5 důvodů, proč Sparta letos může zažít ještě horší sezonu než loni

Minulý rok fotbalová Sparta zažila jednu z nejhorších sezon v novodobé historii. I přestože se pyšnila dost možná papírově nejsilnějším kádrem v lize, skončila až pátá a pouze koukala na záda ligovému nováčkovi z Olomouce. Letos sparťané věří v lepší sezonu. To by ale musel přijít zázrak! Zde je pět důvodů, proč letošní sezona může pro Spartu skončit ještě větším fiaskem než poslední ročník.

Žádný lídr

Po odchodu fenomenálního kanonýra a kapitána Davida Lafaty Spartě zoufale chybí osobnost a rozený vůdce. To je prostě neoddiskutovatelný fakt.

I před Lafatou se letenský celek každým rokem pyšnil někým, kdo má hromadu zkušeností a tým vyloženě táhne. Byli zde lídři jako Řepka, Poborský, Blažek, Sivok či Dočkal. Všechno velké osobnosti, které měly v kabině velké slovo.

Dnes je ale Sparta plná mladíků, cizinců anebo průměrných či lehce nadprůměrných českých hráčů, kteří ani zdaleka (ať už psychicky, či fotbalovými schopnostmi) nemají na to, být ve Spartě lídrem.

I proto byl novým kapitánem jmenován Josef Šural, který v pozici šéfa kabiny ještě nikdy nikde nebyl. Důvod je prostý: Nikdo vhodnější než on zde prostě není!

Josef Šural je novým kapitánem Sparty.

A to je naprosto tristní. O to více, když se kouknete ke konkurenci.

Slavia se například pyšní vůdcovskými typy, jako jsou Škoda, Jugas, Coufal či Frydrych. Ti všichni už alespoň jednou byli ve svém klubu kapitáni a dobře si uvědomují, jaké je to být tím, na koho ostatní spoléhají. 

Milan Škoda, kapitán pražské Slavie.

V Plzni jsou zase Hubník, Kolář, Limberský, Kozáčik či Řezník. Ti všichni už mají hodně odkopáno, pro klub doslova dýchají a táhnou mladší a nezkušenější hráče za úspěchem.

Plzeňský kapitán Roman Hubník.

Podobní borci ve Spartě prostě nejsou. Snad jenom náhradní brankář Bičík, který se ale do „kasy“ letos nejspíše ani nepodívá, jelikož klub z neznámých důvodů angažoval luxusní brankářskou dvojku Milana Heču.

Mizerná příprava

Sparta za sebou nemá jen jednu z nejhorších sezon v novodobé historii, ale také naprosto příšernou letní přípravu.

Svěřenci kouče Hapala ostudně prohráli s druholigovými Českými Budějovicemi a nestačili ani v generálce na průměrný polský tým Zagłębie Lubin.

Sparťané Pulkrab, Vácha a Sáček během letní přípravy.

Týmu se nedařilo nejen výsledkově, ale ani herně. Například nový útočník Benjamin Tetteh se proti Lubinu netrefil ani do prázdné brány a ukázal, že svou oslnivou formu z Bohemians si na Letnou nejspíše nevzal.

Ano, přípravné zápasy nemusí nic znamenat. Ale když jsou hráči pod palbou kritiky dříve, než začne liga, to není nic dobrého, zejména pro psychiku sparťanů, kteří už v minulé sezoně často říkali, že mnoho zápasů prohráli kvůli svým „hlavám“.

Chybí kanonýr

Odchodem Davida Lafaty Sparta neztratila pouze osobnost, ale také spolehlivého kanonýra. V současné době je v kádru Sparty pět útočníků: Kadlec, Drchal, Šural, Pulkrab a Tetteh. Ani jeden z nich ale nevypadá, že má na to, aby v příští sezoně Lafatu adekvátně zastoupil.

