Zahraniční média: Oběti slávistického rasismu jsou dvě! Zákrok na Koláře omlouvají?!

Fantastický postup Slavie přes skotský Glasgow Rangers zastínilo dění v závěru zápasu i po něm. Ačkoliv kromě hysterického Glena Kamary není o rasismu Ondřeje Kúdely jediný důkaz, jsou sešívaní vláčeni bahnem a soupeř je odhodlán situaci dotáhnout až před disciplinární komisi. Některá zahraniční média ovšem píší, že Kamara nebyl jedinou obětí, ale že se terčem českých „rasistů“ stal i útočník Kemar Roofe. Že předtím málem zabil gólmana Ondřeje Koláře, skotští novináři označují za nešťastnou náhodu.

Dění kolem včerejšího zápasu se věnuje drtivá většina zahraničních médií, především těch ostrovních. Obsáhlý článek zveřejnil třeba i server Mail Online, internetová verze slavného Daily Mailu.

„Slávista Ondřej Kúdela byl napaden pěstmi a zmlácen do krve v tunelu stadionu Ibrox po obviněních z rasistické nadávky během nervózního duelu Evropské ligy,“ píše Mail Online, který o událostech informuje objektivně a předkládá všechna dostupná vyjádření nejen Rangers, ale i Slavie.

Jiná média zmiňují, že se obětí rasismu stal také útočník Kemar Roofe. Na jeho Instagramu se začaly hromadit nadávky poté, co likvidačním zákrokem poslal do nemocnice gólmana Ondřeje Koláře. 

To zmiňuje například článek serveru Glasgow Times, který přitom skandálním způsobem Roofův faul na Koláře omlouvá.

„Roofovi byla ukázána červená karta za nebezpečnou hru vysokou nohou, když útočník špatně přečetl odraz míče a trefil bolestivě vypadající, ale neúmyslný kop do tváře brankáře Ondřeje Koláře,“ píše server, že právě to mělo vyvolat rasistickou odezvu na Roofově Instagramu.

Ondřej Kolář si ze zápasu odnesl tržnou ránu na obličeji.

Dále zmiňuje pochopitelně i údajnou rasistickou urážku Glena Kamary od Ondřeje Kúdely a vyjádření kouče Rangers Stevena Gerrarda, že za Kamarou plně stojí a je zklamán tím, že někdo Kúdelu vůbec brání.

Kdo rozhodně vůbec nezahálí, to je známá britská sportovní stanice Sky Sports. Ta údajnému rasismu vůči Glenu Kamarovi a Kemaru Roofovi věnovala rozsáhlý článek, v němž je mimo jiné zmíněno, že stanice shání vyjádření k incidentu mezi Kúdelou a Kamarou od činovníků UEFA. 

A nejen k němu.

„Po zápase byl útočník Rangers Kemar Roofe vystaven rasistickému zneužívání na sociální síti Instagram. Roofe byl jedním ze dvou vyloučených hráčů Rangers poté, co v 61. minutě při snaze získat míč trefil vysokou nohou tvář brankáře Ondřeje Koláře,“ píše Sky Sports.

„Společnost Sky Sports News již kontaktovala Instagram s žádostí o komentář týkající se příspěvků,“ stojí dále v článku.

Vzápětí ještě známá stanice udělala reklamu svému projektu „Nenávist nás nezastaví“.

„Společnost Sky Sports se zavázala, že na serveru Skysports.com a našich kanálech na sociálních sítích vytvoří místo pro komentáře a debaty, které nebudou obsahovat útoky, nenávist a vulgarity,“ píše se v článku.

I could be here all night screenshoting all of these types of comments @europaleague

19. března 2021 v 1:56, příspěvek archivován: 19. března 2021 v 10:42

Kemar Roofe si na Instagramu postěžoval, že mu nadále chodí rasistické urážky od českých fanoušků, a sdílel fotografie komentářů se slovy „nigga“ či emotikony banánů. 

Značná část komentářů však urážlivá sice je, ale nikoliv rasistická. Lidé Roofovi vzkazují, že je to řezník, jemuž by mělo být zakázáno hrát fotbal. K odpornému faulu na Koláře se útočník Rangers nevyjádřil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:48 sobota 17. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 28
  • 25
  • 21
  • 20
  • 15