Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    O co hraje Slavia? Stamiliony za Ligu mistrů nejsou všechno

    Radost Slavie v Kluži. Vítězný gól v prvním zápase play-off Ligy mistrů dal Lukáš Masopust (vpravo), s nímž slavil Jan Bořil. Ve středu se hraje odveta o velké peníze i zážitky. | foto: Profimedia.cz

    Jasně, jde o velké peníze. Ale fotbalová Slavia se dnes nebude rvát v odvetě play-off Ligy mistrů s Kluží jen o neskutečný balík. Pro klub by byl postup do nejlepší soutěže světa doslova ternem v mnoha směrech.

    Slovní ping-pong k fotbalu patří. Odjakživa. Dokázali to i trenéři Slavie a Kluže před dnešním velkým zápasem v Edenu.

    Slavia nedostala v Kluži gól. Velký podíl na tom měli brankář Ondřej Kolář i zadák Ondřej Kúdela.

    „Šance jsou pořád padesát na padesát,“ prohlásil domácí Jindřich Trpišovský navzdory tomu, že jeho mančaft před týdnem v Rumunsku po velmi slušném výkonu (a vynikajícím v prvním poločase) urval výhru 1:0.

    Je tedy ve velké výhodě, ve středu mu na svém stadionu stačí neprohrát.

    „To teda nevím,“ kontroval kouč Dan Petrescu, velké to jméno rumunského fotbalu. „Slavia má skvělý tým. Kdyby na jaře nepotkala Chelsea, vyhrála by Evropskou ligu,“ pokračoval.

    Nicolae Stanciu odehrál doma v Rumunsku výborný zápas.

    Pěkný kompliment… Ale také snaha přehodit nervozitu na stranu soupeře. V Edenu prostě půjde o hodně.

    Tady je pár bonusů, které si užije úspěšnější klub, ten postupující do hlavní fáze Ligy mistrů.

    Fanoušci i hráči si užijí nejmagičtější fotbalovou skladbu. Hymna Ligy mistrů je fakt povedený kus. „Vždycky mi běhal mráz po zádech, když jsme stáli, koukali na plný stadion a hrála znělka Ligy mistrů. To bylo nepopsatelné,“ vzpomínal František Dřížďal, obránce, který si Champions League zahrál za Slavii v roce 2007.

    Ústřední skladba soutěže trvá tři minuty, nahrál ji londýnský symfonický orchestr Royal Philharmonic Orchestra a nazpívalo hudební uskupení Akademie svatého Martina v polích. Stejnojmenný kostel, kde soubor sídlí, stojí na slavném Trafalgarském náměstí (Trafalgar Square).

    Základní jedenáctka Slavie, která vyběhla do zápasu v Kluži.

    Liga mistrů zařídí také přísun velkých soupeřů. Plzeň si v posledních letech zahrála s Barcelonou, Manchesterem City, Realem Madrid, Bayernem Mnichov…

    „Pro české kluby je spíš odpovídající Evropská liga, kde jsou týmy druhého sledu,“ okomentoval kvalitu soutěže kouč Viktorie Pavel Vrba. „V Lize mistrů se moc s míčem nepotkáme,“ doplnil obránce David Limberský.

    Ale pozor, plzeňští tahouni si nestěžují, jen popisují realitu. Přes výkonnostní problém je poměření se s nejužší evropskou (a tedy i světovou) špičkou lákavé.

    Champions League je samozřejmě přitažlivá i pro jednotlivé hráče. Tady se mohou ukázat, zvýšit svoji cenu, vykopat si přestup za lepším. Při vší úctě ke Slavii (Plzni, Spartě…) by měli mít její fotbalisté v hlavě myšlenku, že se posunou do západní Evropy. Kvůli kvalitě i lepším penězům.

    Obránce Slavie Jan Bořil

    Jako v poslední době například záložník Patrik Hrošovský. Z Plzně odešel do Belgie, která je výborným předstupněm na cestě do ligy z top 5: Anglie, Francie, Itálie, Španělsko, Německo.

    A buďte si jisti, že slovenský pracant zaujal především v Lize mistrů minulý podzim. Tam si zájemci otestovali jeho umění. A jeho agent rozhodně jako první při jednáních upozorňoval na gól, který dal proti Realu Madrid.

    Teď se mohou podobně předvést Tomáš Souček, Alex Král, Lukáš Masopust a další.

    Slávisté měli v Kluži velkou podporu.

    Dobře, jde také o peníze. Slavia, byť rozhodně nemá díky čínskému majiteli nouzi, si také ráda přivydělá. Za postup by pobrala 393 milionů, další příjmy přijdou během podzimu. Plzeň se loni dostala na tři čtvrtě miliardy. Nic špatného.

    Liga mistrů je prostě nejvíc.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:16 čtvrtek 26. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      47
    • Super
      46
    • Haha
      46
    • Tvl
      45
    • Sladký
      42
    • Cože
      41