Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Síla, to je Trpišovského Slavia. Liga mistrů je odměna

    Po dvanácti letech si Slavia uhrála postup do Ligy mistrů, do největší soutěže fotbalového světa. Kde se vzala síla a kvalita mužstva, jež nyní v Česku válcuje (a bude) všechny soupeře?

    Jsou to přesně tři roky, co ve Slavii skončil trenér Dušan Uhrin mladší. Tým byl v domácí lize na desátém místě, nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl zanedlouho stát černou můrou pro Plzeň i Spartu.

    Ale stal.

    Slavia po dvanácti letech postoupila do Ligy mistrů.

    A jeho přerod v českou jedničku byl dokonán včera večer v našlapaném Edenu. Mužstvo kouče Jindřicha Trpišovského vyřadilo rumunskou Kluž (to nejsou žádní nazdárci, vždyť si před Slavií poradili se Celtikem Glasgow) a postoupilo do Ligy mistrů.

    „Troufnu říct, že jsme se zapsali do historie,“ zářil poté trenér.

    To je očividné a pro slávisty skvělé. Obdivuhodný je však také způsob, jak toho mančaft docílil. Jak dominantně si vybojoval možnost poměřit se s elitou Evropy, kluby největšími.

    Postup do Ligy mistrů slavil tým s vyprodaným stadionem.

    Už cesta za titulem v české lize byla přímočará. V minulé sezoně vlastně nebylo ani na chvíli pochyb, kdo bude mistrem. Mužstvo k tomu vyhrálo domácí pohár a v konfrontaci se Slovanem Bratislava také Česko-slovenský Superpohár.

    Jenže tyto úspěchy bylo potřeba umocnit, dostat se do Ligy mistrů. „Tlak byl velký. Chtěl to majitel, vedení, chtěli jsme to my hráči,“ připustil záložník Lukáš Masopust.

    Přes tenhle tlak se však tým přenesl. Stejně jako přes další potíže. Například oslabení v obraně. V létě odešli tahouni Simon Deli a Michael Ngadeu.

    Když na jaře došla Slavia do čtvrtfinále Evropské ligy, oni dva byli nosnými hráči. Jako dvě věže drželi defenzivu, podporovali útok.

    Slavia nedostala od Kluže ani gól. Zásluhu na tom měli i brankář Ondřej Kolář a stoper David Hovorka.

    Oba však odešli do Belgie, do atraktivnější ligy, do prostředí, které jim je díky jazyku bližší. A slávisty zachvátila panika. „Někteří skoro trhali permanentky,“ usmál se Trpišovský.

    Ten vsadil na dvojici Ondřej Kúdela, David Hovorka. Jeden technik, druhý pitbul. Přesto jim málokdo věřil. Jsou malí, nejsou tak rychlí, v lize to bude stačit, v Evropě ně. Tak zněly výtky.

    Výsledek? Slavia zatím dostala v sezoně jeden gól v deseti zápasech. Kluž ji nepřekonala ani jednou. To není špatné. Z Hovorky je nový symbol Slavie. „Je jako bojovník, když jde do klece,“ pochválil ho kouč.

    Obránci David Hovorka s Ondřejem Kúdelou po úspěšné odvetě s Kluží

    Nedůvěru musel překonat také gólman Ondřej Kolář. Udělal to po svém, v prvním utkání chytil penaltu, včera famózně trefený přímý kop.

    Jeho přínos vyzdvihl i trenér Rumunů Dan Petrescu, který mimochodem vzal neúspěch s nebývalou grácií. „Jestli bych něco udělal jinak? Myslím, že bych neměnil nic, možná brankáře. Nejlepší by bylo vyměnit brankáře Slavie za nějakého méně dobrého,“ prohlásil.

    Petrescu také uznal, že Pražané postoupili zaslouženě. Zcela logicky, byli opravdu lepší než Kluž. Slavia má nyní zkrátka takovou sílu, že by mohla překvapit i v Lize mistrů. Zcela reálně může bojovat o postup ze skupiny, což by byl epochální úspěch.

    Český král na něj však teď má.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:40 pátek 27. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      48
    • Tvl
      46
    • Cože
      45
    • Haha
      43
    • Super
      42
    • Sladký
      42