Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hlavní zbraň Slavie na derby: Sima si nedávno čutal na zahradě, teď ho sledují velkokluby

    Stomilionový Rumun Nicolae Stanciu? Ne. Šikovný záložník Petr Ševčík? Nikoliv. Největší slávistickou zbraní před nedělním derby s konkurenční Spartou je poněkud překvapivě devatenáctiletý senegalský útočník Abdallah Sima, jehož příběh připomíná námět na hollywoodský film. Ještě nedávno si kopal na zahradě se spoluhráčem z druholigového Táborska, teď sází jeden gól za druhým v dresu nejlepšího českého klubu v Evropské lize a pokukují po něm velkokluby ze zahraničí!

    „Říkal jsem teď z legrace po zápase v kabině, že ho budeme muset na měsíc posadit na lavici, aby nám tady vydržel na jaro. Jeho progres je neuvěřitelný, neumím ani odhadnout, kde je časem nějaký jeho výkonnostní strop. Ani neumím říct, co dělá špatně, co neumí nebo kde se musí zlepšit, protože je to komplexní hráč,“ řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci po zápase s izraelskou Beer Ševou.

    V pátém zápase základní skupiny Evropské ligy vstřelil Sima dvě branky (uznána mu však byla jen jedna) a jeho Slavia si tak zajistila postup do jarní fáze. Devatenáctiletý Senegalec zahrál tak skvěle, že se dostal i do sestavy kola Evropské ligy.

    „Fenomén, který již nyní sledují evropské velkokluby,“ napsal na Twitter šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, který se tak může pomalu, ale jistě obávat, že jeho klub přijde o další oporu.

    V posledním zápase dal Sima dvě branky proti izraelské Beer Ševě. Uznána mu však byla jen jedna.

    Devatenáctiletého útočníka přitom ještě před několika měsíci čeští fotbaloví fanoušci vůbec neznali. V srpnu ještě patřil druholigovému Táborsku. 

    Za svůj bývalý klub ale kvůli pandemii koronaviru nestihl odehrát jediný mistrovský zápas. Skvěle se ale ukázal v Letní lize, kdy nastoupil proti slávistickému béčku. 

    Zástupci klubu z Edenu se proto rozhodli, že si nadějného Afričana pozvou na testy. Na nich Sima uspěl a Slavia se ho rozhodla koupit. Původně přicházel vysoký útočník jako posila pro rezervní tým, kvůli zdravotním komplikacím tradičních opor dostal ale Sima šanci v áčku a tu chytil za pačesy.

    V Evropské lize se trefil ve třech zápasech po sobě a v součtu s českou ligou skóroval v pěti z posledních šesti soutěžních utkání.

    Kromě toho, že má čich na góly, udivuje Sima také dalšími vlastnostmi. Je silný, rychlý, sebevědomý a velmi nebezpečný ve vzduchu. Na první pohled snad nemá žádnou slabinu.

    „Když ho vidím každý den na tréninku, jak je pokorný, jak si všeho váží, hrozně moc mu to přeju,“ říká Simův zkušený spoluhráč Ondřej Kúdela.

    Tréninky za barákem na zahradě

    Na krátké angažmá s Abdallahem Simou na Táborsku zavzpomínal také jeho bývalý týmový kolega Patrik Schramhauser, který na svůj Twitter umístil video, v němž si s mladým Senegalcem a dalšími hráči kope na zahradě.

    „Před devíti měsíci jsme si chodili se Simou a klukama zatrénovat za barák pod vedením pana Dvořáka, táborské legendy. Teď ten kluk, co předvádí, to je neuvěřitelný. Zaslouží si to,“ napsal na sociální síti Schramhauser.

    Bude jistě zajímavé sledovat, jaké další kapitoly svého neuvěřitelného příběhu Sima napíše. Jedna důležitá ho čeká už tuto neděli, kdy jeho Slavia bude chtít na Letné obrat o body konkurenční Spartu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 5. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Haha
      24
    • Tvl
      24
    • Cože
      23
    • Trapas
      23
    • Sladký
      22