul od roku 2014. Ligu mistrů hrála naposledy v sezoně 2005/06. V poslední době je vůbec k smíchu po experimentu s internacionalizací kádru a sázkou na italského kouče Andreu Stramaccioniho.

Vůči Rosickému je tento pohled nespravedlivý.

Tomáš Rosický sleduje zápas Sparty na zimním soustředění.

Nikdo nedokáže během chvíle napravit škody napáchané na sparťanské hrdosti. Jizvy jsou až moc hluboké a čerstvé.

Rosický je ve funkci příliš krátkou dobu, aby dokázal převrátit tok událostí.

Přesto už nyní naznačuje, kudy by se mohl vydat. Správnou, nebo špatnou cestou?

Začněme negativy, ať je máme z krku.

Tím prvním je jednoznačně neobsazený post ofenzivního lídra a kapitána.

Rosický se snaží získat do mužstva Bořka Dočkala, šéfa na podzim tak povznesené české reprezentace. Nedaří se mu to. Čínský klub Henan, jenž dal Spartě před dvěma lety za „Bořka stavitele“ 230 milionů, chce nyní stejnou sumu. To je utopie.

Nicolae Stanciu strávil ve Spartě rok.

Navíc odešel Rumun Nicolae Stanciu. Ten na podzim nejprve ukazoval, že je skvělý fotbalista a možná i nový lídr. Poté chvíli, že je sakra dobrý fotbalista, ale už ne lídr. A na konci zapadl úplně. Proto Sparta vzala 200 milionů z Arábie jako dar z nebes.

V tuto chvíli je situace ohledně desítky, jak nazýval klíčového muže ofenzivy neblaze proslulý Andrea Stramaccioni, nejistá. Zaprvé Dočkal je pořád v Číně. Sice jen obrazně, ale k jeho přestupu je stejně daleko.

Zadruhé se ukazuje, že Guélor Kanga, jenž byl na tento post posunut, tam nepatří. Ostatně, podle Ligového Expresu, jak už jsme naznačovali na podzim, nepatří ani do Sparty…

Na soustředění ve Španělsku byl se Spartou i Bořek Dočkal, její vysněná posila. Kapitán národního týmu se dobře pobavil s Tomášem Rosickým a trenérem Zdeňkem Ščasným.

Tento post je tedy záležitost, jež Rosického trápí. Vypadá to jako malichernost, vždyť jde o jednoho chlapa z jedenácti, jenže není to tak. Jde o klíčovou pozici na hřišti, nakonec sám Rosický se na tomto místě cítil nejlépe. A byl tam skvělý.

V jednání (dnes už ne) „malého Mozarta“ však převažují klady. To Rosickému přiznejme. Sportovní ředitel totiž dokázal velmi rázně procedit neuvěřitelně nabobtnalé mužstvo.

I když to stálo dost peněz.

Vedle Stancia vyhodil šíleně přeplaceného Turka Semiha Kayu, pryč je nic neukazující Vukadin Vukadinovič, labilní Bogdan Vatajelu (ten však asi v Jablonci ukáže, že není tak špatný…), exkapitán Josef Šural, nevyužitý univerzál Mihailo Ristič, který se zapsal jedinou neproměněnou penaltou.

Tomáš Rosický s trenérem Zdeňkem Ščasným

Čistka, již Rosický v kádru provedl, je chvályhodná, byť na ní Sparta prodělá. Všechny hráče pustila prakticky zadarmo, i když takový obránce Kaya ji stál 52 milionů korun. Prostě dobrý kup…

Vedle toho přivedl – zdá se – mentálně zdravé hráče. Z české ligy vyzkoušené Martina Haška a Marka Hanouska, Švéda Davida Moberga Karlssona.

„Všichni chtějí hrát za Spartu a zlepšovat se v ní,“ řekl mistr Rosický.

To je jeho vize. Zatím ji naplňuje. Bude se mu dařit i dál?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:43 čtvrtek 6. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 14
  • 9
  • 9
  • 7
  • 7