Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč by měl skončit trenér Slavie Šilhavý? Přichází nový šéf, kouč nezvládá hvězdný tým

    Jeho pozice byla v létě královská. Nesplněné základní cíle ji změnily. Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý je na kraji propasti. Najde se dost důvodů, proč by mohl být od týmu vyhozen.

    V neděli se Slavia sklonila před Plzní. Nejenže prohrála třetí z posledních čtyř utkání, především však prakticky přišla o možnost získat český titul. A hlavně si zajistit přímý postup do Ligy mistrů, který je – jak neustále opakujeme – zásadním mottem této sezony.

    Třináct zápasů je odehráno, Viktoria si před Slavií drží luxusní odstup čtrnácti bodů. Úřadující mistr není ani druhý, o bod před ním je krásně drzý nováček z Olomouce.

    „Teoreticky by to šlo ještě dohnat, ale ve skutečnosti to asi půjde těžko. To by Plzeň musela zkolabovat, aby to pustila,“ přiznal trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. „Jestli je moje pozice ohrožena? To se musíte zeptat vedení, na to já těžko můžu odpovědět,“ dodal.

    Ohrožena rozhodně je.

    Navzdory tomu, že Šilhavý na jaře slavil s týmem nečekaný titul. Navzdory tomu, že je oblíbený u fanoušků i médií díky svému chování. Navzdory tomu, že Sparta je na tom ještě mnohem hůř…

    Důvodů je několik.

    Tím prvním jsou výsledky.

    Bohatý klub neplní cíle, jen ty vlastně druhořadé. Před sezonou si vysnil postup do Ligy mistrů, nepovedlo se. „Přitom jsme cítili, že jsme dostali hratelného soupeře,“ připustil Šilhavý po kvalifikačním krachu s kyperským Apoelem Nikósie.

    Místo toho se tým dostal aspoň do Evropské ligy. Jenže to je až druhá cenová skupina.

    Hlavní ambicí byl však mistrovský titul. Ten je v nedohlednu, Viktoria s pravděpodobností hraničící s jistotou šanci nepustí.

    Kouč Slavie Jaroslav Šilhavý s týmem v Plzni neuspěl.

    Druhým problémem je, že Šilhavý nedal dohromady košaté mužstvo, tolik obměněné po letních nákupech. Ty byly gigantické – přišla velká jména: Danny, Halil Altintop, Ruslan Rotaň, Tomáš Necid, Miroslav Stoch, Jan Laštůvka, Eduard Sobol, Tomáš Souček, Jakub Jugas…

    Z důležitých hráčů odešli vlastně jen obránce Michael Lüftner, záložník Antonín Barák a gólman Jiří Pavlenka.

    Připomeňme, že Slavia vyhrála ligu, přesto úspěšný tým vlastně rozbombardovala. A Šilhavý ho neslepil.

    „Já s touhle situací nejsem spokojený. Určitě ne. Každý zápas hraje jiná sestava, to je pak těžké. Na naši hru to má vliv a není to ideální. Mluvím za sebe, ale kdybych věděl, že zleva a zprava hraje vždycky stejný hráč, tak za tři čtyři zápasy vím přesně, co od něj čekat. Když je tam pokaždé někdo jiný, je to složitější. Každý hráč má jiné návyky,“ střílel po prohře v Plzni ostrými klíčový záložník Josef Hušbauer.

    Obsah jeho slov, ale stejně tak fakt, že je vůbec vypustil na veřejnost, ukazuje, že Slavia není rozhodně ve sluníčkovém rozpoložení.

    „My udělali v kádru změn víc, hráči rotují. Máme spoustu dobrých hráčů, ale nejsme tak sehraní, jak bychom si představovali. Chtěli jsme tým posílit, jít do Evropy, do Ligy mistrů. Chtěli jsme zkušenější hráče, teď s nimi pracujeme. Pravda, představoval jsem si, že se to sladí rychleji. Bohužel, nestalo se tak,“ přiznal i sám Šilhavý.

    To zní jako bezradnost.

    Poslední indicií mluvící pro Šilhavého odchod je nástup nového sportovního šéfa klubu. V zimě dorazí do Edenu z Liberce Jan Nezmar, on bude mít klíčové slovo při obsazení postu kouče.

    Se Šilhavým ho sice pojí úspěšná minulost – v roce 2014 vedl trenér Šilhavý hráče Nezmara při liberecké jízdě za titulem. Jenže sentiment ve fotbale neplatí a Nezmar je sakra dobře sehraný s nynějším koučem Slovanu Jindřichem Trpišovským, společně s plzeňským Pavlem Vrbou nejžádanějším trenérem na trhu.

    Slavia přitom chce jen nejlepší zboží – a Vrbu mít nemůže…

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:00 středa 7. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      9
    • Super
      6
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Trapas
      4