Slavia šlape, jen zahraniční posily tápou. Vyhodili Číňané stamiliony?

Slavia vede fotbalovou ligu, na jaře slavila mistrovský titul i triumf v poháru. Přesto je na čistém nebi několik mráčků. Vedle vztahu s fanoušky je to především výkonnost zahraničních posil, za něž vydala pořádný balík.

V neděli nastoupilo béčko Slavie k prvnímu zápasu České fotbalové ligy, třetí nejvyšší soutěže. V jeho záloze se na hřišti pražské Admiry objevili dva hráči, za něž klub z Edenu vydal dohromady 151 milionů korun: Rumun Alexandru Baluta a Nigerijec Peter Olayinka.

Peter Olayinka těžko hledá cestu do sestavy Slavie.

Slavia vyhrála jednoznačně 7:2 a domácí kouč František Peřina musel odpovídat na dotazy, jak dlouho by se dal fotbal na Admiře dělat za takové peníze. „To nemá cenu řešit,“ usmál se jen.

Pro srovnání, rozpočet Líšně, která letos postoupila do druhé ligy, byl 12 milionů korun. Třetí liga se dá hrát s přehledem do deseti milionů Takže jsou to celkem jednoduché počty…

Smířený trenér Peřina pak ještě dodal: „Ti hráči byli obrovská přidaná hodnota. Svojí kvalitou rozhodli. Slavia není v pozici jako před pěti lety, kdy to tam hráči A mužstva šli za juniorku spíš odchodit. Teď to funguje na úplně jiné bázi a ti hráči byli opravdu vynikající.“

Alexandru Baluta slaví gól do sítě Chile v dresu rumunské reprezentace.

Ještě aby ne, slávisté šli proti (polo)amatérům. Baluta dal jeden gól, Olayinka rovněž. Na této úrovni se výrazně prosazovali.

Jenže červenobílý klub by potřeboval, aby se rozjeli i v prvním týmu. Stejně jako třetí exkluzivní zahraniční akvizice Nicolae Stanciu, jenž přišel čínského majitele na 100 milionů.

Už tyto sumy dělají z fotbalistů ty, kteří by měli táhnout mužstvo, být (jak se moderně říká) rozdílovými hráči.

Realita je úplně jiná.

Nicolae Stanciu má od vedení Slavie čas hájení. Jak dlouho?

Stanciu má ještě dobu hájení, to je logické. Přišel před pár týdny. Na druhou stranu, Slavia ho přivedla, aby pomohl především v kvalifikaci Ligy mistrů. Do ní vstoupí tým už za týden, soupeřem mu bude rumunská Kluž, která zvládla souboj s Celtikem Glasgow. Takže žádná procházka růžovým sadem.

A Stanciu se zatím hledá. V základní sestavě nastoupil jen jednou, o víkendu proti Liberci měl pár interesantních momentů, ale žádná superpodívaná to nebyla. „Vydrží zatím šedesát minut,“ řekl kouč Jindřich Trpišovský. Šikovný Rumun má ještě týden, aby se zvedl. Může to zvládnout.

Rumun Alexandru Baluta při zápase proti Finsku

To jeho krajan Baluta na tom není vůbec dobře. V ligové sezoně ještě neodkopal ani minutu, přitom se na začátku přípravy zdálo, že by se mohl nevysoký technik prosadit.

„V tréninku vypadá skvěle, přišel úplně jinak připravený než dvě předchozí období. Trénuje velice dobře,“ tvrdil Trpišovský.

Nic z toho. Baluta je dál nevýrazný. V minulé sezoně nastoupil dvaadvacetkrát, průměrně však jen na poločas. Dal tři góly. Čekalo se víc, ale Rumun se nesžil s prostředím, má problémy s jazykem. Navíc nemluví ani anglicky. Jeho cesta k tomu, aby ukázal, že se Slavia neplácla přes kapsu, bude složitá.

Nigerijec Peter Olayinka přišel Slavii na 83 milionů.

Třetím do party je Nigerijec Olayinka, muž za 83 milionů. Slavia věřila, že díky předchozímu angažmá v pražské Dukle bude jeho adaptace jednodušší. Ani on však nezáří. V této sezoně odehrál za 5 kol jen 76 minut. Třikrát střídal.

Vypadl ze širšího okruhu důležitých hráčů, kam patřil v minulé sezoně. A to přitom odešli Miroslav Stoch a Jaromír Zmrhal, jeho možní konkurenti.

Slavia zatím zkrátka lépe nakupuje doma než za hranicemi. Změní to nakonec Stanciu?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:12 čtvrtek 12. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 50
  • 46
  • 43
  • 43
  • 42