Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lafata je ve Spartě v izolaci. Proč odehrál za měsíc ubohých 11 minut?

    Čas Davida Lafaty ve Spartě pomalu, ale jistě končí. | foto: Profimedia.cz

    Odcházení velkého hráče sleduje celá fotbalová liga a především fandové pražské Sparty. Střelec David Lafata je v izolaci nehodné jeho jménu.

    Je to tristní bilance. Za poslední čtyři ligové zápasy – od 15. října – odehrál pouze ubohých jedenáct minut. Přitom je to legenda, čaroděj mezi fotbalovými střelci.

    Sparťanský kouč Andrea Stramaccioni navíc na jeho adresu říká: „Pořád je to náš kapitán.“

    Jsou to jen sladké řeči směrem k fanouškům.

    David Lafata je na druhé koleji, páté kolo u vozu. Podle informací Expresu s ním Stramaccioni vůbec nekomunikuje, Lafata měl pouze sezení s generálním ředitelem klubu Adamem Kotalíkem.

    „Chovají se k němu hrozně,“ řekl bývalý zaměstnanec Sparty, který je s Lafatou v kontaktu.

    O útočníkově osudu se rozhodlo po domácí prohře s Viktorií Plzeň před měsícem. V něm Sparta padla 0:1 a takřka definitivně přišla o možnost bojovat o mistrovský titul.

    Ten byl přitom jejím hlavním cílem pro tuto sezonu. Proto majitel Daniel Křetínský vrazil více než 350 milionů korun do přestavby kádru a italského trenéra Stramaccioniho.

    Bylo to k ničemu.

    „Po zápase s Plzní jsme měli schůzku, kde jsme se společně dohodli, že začneme pracovat na tom, aby ve Spartě vznikala nová generace hráčů. Každý má Davida rád a i já to ukázal tím, že hrál skoro každý zápas, ale musíme přihlížet také k tomu, že tu nebude věčně,“ popsal po pátečním duelu s Jihlavou Stramaccioni.

    V něm prakticky po měsíci poslal Lafatu do ligového zápasu. Ale jen na jedenáct minut. V nich měl slavný kanonýr sice dvě šance, ale s výsledkem už nepohnul. Sparta nad podprůměrným týmem ligy vyhrála 1:0, podala opět trapný výkon, vedení vlastně jen ubránila.

    „Momentálně v útoku využívám Josefa Šurala a David ví, jaká je situace. Plán je takový, že budou hrát jiní a David nám může v některých případech vypomoci. Na druhou stranu zřejmě je to jeho poslední rok ve Spartě a klub musí za něj najít adekvátní náhradu do budoucna.“

    Tato Stramaccioniho slova jsou vypovídající. Lafata je nyní maximálně třetím útočníkem (hraje jeden). Před ním jsou Josef Šural a také Rakušan Mark Janko. Navíc je možné na hrotu využít Václava Kadlece. V juniorce také stále zůstává nadějný Lukáš Juliš, jenž by měl být budoucností letenského týmu.

    „Se svými hráči mluvím a jsme profesionálové. Existuje jediná cesta, kterou chceme jít. Vytvořit do budoucna úspěšnou Spartu a mít dobré výsledky. V zimě si budeme muset s vedením sednout a vyjasnit si některé věci,“ řekl Stramaccioni.

    David Lafata se proti Jihlavě dostal do dvou šancí, ani jednu však neproměnil.

    V ní už Lafata nebude mít místo.

    Přesto ho Sparta těžko vyhodí už v zimě. Klub má rozháraný vztah s fanoušky a dlouholetý kapitán je jedním z jejich oblíbenců, což se ukázalo i při duelu s Jihlavou, kdy vyvolávali jeho jméno.

    Útočník buď vydrží na Letné do léta, byť bude zřejmě jen ozdobou se slavným jménem, nebo se nakonec nechá přemluvit a dohraje skvělou kariéru jinde. Už se mluví o zájmu jeho rodných Českých Budějovic či o Jablonci, kde prožil skvělá léta.

    „Mám do konce sezony smlouvu, za Spartu chci hrát, ještě se neloučím. A jestliže by mi řekli nebo napsali, že končím, nejspíš s vrcholovým fotbalem úplně skončím a půjdu hrát za Olešník krajský přebor,“ pronesl Lafata pro server sport.cz. I to se ale (zřejmě) může změnit.

    Lafata neupadl v nemilost vedení Sparty jen kvůli věku a výkonům. Vždyť od začátku sezony je jedním z mála hráčů, kteří si drželi slušnou výkonnost. Mohlo za to také jeho opakované zpochybnění cesty, jíž se letenský klub vydal. Lafata například v pořadu Všechnopárty naznačil, že je problém i ve vztazích v týmu složeném z velké části z cizinců.

    „Neřekl jsem tam nic špatného, za tím si stojím. Nebylo v tom ani nic urážlivého nebo takového, za co bych se měl stydět,“ vrátil se k rozhovoru Lafata. Jenže v letenských kancelářích byli jiného názoru. „Zavolal si mě pan Kotalík a řekl mi, že bych si měl dávat pozor, co říkám,“ prozradil kapitán.

    I toto pozvání na kobereček potvrzuje ztrátu jeho postavení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 18. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      7
    • Trapas
      5
    • Super
      4
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4