Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sparťanští chuligáni se rozjeli: Rakev, antisemitismus i světlice před autobusem

    Sparťanští ultras se v tomto týdnu pořádně připomněli. | foto: iDNES.cz

    Fotbalová Sparta se souží, vstup do sezony se jí nepovedl. Jak už to na Letné bývá, v tu chvíli se ozývají ti, kteří si říkají „praví” fanoušci. Sparťanští chuligáni celý týden řádili jak pominutí.

    Projekt nová Sparta se zadrhává. Stovky milionů korun, které vložil do hráčů i nového trenéra majitel Daniel Křetínský, se zatím zdají jako vyhozené peníze. Výsledky nic moc, konec v Evropské lize, kostrbatá hra.

    Na druhou stranu na stadion chodí mraky diváků. Například v pátek večer na Slovácko skoro 12 tisíc. To je parádní číslo.

    Jenže část z nich klub systematicky ničí, poškozuje. Říkají si ultras, považují se za jediné věrné, jenže se tak nechovají. Stačí si zrekapitulovat tři události z tohoto týdne.

    Počkáme si na vás

    Minulou neděli po zápase v Liberci čekali ultras na hráče před stadionem na Letné.

    Minulou neděli kopala Sparta v Liberci. Byl to zoufalý zápas. Pražané vedli, domácí hráli bez dvou vyloučených hráčů. Přesto nakonec Slovan urval v řeži s velkým favoritem bod za remízu 1:1.

    Totální propadák.

    Hráči nasedli do autobusu a vyrazili směr hlavní město. Příjezd na stadion se jim na potemnělé Letné rozhodně nelíbil. Před arénou je přivítala horda chuligánů, tady bylo světlo jako ve dne. Desítky světlic vytvořily výhružnou atmosféru. A o to šlo, chuligáni měli totiž plán. „Po zápase v Liberci jsme si byli s týmem vyříkat pár věcí,” napsali na svůj Instagram.

    Rakev na Letné

    https://www.youtube.com/watch?v=Fg3N1yPZPpI

    Tohle bylo přes čáru, ale možná se z podobných akcí stává folklor.

    Z neděle na pondělí vytvořili hradečtí chuligáni na stadionu druholigového klubu tři symbolické hroby pro členy vedení, s jejichž fungováním ve východočeském klubu nesouhlasí.

    Sparťané je napodobili ve čtvrtek. Tvrdé jádro, přibližně dvacet černě oděných mužů, vtrhlo na stadion na Letné a přineslo s sebou rakev.

    „Chuligáni Sparty se po posledních nevydařených utkáních jak v lize, tak v pohárech a po celkovém dění v klubu, kam Sparta směřuje, rozhodli věnovat vedení klubu netradiční dárek v podobě rakve. Zápas se Slováckem tak bude mít o něco větší náboj než obvykle,” uvedla poté webová stránka hooligans.cz.

    Byl to opravdu „chytrý” počin. Nejen svojí ubohostí, ale také načasováním. Právě ve čtvrtek měl totiž pohřeb Rudolf Baťa, uznávaný (opravdu!) funkcionář Sparty. Muž, který na Letné strávil kus života.

    Dostal pěkný dárek.

    Davidova hvězda

    Tala Ben Chaima podpořili na Letné jeho krajané.

    V pátek hrála Sparta se Slováckem, porazila ho 1:0. Výkon už byl lepší, k čemuž přispěl také Tal Ben Chaim, posila za 76 milionů korun. Izraelec kopal velmi slušně, navíc perfektně nahrál Davidu Lafatovi na jedinou branku.

    Tahle posila je však pro Spartu kontroverzní. Zaprvé je tu neskutečná cena, zadruhé jde o jeho národnost. Ultras se netají svým antisemitismem, na každém derby se Slavií řvou směrem k soupeři pokřik „Jude Slavia“. Vedení klubu už za toto heslo zaplatilo mraky pokut.

    V pátek přišel další důkaz antisemitských nálad. Ben Chaima přijeli podpořit jeho krajané, kteří vytáhli vlajku s proslulou Davidovou hvězdou. Na konci zápasu jim ji podle svědka jeden z chuligánů ukradl.

    Určitě ne proto, že by se mu líbila...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:58 neděle 17. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Haha
      5
    • Trapas
      5
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...