Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Slavia je mistr. K titulu jí pomohl i plzeňský bůh Vrba

    Plzeň přišla o titul, pro šéfy klubu Adolfa Šádka a Tomáše Paclíka bylo důležitější přivést zpět do Viktorie Pavla Vrbu. | foto: iDNES.cz

    Po osmi letech křepčí tým se sešívanými dresy a červenou hvězdou ve znaku. Fotbalová Slavia je mistr ligy. Může za to její síla podpořená čínskými penězi a uvážlivostí kouče Jaroslava Šilhavého, ale především boty, které udělali v Plzni, na adrese jejího hlavního konkurenta.

    Ano, Slavia je silná - a bude ještě silnější. Jenže v této sezoně se titulu dočkala tak trochu v předstihu. Její úspěch přinesla, samozřejmě, skvělá série bez porážky, jež trvá od loňského srpna, kdy tým prohrál s Plzní.

    Slavia slaví titul po osmi letech.

    Pak do Edenu dorazil místo vynervovaného a přeexponovaného kouče Dušana Uhrina kliďas Jaroslav Šilhavý. A v sobotu večer slavil svůj druhý titul v kariéře. K prvnímu dovedl Slovan Liberec.

    Tehdy, v roce 2102, byla největším soupeřem jeho mužstva Plzeň. Stejně jako letos. I před pěti lety se rozhodovalo v posledním kole, tenkrát dokonce ve vzájemném souboji.

    Plzeň k titulu nedovedla ani dvojice zkušených Marek Bakoš, David Limberský.

    Letos šlo o souboj na dálku, Slavie brala titul po výhře nad bezbranným Brnem. Viktoria, jež mohla uzavřít mistrovský hattrick, totiž promrhala (doslova) několik šancí, aby jí na oslavy stačilo vítězství nad Jihlavou v závěrečném kole.

    Hráči po krachu nadějí na pohár mluvili především o utkání v Jablonci, kde vedli 2:0, nakonec však brali jen bod za remízu 2:2. Jenže to je jen důsledek zásadního omylu, jehož se ve Štruncových sadech dopustili.

    Během jara totiž odvolali kouče Romana Pivarníka a jeho trenérské kolegy. Viktoria přitom v tu dobu trůnila na prvním místě tabulky. Tedy na tom, po němž prahla.

    V Plzni opravdu neberou slova vyřčená náhradním koučem Zdeňkem Bečkou po posledním utkání: „Sezona byla úspěšná.” Druhý flek je málo.

    Jenže Viktoria si podřízla větev sama. Pod Pivarníkem sice nehrálo mužstvo extra krásný fotbal, ale jeho hra měla řád, pevné mantinely. Ty se rozpadly, dvojice Bečka a Pavel Horváth ještě nedorostla na dostatečnou úroveň.

    „Naše odvolání nebylo kvůli výsledkům, ale chystala se půda pro nového trenéra,” okomentoval krok vedení klubu (majitele Tomáše Paclíka a ředitele Adolfa Šádka) Martin Vaniak, jenž působil vedle Pivarníka jako trenér brankářů.

    Trefil to!

    Plzeň se totiž během jara upnula na příští sezonu, stůj co stůj chtěl, aby ji od léta vedl kouč Pavel Vrba, jenž byl bez angažmá. Vrba totiž před pár lety stvořil nynější silnou Plzeň, on ji vytáhl z bahna průměrnosti. A šéfové chtěli, aby se po angažmá u reprezentace a v ruské lize vrátil.

    Proto vyhodili Pivarníka, proto posunuli na místo trenéra Bečku, jenž byl jen záplatou. Těžko by totiž vypakovali osobnost, jakou Pivarník je, po titulu, k němuž měl rázný muž nakročeno. Spoléhali, že tým je tak silný, že ustojí tlak Slavie i s nezkoušenou dvojicí šéfů.

    Nestalo se. Plzeň sama promrhala šanci na třetí triumf v řadě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:42 pondělí 25. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      20
    • Super
      18
    • Sladký
      16
    • Cože
      13
    • Haha
      11
    • Tvl
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...