5 problémů, které brzdí novou (Trpišovského) Slavii. A ukázalo je i derby

Frenetický závěr byl famózní. O tom žádná. Slavia v největším zápase českého fotbalu, v derby se Spartou, vstala z popela. Prohrávala 0:3, přesto nakonec uhrála remízu a slavila. I tenhle nezapomenutelný duel však ukázal, kde má Slavia vedená koučem Jindřichem Trpišovským problémy.

Loni vyhrála ligu, na podzim strádala. Proto Slavia v zimě nachystala revoluci. Jejím zosobněním jsou dva muži, kteří byli tak úspěšní při společném působení v Liberci.

Jan Nezmar, inženýr ekonomie a bývalý útočník, který v lize nasázel více než sto gólů, se ze Slovanu přesunul do bohaté Slavie na post sportovního ředitele. Jindřich Trpišovský, svérázný muž, se stal trenérem.

Spolu nakoupili pár posil, nachystali změnu herního stylu. Vše mají vyargumentované. Ale jdou proti času. I proto to mančaftu zatím drhne, což ukázalo i derby na Letné.

Jaké má Slavia problémy?

Kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Totální slib

Trpišovský je otevřený. Mluví o záměrech i o chybách. Třeba po derby: „První poločas jde za mnou.“ Tak vysvětlil, proč mužstvo prohrávalo 0:3.

Podobně popisuje i své záměry týkající se změny herního stylu. Trpišovský (s Nezmarovým požehnáním) chce hrát takzvaný „totální“ fotbal, jak ho i sám nazval.

To je sen všech trenérů. Jeho předobrazem je Ajax Amsterdam a nizozemská reprezentace sedmdesátých let minulého století, kdy toto označení vzniklo. Jejich fotbal byla jedna velká jízda.

Trpišovský chce hrát podobně, což se mu dařilo v Liberci. Ve Slavii zatím jen ve dvou poločasech – ve druhém proti Olomouci a po změně stran na Spartě.

Veřejnost čeká, že to bude častěji – nejlépe pořád. Ale to chce čas.

Dannyho odcházení

Portugalská hvězda Danny (uprostřed) nenaplňuje svou pověst.

Je geniální, ale…

Portugalec Danny býval globální hvězdou. Ve Slavii to však nepotvrzuje, což se ukázalo i v derby, kdy byl sice v základní sestavě, ale trenér ho vystřídal už v poločase. To je potupa.

Navíc Slavia s ním prohrála půli 0:3. A bez něj ji 3:0 vyhrála. „Netrefil jsem se do sestavy,“ přiznal Trpišovský. Sázka na Dannyho byla největší chybou, i když přímo na charismatického Portugalce neukázal.

Je to však logické: Dannymu je třicet čtyři, má trvalé problémy s kolenem, k tomu už mu může chybět motivace. V Zenitu Petrohrad byl na první scéně, navíc maestrem. Slavia je – při vší úctě – nižší level.

Brankář, nebo hráč?

Gólman Slavie Ondřej Kolář v derby chyboval.

Ondřej Kolář v derby tým nepodržel. Hlavně první gól byl jeho, a to bez debat. „Jsem rád, že mi kluci pomohli ve druhé půli,“ říkal brankář po duelu na Spartě.

Kolář přišel v zimě z Liberce za 25 milionů, to je řacha. Trpišovský ho přetáhl kvůli jeho stylu hry. V Kolářově podání se brankář mění spíše na hráče v poli. Rozehrává, vybíhá daleko z pokutového území. I na Spartě měl gólman jeden takový povedený výlet.

Ale jak říká bývalý gólman reprezentace, Sparty i Slavie Jaromír Blažek: „Brankář má hlavně něco chytit.“

Proto je Kolář (zatím) přijímán slávisty velmi rezervovaně.

Posily do obrany

Lukáš Pokorný měl být oporou obrany Slavie, ale ničí ho zdravotní trable.

Za dva stopery, které si Trpišovský přál, protože je zná z Liberce, zaplatila Slavia 30 milionů. Za Ondřeje Kúdelu poslala 10 milionů na sever Čech, za Lukáše Pokorného dvacet do francouzského Montpellieru.

Při derby oba seděli mezi náhradníky.

Ano, zastavily je zdravotní lapálie, ale jejich vstup do nového angažmá rozhodně nebyl impozantní. Přitom Trpišovský na nich chce stavět hru.

Čínská nejistota

Nikdo vlastně neví, co se děje v Číně, v zemi, odkud přišel do Slavie superbohatý majitel. Firma CEFC.

Její šéf je nyní údajně vyšetřován kvůli hospodářským deliktům, ale je ve hvězdách, co se ve velké zemi v daleké Asii chystá.

Nejistota prostě v Edenu být musí…

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:03 úterý 17. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6