Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Je to šílenství! Proč Sparta ztrapnila slavné Lazio?

    Sparťané slaví velký triumf, postup do čtvrtfinále Evropské ligy. | foto: ČTK

    Jsou mezi osmi nejlepšími týmy Evropské ligy. K tomu se mezi ně dostali ohromujícím stylem. Fotbalisté Sparty vyhráli v odvetě osmifinále na stadionu Lazia Řím 3:0.

    “Vyhrát 3:0 na Laziu? To je šílenství,” vystihl Bořek Dočkal, kapitán mužstva v tomto epochálním zápase. Právě on skóre otevřel, další branky přidali ještě v prvním poločase Ladislav Krejčí a Lukáš Juliš.

    17.března 2016 v 20:48, příspěvek archivován: 18.března 2016 v 00:38

    Věříte na zázraky? Sparta vyřadila Lazio a postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy!!! #SeSrňouVZádech pic.twitter.com/Uq2fs3xWe9

    “Prožíváme totální euforii. Málokdo počítal s tím, že bychom mohli postoupit, ale my jsme sem jeli něco uhrát,“ přidal se brankář David Bičík.

    Jak Sparta došla v nečekanému triumfu. Tady jsou tři důvody, proč se prosadila mezi samotnou elitu Evropy - tam, kam se neprodral například ani Manchester United.

    TRENÉR ŠČASNÝ

    Trenér Zdeněk Ščasný opět překvapil soupeře, na Laziu například nenasadil útočníka Davida Lafatu.

    Je odvážný - možná až nečekaně moc. Dělá tahy, které jsou neotřelé. Jenže na jaře mu prostě vychází. Kouč Zdeněk Ščasný má zásadní vliv na výsledky letenského souboru.

    V Římě znovu využil taktiku se třemi obránci. “Asi nám to pomohlo, ale zásadní byl výkon hráčů,” glosoval.

    Ano, je to tak, ale moderní fotbal se bez trenérových zásahů neobejde.

    Dalším nečekaným bylo usazení kapitána a symbolu Sparty Davida Lafaty na lavičku. Superstřelec je po zranění, navíc jsou jeho pohybové a rychlostní možnosti prostě nižší než u dravce Juliše.

    Ten také dal třetí branku, těsně před poločasem zřejmě definitivně uťal myšlenky domácích na obrat. Přesto je skoro jisté, že v nedělním derby se Slavií bude opět na místě hrotového útočníka Lafata.

    BRANKÁŘ BIČÍK

    Brankář David Bičík zasáhl hned v první minutě proti velké šanci domácího Lazia.

    Je mu pětatřicet a je asi nejméně nápadnou hvězdou Sparty. Vlastně každý půlrok se zkoumá, zda Bičíkovi ještě náleží místo týmové jedničky.

    Jenže tenhle svérázný chlapík s tím nemá problém, prostě jede ne vlně. Ukázal to i v Římě, kde předvedl minimálně tři klíčové zákroky. Jeden hned v první minutě, pak například za stavu 2:0.

    A to chytal s vykloubeným prstem, zranění si přivodil o víkendu v Olomouci. “Vzal jsem si prášky, ale stejně to bolelo,” jen mávl rukou. Žádný stres, stejně jako v bráně.

    ŠTĚSTÍ

    Mladý útočník Lukáš Juliš vstřelil na stadionu Lazia Řím třetí gól Sparty.

    Je to proměnlivá komodita, ale bez ní to prostě nejde.

    V prvním zápase na Spartě trefili Římané za stavu 1:1 břevno. I proto skončil první duel remízou. Při výhře Lazia by vypadala odveta dozajista jinak.

    Ve druhém duelu měl například kliku Dočkal při první brance. Brankář měl míč na ruce, přesto prošel do sítě. Gólmanovi scházelo pár centimetrů.

    Podobné to bylo i při třetí brance, kdy Julišovi míč sjel po holeni, netrefil ho úplně ideálně, přesto zapadl po těžké střele přímo k tyči.

    Teď by chtěli mít sparťané štěstí i při losu, konečně dostat soupeře z Anglie. „To je můj sen,“ netajil gólman Bičík. V osudí je například FC Liverpool. “Fandím jim odmalička,” smál se mladý střelec Juliš.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 16. července 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Haha
      19
    • Cože
      9
    • Trapas
      9
    • Sladký
      9
    • Tvl
      8