Sparta a Plzeň: 5 důvodů, proč se tak nenávidí

V neděli se hraje šlágr fotbalové ligy Plzeň Sparta. | foto: ČTK

V neděli se proti sobě postaví ve Štruncových sadech. Hraje se supešlágr fotbalové ligy: Viktoria Plzeň vs. Sparta Praha. Duel dvou rivalů, kteří se nenávidí. Proč vlastně?

Ukradená pýcha

Pavel Horváth slaví plzeňský titul číslo 3.

Od roku 2010, kdy se Viktoria prodrala mezi úspěšné triumfem v Českém poháru, na ni Sparta ztrácí. Je to prostě tak, Plzeň je nejúspěšnějším klubem poslední pětiletky. Třikrát vyhrála mistrovský titul, Sparta pouze dvakrát. V Českém poháru mají vyrovnanou bilanci 1:1.

Ale především: Plzeň se dvakrát probojovala do Ligy mistrů, kde se potkala s takovými giganty jako je Barcelona či Bayern Mnichov. To se Spartě nepodařilo ani jednou a jde o hlavní důvod, proč ztratila dominanci v českém fotbale. Naposledy si totiž Ligu mistrů zahrála v sezoně 2006/2007.

Sparta sice poměrně úspěšně působí v Evropské lize, jenže to je (při vší úctě) prostě druhá liga. Plzeň za posledních pět let, právě zásluhou dvojnásobné účast v Champions League, vydělala více než 700 milionů korun. Její roční rozpočet je přitom oproti Spartě dvoutřetinový, přibližně 200 milionů.

Tradici si nekoupíš

Tři hvězdičky na dresu Davida Lafaty značí, že má Sparta na kontě šestatřicet titulů.

Sparta má na kontě šestatřicet titulů. A všichni okolo ní to Plzni rádi připomínají. Slova o klubu z českého venkova Západočechy zraňují, i když se tváří, že to tak není. Přitom to kdysi bývalo klasické označení pro týmy z měst, jako jsou České Budějovice, Plzeň či Hradec Králové.

Že by se Viktoria ráda zařadila mezi ty největší, se ukázalo například v roce 2013, kdy vyhrála druhý mistrovský titul v historii (i za poslední tři roky). Do další sezony nastoupila v dresech, na nichž měla nad znakem vyšité dvě hvězdy. Jenže to byl úlet, nepodařený pokus. Jedna hvězda na dresu totiž nemá znamenat jeden mistrovský pohár, nýbrž deset...

V Česku si tedy hvězdy na titulu zaslouží pouze Dukla, Slavia (po jedné) – a samozřejmě Sparta.

Berbr – Damková

Dagmar Damková, šéfka komise rozhodčích.

V září 2011 uspořádal majitel Plzně Tomáš Paclík společně s Romanem Berbrem, nepsaným vládcem všech českých rozhodčích, velký puč. Dosadili Dagmar Damkovou, Berbrovu manželku a bývalou sudí, do čela komise rozhodčích.

To tak rozčílilo majitele Sparty Daniela Křetínského, že dokonce usedl za jeden stůl s vlastníkem Slavie a někdejším kontroverzním ministrem Alešem Řebíčkem a mluvil o skandálu. „Považujeme to za zásadní porušení stanov fotbalové asociace a narušení politické kultury,“ řekl Křetínský.

Nepomohlo mu to, proto za rok vytasil svou legendární kabelu.

Skokan Limberský

https://www.youtube.com/watch?v=HtFzxr7_9k8

V září 2012 si David Limberský (mimochodem sám na Letné působil) vysloužil doživotní nenávist od fanoušků Sparty. V zápase ve Štruncových sadech v prvním poločase zasekl levou nohu do Josefa Hušbauera a nafilmoval tak penaltu. Pavel Horváth nezaváhal a Plzeň vyhrála 1:0.

Sparta nechtěla nastoupit do druhého poločasu. „Seriozně jsme o tom uvažovali,“ přiznal sparťanský mluvčí Ondřej Kasík. Limberský poté za nahraný pád zaplatil pokutu 40 tisíc korun. Přesto se hájil klasickým: „Kontakt tam byl.“ A dodal jízlivě „Nevím, proč si Sparta stěžuje na rozhodčí, když díky nim vyhrála dvacet titulů.“

Od té doby válka jede naplno.

Křetínského kabela

Jejím dalším dílem byla kožená kabela v rukou Daniela Křetínského, majitele Sparty a jednoho z nejbohatších Čechů. S taškou vyrazil několik desítek hodin po inkriminovaném zápase, který rozhodl Limberského „let“, na Strahov za předsedou svazu Miroslavem Peltou.

Ten pak se sinalou tváří řekl: „Jestli je pravda, co jsem se dozvěděl, tak to je špatné.“

Křetínský měl Peltovi donést materiály ukazující korupci mezi rozhodčími, především pak jejich častou výpomoc plzeňskému týmu. Šéf fotbalu slíbil řešení, z Plzně se ozvaly rozhořčené hlasy. Podle všeho však Křetínský chtěl především chránit Spartu, vyrovnat její postavení před sudími na úroveň Viktorie.

Případ se totiž dostal až k soudu, ale nic konkrétního z něj vlastně nevzešlo. Jedině ještě větší napětí mezi vládci fotbalové ligy, Spartou a Plzní.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:36 pátek 26. února 2016. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 11
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10