Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Slavia se už zase sžírá zevnitř. Proč to není překvapení?

    Slavia je na dně po zápase Evropské ligy s Anderlechtem Brusel. Vědí to i kapitán Jiří Bílek a největší hvězda Milan Škoda. | foto: iDNES.cz

    Pražská Slavia, nejstarší český klub, zase tápe. V Evropské lize dostala lekci od Anderlechtu Brusel, v české je bez vítězství. Nic na tom nemění tučné investice čínským majitelů. Proč?

    Najednou mají peníze. Mají také moc - ta ostatně vychází z neomezených finančních možností, tedy aspoň na české poměry. Pro Číňany je angažmá v Česku něco jako reprefond na kafe.

    Důkaz? Například zápas první ligy v Jihlavě a naprosto skandální pomoc rozhodčích.

    Postup do skupiny Evropské ligy je pro Slavii po propadáku s Anderlechtem jen utopie.

    Slávisté s čínským kapitálem v zádech jedou na vlně euforie. Není divu, ještě před rokem byl tenhle klub na pokraji zkázy, rozuměj bankrotu, jenže najednou se zjevil Jaroslav Tvrdík a jeho čínské vazby.

    Přišly velké nákupy, nizozemský střelec Gino van Kessel za 32 milionů je jejich symbolem. K tomu další hráči dobrého jména, jenže bohužel nyní nepříliš skvělé výkonnosti.

    Proto - a není divu - přišla blamáž v Evropské lize, domácí prohra se sice slavným, ale nyní spíše průměrným evropským týmem Anderlechtem Brusel 0:3. Tahle prohra je vlastně logická věc. Vždyť už postup přes portugalské Rio Ave přišel vlastně z leknutí, s obrovským štěstím.

    Teď si porovnejme Slavii s Libercem. Ten musí vystačit s polovičním rozpočtem (zhruba 80 milionů), přesto je opět po výhře na Kypru blízko postupu do skupiny Evropské ligy.

    Slovan - znovu - nezabrzdila ani drsná obměna mužstva. Tedy právě ta záležitost, na kterou slávisté žehrají. “Mužstvo si potřebuje sednout,” opakuje trenér Dušan Uhrin.

    To je možná pravda, jenže v Liberci tohle dosednutí jde nějak rychleji...

    Důvody jsou zřejmé. Zaprvé liberecký kouč Jindřich Trpišovský vybírá hráče sám. Nekouká na cenu ani na zásluhy, klidně si vezme kluka z druhé ligy. Pak z něj třeba udělá reprezentanta, viz obránce Lukáš Bartošák.

    Proti tomu Slavia bere jen to, v uvozovkách, nejlepší. Elitního střelce slovenské ligy van Kessela, hvězdičky české soutěže. Jeden nákup stíhá druhý, hráči ale dopadají tak nějak na hromadu.

    Pak se stane, že Nizozemec van Kessel hraje na pravém křídle, na postu, který mu viditelně nesvědčí. Přitom před bránou je super nebezpečný. Jenže tam být nemůže, protože šéf klubu Tvrdík dal velké peníze a svými komentáři udělal modlu z útočníka Milana Škody.

    Škoda je samozřejmě výborný hráč, ale Slavia potřebuje van Kesselovy góly. Kouč Uhrin však tyhle dva zatím nedal dohromady tak, aby z toho měl tým výraznější užitek.

    I to je důvod, proč se najednou ozvali slávističtí fanoušci. Jedna frakce vyzývá Uhrina, aby skončil. Tvrdík ho bránil, prý je neodvolatený. I když tahle jeho slova z konce jara už zřejmě také nejsou tak silná. Teď najednou slávistický šéf zamknul svůj twitterový účet.

    V tomto rozporu se zjevuje zásadní problém Slavie, který se s proslulým klubem táhne snad od nepaměti. Slavia je soubor proudů, názorových uskupení, zájmových sdružení. Každé má svoji pravdu, každé rádo mluví do merita věci.

    Slavia je netrpělivá a není jednotná. Proto bude trvat dlouho, než se (snad) zase stane úspěšným klubem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:30 sobota 17. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Haha
      13
    • Tvl
      12
    • Cože
      11
    • Trapas
      10
    • Sladký
      10