Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč je z číšníka Trpišovského trenérská superstar. Není to jen čepice...

    Jindřich Trpišovský dovedl Slavii do Ligy mistrů. Rázem je z něj hlavní trenérská persona v Česku. | foto: Profimedia.cz

    Je z něj červenobílý král. Přivedl fotbalovou Slavii do Ligy mistrů, díky němu přijede do Edenu ten největší: Lionel Messi. Cesta trenéra Jindřicha Trpišovského na vrchol však byla pořádně trnitá a začínala v hospodě.

    Živil se jako barman, číšník, provozní v restauraci. K tomu snil. „Odtrénovat aspoň jeden zápas v lize,“ měl v hlavě Jindřich Trpišovský.

    Jindřich Trpišovský vyhrál se Slavií dvakrát domácí pohár a jednou ligu.

    V české nejvyšší soutěži už má na kontě titul, brzy vstoupí se Slavií do Ligy mistrů, to je hlavní scéna světového fotbalu. I proti Barceloně, Dortmundu a Interu Milán si nasadí kšiltovku a bude se snažit se Slavií znepříjemnit život gigantům.

    „Nosím ji z praktických důvodů, chrání mě před sluncem nebo deštěm. Pomáhá mi být sám sebou: Třeba při zápasech venku na mě fanoušci pokřikují, ale s kšiltovkou na hlavě prostě zůstávám ve svém světě,“ vysvětluje, proč ji prakticky nikdy neodkládá.

    Čepice však není ten hlavní důvod, proč se stal nejceněnějším českým trenérem. Ty jsou jinde.

    Bez kšiltovky je viděn Jindřich Trpišovský jen zřídka.

    Otevřenost

    Jeho tiskovka po postupu do Ligy mistrů přes Kluž trvala půl hodiny. To není v Česku obvyklé. Jenže Trpišovský je PR machr, ví, že přes média oslovuje fanoušky. Proto je ochotný, proto vysvětluje, proto nepoužívá fráze.

    Neschovává se.

    Stejný je vůči hráčům. Ve Slavii má dvacet vlčáků plus brankáře. Všichni chtějí do základní sestavy, ale to prostě nejde. Trpišovský se svými spolupracovníky umí podat i hvězdám, například Josefu Hušbauerovi či Milanu Škodovi, že půjdou na lavičku. To je jeden ze základů jeho úspěchu.

    Jindřich Trpišovský při tréninku s obráncem Ondřejem Kúdelou

    Šéf objevitel

    Jan Nezmar, nynější sportovní ředitel Slavie, přivedl Trpišovského do Liberce, kde si kouč udělal dobré jméno. Nezmar ho objevil na Žižkově, v nejchudším klubu druhé ligy. Jezdil ho sledovat tajně, viděl i tréninky, kdy se tým připravoval v parku, protože na stadion kvůli dluhům nemohl.

    Ti dva si sedli, což je vidět i ve Slavii. Když Nezmara přetáhl šéf Jaroslav Tvrdík na podzim 2017 do Edenu, sportovní ředitel ihned přivedl z Liberce Trpišovského. Musel kvůli tomu vyhodit Jaroslava Šilhavého, který pár měsíců předtím dovedl Slavii k titulu. Přesto to Nezmar udělal, za což schytal kritiku.

    Dnes už se tomu kroku nikdo nediví, naopak.

    Jindřich Trpišovský slaví postup do Ligy mistrů s obráncem Janem Bořilem.

    Fotbalová rodina

    Trpišovský má tři věrné asistenty, které pořád bere s sebou. Zdeněk Houštecký, Jaroslav Köstl a specialista na gólmany Štěpán Kolář.

    „Jsme jako rodina,“ popsal kouč. „Ve velkých firmách je také normální, že si manažer přivede stálé spolupracovníky,“ upozornil Houštecký.

    Trenérovi se to vyplácí, spolu byli už na Žižkově i v Liberci. Ve Slavii mají realizační tým ještě širší, přibrali slávistického fanatika Pavla Řeháka, místní legendu Stanislava Vlčka a k brankářům další velké jméno klubu: Radka Černého.

    Slavia nedostala od Kluže ani gól. Zásluhu na tom měli i brankář Ondřej Kolář a stoper David Hovorka.

    Věrní

    Už od časů na Žižkově s ním jdou hráči, kteří jsou nyní pro Slavii nepostradatelní. Obránci David Hovorka, Jan Bořil, záložník Tomáš Souček. První a třetí se navíc s trenérem potkali také v Liberci.

    Hovorka se zaskvěl v play-off proti Kluži, byť mu po letním příchodu ani fanoušci Slavie nevěřili. „Při takových zápasech z něj stříká testosteron,“ ocenil stopera Trpišovský.

    Bořil zase vstřelil vítězný gól v odvetě a mluvil o vlivu své ženy na jeho kariéru. Zaprvé ho finančně podporovala, když nedostával na Žižkově výplatu, zadruhé mu doporučila přestup do Slavie.

    A Souček? Z něj je ligová hvězda, člen základní sestavy národního mužstva…

    Vzpomínky

    Připomínání si minulosti drží Trpišovského a jeho spolupracovníky v realitě. Najednou vydělávají velké peníze, které se ještě po postupu do Ligy mistrů posunou do vyšší dimenze. Najednou hrají proti Chelsea v Evropské lize, čekají je duely v Dortmundu i Barceloně…

    Jindřich Trpišovský při odvetě s Kluží

    Ale kouč si pořád pamatuje dobu, kdy vedl ve třetí lize Horní Měcholupy, kdy vlastně živořil na Žižkově. I proto je tak úspěšný.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:27 sobota 28. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      63
    • Tvl
      55
    • Sladký
      50
    • Haha
      45
    • Cože
      44
    • Trapas
      43