Komentář: Proč Sparta nestačí, když Dortmund nasadí mateřskou školku?

Také Jakub Brabec poznal v přátelském zápase sílu Dortmundu. | foto: iDNES.cz

Na jedné straně výkvět českého fotbalu, pražská Sparta, na druhé světového, Borussia Dortmund. Čekalo se, že v přátelském zápase bude gigant dominovat. Jenže sparťané byli za outsidery, i když černožlutí nasadili náctileté náhradníky.

Ano, je tu jeden objektivní faktor. Sparta šla do zápasu v Essenu, který nakonec prohrála přívětivě 1:3, v první části zimní přípravy, zatímco Dortmund ho bral jako generálku na sobotní výkop jarní části bundesligy. Jenže přijmout tohle jako omluvu není možné, na hřišti se potkaly dva odlišné světy.

zdroj: www.youtube.com

Dortmund je samozřejmě ekonomicky úplně jinde než Sparta. Proto si může dovolit takové hráče, jako je reprezentant Gabonu Pierre-Emerick Aubameyang, jehož cena na trhu je podle serveru transfermarkt.de 875 milionů korun. Reálná však dozajista přes miliardu. Skvělý střelec vydělává 80 tisíc liber týdně. V žebříčku výdělků v Borussii vede další hvězda Marco Reus, jenž si přijde na 120 tisíc týdně.

Když byli tito světem obdivovaní hráči na trávníku, Sparta se vůbec nechytala, zachránilo ji jen štěstí a výborný gólman David Bičík. Vyrovnala na začátku druhé půle po ojedinělé akci a díky neuvěřitelné pohotovosti kapitána Davida Lafaty.

David Lafata vstřelil gól Sparty proti Dortmundu. Kdo také jiný?

Jinak byla všude druhá. Loudavá, s míčem neobratná. Kde udělají hráči Dortmundu dva doteky a bleskově vyrazí, Pražané potřebují pět až šest. Logicky je pak jejich hra pomalá. V tomto směru „vynikal“ kupříkladu záložník Lukáš Vácha.

Josef Šural odehrál proti Dortmundu první duel po přestupu z Liberce do Sparty.

Hlavní rána však přišla ve druhé půli. Dortmund střídal a střídal, na trávník přišlo devět nových hráčů. Žádní protřelí borci s extrémními platy, nýbrž s výjimkou jednoho samí mladíci. Z nich dokonce jeden devatenáctiletý a ČTYŘI sedmnáctiletí. Obraz hry se však nezměnil, Sparta dál nestíhala.

Tihle drzouni ukázali, že umí víc než čeští reprezentanti v sestavě letenského týmu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 20. května 2016. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 16
  • 12
  • 10
  • 10
  • 8