Straka o zoufalé Spartě: Hráči nemají emoce, Vrbu ať řeší Křetínský, Dočkal musí zůstat!

Před sezonou pražská Sparta sebevědomě vyhlásila útok na titul. Po bídném výkonu a porážce 0:2 s jinak průměrnou Olomoucí je už ale téměř jisté, že se letos na Letné mistrovské oslavy opět konat nebudou. Pod palbou kritiky je nejen sportovní ředitel Tomáš Rosický, ale také kouč Pavel Vrba, který když do Sparty přicházel, měl ty největší ambice. Jak jeho budoucnost vidí letenská legenda František Straka?

Pražská Sparta předvedla v posledním kole základní části na půdě Sigmy Olomouc velmi slabý výkon a po zásluze padla 0:2. Nyní na vedoucí Slavii ztrácí už 7 bodů.

„Jsem hodně zklamaný a rozčarovaný. Myslel jsem si, že se Sparta nadechla a pokusí se ještě hrát o titul. To, co jsem viděl, byl ale bezkrevný výkon. Hráči, kteří v minulých zápasech táhli tým, hráli najednou bez důrazu, bez emocí a bez jakékoliv vůle vyhrát,“ řekl Expresu bývalý kouč Sparty František Straka.

Zkušeného trenéra, který je v současné době bez angažmá, jsme se také zeptali, zdali by se po další zpackané sezoně neměla řešit pozice Pavla Vrby. 

Bývalý kouč plzeňské Viktorie čelí drsné kritice od sparťanských fanoušků a během zápasů to často vypadá, že ho trénování nejen nebaví, ale spíše psychicky ničí.

„Nechci komentovat své kolegy. To ať si zhodnotí ti, kteří o tom musí rozhodovat. Byl vyhlášen útok na titul, Sparta se ještě může vrátit do hry, ale to musí hrát úplně jinak. To, co předvedla v Olomouci, nebude stačit,“ myslí si Straka, který je toho názoru, že pod Vrbou Sparta hraje nejlepší fotbal za poslední roky.

„Je tam určitě zlepšení. Viděli jsme dobré zápasy, ale i ty špatné. Sparta má hlavní problém a to je takzvaný ‚up and down‘. Oni zahrají dobré zápasy, vypadá to, že jsou na vítězné vlně a rozjetí, ale pak přijde znovu ten pád, který hodí ten mančaft zpět tam, kde byl,“ poznamenává bývalý skvělý obránce.

„Chybí mi tam stabilní výkonnost. To je největší problém, co Spartu sráží. Mančaft musí hrát delší dobu pohromadě. Spousta klíčových hráčů měla problémy se zraněním. Když měli zrovna fazonu, vypadli. Neustále improvizovat, hlavně v obraně, která je základ všeho, prostě není dobré. Navíc ta obrana se mi zdála hodně zranitelná,“ dodal František Straka.

Zklamaný trenér Sparty Pavel Vrba

Dočkal by měl zůstat, problém je ve spoluhráčích

Kromě Pavla Vrby a Tomáše Rosického sparťanští fanoušci také často kritizují kapitána Bořka Dočkala, který podle mnohých už nestačí na moderní fotbal. Straka je ale jiného názoru.

„Já bych si Bořka Dočkala každopádně v týmu nechal. Má neskutečnou přihrávku a tu u nás má už snad jen Mára Matějovský, který je stejně jako Dočkal stále rozdílový hráč,“ míní kouč, který krátce trénoval i pražskou Slavii.

„Věk se nedá zastavit, herní styl se neustále vyvíjí, ale to je otázka také hráčů kolem Bořka. Není to jen o něm. Když dostane balon, musí mít nějakou nabídku, aby ty balony mohl rozdávat. On je schopný šance připravovat nebo sám rozhodovat zápasy. Já bych byl pro, aby zůstal,“ vyjádřil své přání Straka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:29 neděle 21. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 21
  • 14
  • 9
  • 7
  • 6