Kamarův právník chce stopku pro Slavii. Z rasismu už neúspěšně obvinil univerzitu i řidičku

Dvouletý zákaz pro Kúdelu a exemplárně potrestat Slavii, žádná pokuta nebo jednozápasový distanc. Právní zástupce záložníka Rangers Glena Kamary Aamer Anwar má jasno, UEFA by měla za údajný rasismus, jehož se měl stoper sešívaných dopustit, nejlépe pražský klub vyrazit z Evropské ligy. Není to zdaleka poprvé, co přední skotský právník někoho chce hnát před spravedlnost kvůli rasismu. Příliš úspěšný v tom ovšem dosud nebyl.

„UEFA musí začít jednat, jinak rasismu nebude konec. Kúdela by měl dostat až dvouletý zákaz činnosti, potrestaná by měla být i Slavia. Žádný jednozápasový distanc, žádná pokuta, ale trest, který klub tvrdě zasáhne,“ uvedl Aamer Anwar pro ostrovní média.

Oním tvrdým trestem nepochybně myslí vyřazení Slavie z Evropské ligy, po němž volá třeba i legenda Rangers Kris Boyd.

Slavia bude mít v právníkovi záložníka Glena Kamary silného soupeře, Anwar byl v minulosti dokonce označen za jednu z deseti nejvlivnějších osob skotského právního systému. 

V roce 2018 byl vyhlášen právníkem roku, před několika lety zase získal muslimské ocenění za veřejné služby.

Zdaleka jen úspěchy za sebou ale Aamer Anwar nemá. 

V posledních letech a měsících rozjel neúnavnou kampaň vůči Univerzitě v Glasgow, které dělal v letech 2017 až 2020 rektora. Už tehdy začal prohlašovat, že na akademické půdě bují rasismus a že na vlastní pěst odhalil závažné případy rasově i sexuálně motivovaných útoků.

Podle Aamera Anwara by Slavia měla být exemplárně potrestána.

Jak ale napsal server The Times, když byl Anwar požádán o předložení důkazů, aby mohlo být zahájeno vyšetřování, nic takového neučinil.

Teprve až letos v únoru se v médiích objevila zpráva o průzkumu na Glasgowské univerzitě, která hovoří o tom, že se podstatná část studentů z řad etnických menšin setkala, často i vícekrát, s různou formou rasismu.

A v tu chvíli na scénu opět přispěchal Aamer Anwar.

„Během tří let ve funkci rektora jsem vyjadřoval znepokojení nad rasismem a diskriminací, kterým čelí naši studenti a zaměstnanci. Přesto byla podniknuta jen malá či spíše žádná opatření,“ citoval Anwara v únoru server Herald Scotland.

Kúdelu po zápase hráči Rangers surově zbili v útrobách stadionu.

„Dovolte mi být otevřený, Univerzita v Glasgow je rasistická instituce a je to vidět na mnoha úrovních, včetně nedostatečné rozmanitosti zaměstnanců. Univerzitní soud, jehož jsem byl jako rektor předsedou, měl více než padesát členů, ale já tam byl jedinou barevnou osobou. Zmínil jsem to hned na první schůzi, ale za tři roky se nic nezměnilo,“ stěžoval si Anwar.

Loni v červnu zase Kamarův právník útočil na skotskou policii. Tehdy se totiž v Glasgow uskutečnila demonstrace za zlepšení životních podmínek pro uprchlíky, kterou se pokusili zablokovat pro změnu krajně pravicoví aktivisté. Policie uvedla, že nebude demonstranty rozlišovat a že shromažďováním se v době koronavirové pandemie jsou vinni všichni stejně.

„Je to hanebně groteskní prohlášení, srovnávat tisíce mírumilovných skotských demonstrantů s krajně pravicovými rasistickými kriminálníky, kteří zaútočili na akci podporující práva žadatelů o azyl,“ prohlásil tehdy Anwar.

V médiích se ale právník objevil v souvislosti s údajným rasismem již v roce 2008, kdy o něm psala BBC.

Tehdy Anwarova manželka v ulicích Glasgow způsobila nehodu, kdy nabourala auto okolo projíždějící řidičky. Na místo pak dorazil sám Anwar, který začal intenzivně debatovat s kolemjdoucí ženou asijského původu. 

„Co to má být? Pákistánci drží spolu?“ měla se zeptat žena, již nabourala právníkova manželka, ve strachu, že se Anwar snaží před příjezdem policii ovlivnit svědkyni.

„Ano, stejně jako vy běloši,“ měl odpovědět právník.

U soudu se pak Aamer Anwar snažil prokázat, že se řidička chovala k němu a manželce rasisticky, nebylo mu ovšem vyhověno. Podle BBC ho soud označil za nedůvěryhodného.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:24 čtvrtek 22. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 142
  • 62
  • 29
  • 23
  • 14
  • 12