První je zraněný a už roky hledá formu. Mladíček Drchal je na marodce také a těžko odhadovat, zda se letos vůbec vrátí na trávník. Nováčci v kádru Pulkrab a Tetteh v přípravě zrovna nezářili. Navíc o Tettehovi se nedá mluvit jako o nějakém zázračném kanonýrovi. V české lize „nasázel“ pouhopouhé tři góly.

Matěj Pulkrab má být novým Lafatou. Má na to?

Nejspolehlivějším střelcem Sparty tak zůstává Josef Šural, který ale není typickým zabijákem a spíše mu sedí trochu staženější pozice.

Sparta tak musí doufat, že se rozstřílejí mladíci... 

Dvacet gólů za sezonu, což Lafata dával běžně, se od nich ale asi čekat nedá.

Špatně složený tým

Již jsme nakousli, že Spartě chybí rozený lídr a také kanonýr, který je schopný za sezonu nasázet patnáct a více branek. To ale není vše!

Sparta má sice dva špičkové gólmany – Rumuna Nitu a posilu ze Slovácka Heču, ale velké mezery má Hapalův výběr v obrané čtveřici.

Například na pozici pravého obránce měla Sparta problém už loni. Hrál zde kritizovaný Zahustel, jenž je teď zraněný. Sparta tento post chtěla řešit mladíčkem Wiesnerem, který je také zraněný, a navíc je zvyklý hrát v záloze.

Námluvy s Coufalem ani jinými vytipovanými posilami nevyšly, a tak Sparta přivedla rumunského útočníka či záložníka Alexandrua Chipciua, jehož „vydává“ za pravého beka. On je ale zvyklý hlavně útočit a dá se očekávat, že bude mít velké problémy v defenzivě. 

Alexandru Chipciu je záložník či útočník. Sparta s ním ale počítá na beka. Obstojí na nezvyklé pozici?

Pravého beka tak Sparta nemá v podstatě žádného, pouze nezkušeného Slováka Chvátala, od kterého se nedá čekat, že by Spartě vytrhl trn z paty. Zato levé obránce má Sparta v kádru tři a všichni mají ambice hrát základní sestavu.

Podobný přetlak je i uprostřed zálohy. 

Sáček, Mandjeck, Mavuba, Vácha. Ti všichni mají do základní sestavy daleko. První jmenovaný platí za velký talent, na Letné ale, zdá se, zbytečně ztrácí čas čekáním na to, až si trenérský štáb uvědomí, že má na víc, než je lavička náhradníků.

Zbylí tři jsou zkušení borci, kteří by ve většině ligových týmů pravděpodobně nastupovali. Ve Spartě se s nimi ale příliš nepočítá. Oni ale své miliony dostávají dál.

Soupiska plná cizinců

Sparta se příliš nepoučila z chyb, které napáchala v loňské sezoně. Jednou z nich bylo, že se sparťanská kabina zaplnila cizinci, a tím pádem i kvůli delší aklimatizaci v kádru nefungovala jakási týmová „chemie“ a tvořily se zde spíše partičky.

I teď v létě Sparta opět cílila na cizince. Přišel Srb Radakovič, který ale již několik let působí v Česku. Poté Ghaňan Tetteh a již zmíněný Rumun Chipciu. Jediným nováčkem, který je Čech, je tak náhradní brankář Milan Heča.

Sparťané v nových dresech.

Zarážející je, že v generálce proti Lubinu nastoupili v základní sestavě Sparty pouze dva Češi – záložník Kulhánek a levý obránce Frýdek. 

Projekt internacionalizace Sparty tak pokračuje, což se příliš nelíbí fanouškům, podle kterých se někteří štědře placení hráči z ciziny loni ukázali jako žoldáci, jimž je Sparta ukradená.

„Na hřišti je více Rumunů než Čechů,“ stěžují si mnozí příznivci klubu z Letné. A mají pravdu! V generálce opravdu nastoupili tři hráči z Rumunska – Stanciu, Chipciu, Nita.

S kabinou plnou cizinců to nemá jistě jednoduché ani kouč Hapal, o kterém se traduje, že cizí jazyky příliš neovládá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:16 pátek 16. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 13
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8