Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh slávistické honby za trenérem: Jak ho komentoval boss Tvrdík?

    Jaroslav Tvrdík vítá ve Slavii nového trenéra - Jaroslava Šilhavého. | foto: iDNES.cz

    Detektivka plná zvratů, kotrmelců, vypjatých chvil i bizarních výroků - v tu se změnil slávistická cesta za novým trenérem. Nejbohatší klub Česka nakonec nečekaně zvolil Jaroslava Šilhavého, který rozhodně nebyl na seznamu kandidátů na prvním místě. Klubový boss Jaroslav Tvrdík během výběrového řízení nezklamal, zase vypustil do světa nejednu slovní perlu.

    Tahle story nezačala prohrou v Plzni 1:3 minulou neděli, ale už mnohem dříve. Slávisté na konci května dosadili do klubového představenstva kouče Dušana Uhrina i sportovního ředitele Josefa Jinocha.

    Šéf Jaroslav Tvrdík pak na tiskové konferenci, kde tuto změnu Slavia oznámila, pronesl dnes už proslulou větu o “neodvolatelném Uhrinovi”.

    Tři měsíce poté je Uhrin na dlažbě, stejně jako sportovní ředitel Jinoch. Místo kouče zaujal Jaroslav Šilhavý, dosud trenér Dukly. Konkurs to však byl velmi zamotaný což dokumentují i Tvrdíkova slova.

    Tady jsou jeho nejvíce vypovídající výroky.

    „Žádný trenér nás neodmítl. Jedinou výjimkou byl Luboš Kozel. Byl jedním z našich favoritů na tuto pozici, jednání s ním pokročila nejdál a neskončilo to příjemně. V úterý kolem devatenácté hodiny to bylo těsně před dokončením, chyběly jen technické detaily. Měli jsme pocit, že jsme si podali ruku.”

    Ano, Luboš Kozel byl jasnou jedničkou na slávistickém seznamu, byť to Tvrdík nyní bagatelizuje. Jenže nedopadlo to a případ navíc rozpoutal miniválku mezi Slavií a fotbalovou asociací. Kozel totiž vede reprezentaci do osmnácti let.

    „O dvě hodiny později se v médiích objevily informace o technických aspektech a trenér si to rozmyslel. Únik nešel z vyjednávacího týmu, ne ze Slavie. Kdo a proč informace poskytl, je celkem jasné, nás to mrzí, je to také zkušenost.”

    Kdosi vynesl, že Kozel dostal základní plat 400 tisíc a za vyhraný zápas 100 tisíc. To trenéra rozlítilo a Slavii poslal kamsi. Klub pak obvinil asociaci, jenže ta se hájila, že u jednání nikdo z jejích zaměstnanců nebyl. Tvrdík na to pohrozil, že čínský vlastník Slavie už nebude sponzorem fotbalové asociace. A tím to skončilo.

    „Jako jediný nás odmítl. Asi nebyl vhodným trenérem pro klub, kde se pracuje pod velkým tlakem.”

    Takhle Tvrdík uzavřel kauzu Kozel. Do trenéra se drsně opřel. Hlavně, aby ho za pár měsíců znovu nelámal...

    Jaroslav Tvrdík se jako vždy pustil v kauze nového trenéra Slavie do slovních dobrodružství.

    „Jaroslav Šilhavý je slušný a korektní člověk, gentleman. Zaujalo mě, když jsem si všude přečetl, že je moc hodný. Ptal jsem se ho, jestli na náš tým není příliš hodný, ale přesvědčil mě, že bude mít velkou autoritu. Bude mít absolutní podporu v tom, jak s hráči naloží.“

    Tvrdík o Šilhavém mluví také jako “o jednom z nás, o sešívaném”. Šilhavý ve Slavii hrál, byl kapitánem, ale skoro pět let strávil jako trenér i ve Spartě. Jeho pověst hodného kouče vychází z Šilhavého vystupování na veřejnosti, například na hřišti uměl pořádně přitvrdit. A to bude nyní potřebovat, přebírá totiž nesourodý tým slepený za velké peníze. Hráčská ega bude muset obrousit, což je vskutku složitá věc.

    „Měli jsme pět šest kvalitních zájemců a není to tak že by nám Jaroslav Šilhavý zbyl.”

    Zdeněk Zeman, slavný Čechoital, který se Slavií rovněž jednal, se nestal trenérem kvůli zdravotním trablům. Radoslav Látal během táhnoucích se debat přijal polskou nabídku. O Kozlovi už byla řeč. Šilhavý prostě jednička pro klubové šéfy nebyl, to je fakt.

    „Mrzí mě, že nemáme týmy B, C, D, abychom ostatní vyzkoušeli.”

    Jasně, Zeman, Kozel, Látal - ti všichni se třesou na post trenéra béčka Slavie.

    „Ambice se nemění, nevidíme je jako nerealistické.”

    A na konec jeden pěkný vzkaz novému trenérovi. Tvrdík mluví o třetím místu v lize, postupu do evropských pohárů, úspěchu v domácím poháru. Především však o útoku na titul v následující sezoně. Současná realita je ale jiná: Slavia byla v předkole Evropské ligy trapným sparingpartnerem Anderlechtu Brusel a v domácí soutěži je desátá, ze čtyř utkání vyhrála jen jedno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:46 čtvrtek 5. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      13
    • Super
      12
    • Sladký
      11
    • Cože
      10
    • Haha
      9
    • Tvl
      9