Komentář: Když platí klišé. Na umělecký dojem se nehraje

Nadchli. Opět. Přesto znovu skončili zklamaní. Fotbalové Slavii chybí v Lize mistrů to, co mají opravdu velké týmy. Schází jí umění dohrát akci, zkrátka dát gól. Proto prohrála se slovutnou Barcelonou na svém stadionu 1:2.

Remíza na Interu Milán 1:1. Mraky pochval. Prohra doma s Borussií Dortmund 0:2. Reakce naprosto stejné jako po Interu. Neúspěch s Barcelonou. Opět komplimenty, a to z celého světa.

„Ani jsme si nezasloužili vyhrát,“ řekl například Marc-André ter Stegen, německá hvězda v bráně Barcelony. Něco o tom věděl, v Praze chytil minimálně dva tutové góly. A v dalších situacích nestříleli slávisté přesně.

První gól: Lionel Messi překonává Ondřeje Koláře.

„Slavia hraje, jako kdyby měla Ligu mistrů vyhrát. Má tak vysoké sebevědomí, že proti Barceloně, Dortmundu a Interu nastupuje se stejnou vírou, s jakou poráží Zlín nebo Opavu,“ napsal španělský deník El País. „Slávisté soupeře zastínili, Barcelona nepředvedla svůj fotbal,“ doplnil list.

Ano, to je krásné.

Ale…

Pohled na tabulku je výmluvný. Barcelona má po třech kolech sedm bodů, skupinu vede celkem bezpečně. Dvakrát vyhrála, jednou remizovala, byť zatím nepodává úplně nadpozemské výkony, jak se od ní čeká. Za ní jsou se čtyřmi body Dortmund s Interem.

Slavia má pouze jeden bodík, je poslední. Nejméně gólů dala, nejvíce dostala.

Jednu z největších šancí Slavie proti Barceloně měl Jaroslav Zelený.

Proto se jí hroutí smělý plán o uzmutí druhého či třetího místa v této kosmické konkurenci. Stříbrná příčka by znamenala postup do vyřazovací části Ligy mistrů, bronzová přesun do slabší Evropské ligy.

„Každopádně chceme být třetí a postoupit do jarní části Evropské ligy. Alfou a omegou je porazit doma Inter,“ nakázal obránce Jan Bořil, střelec jediné branky proti Barceloně.

Ale jak na to?

Slavia hlavně musí přidat na produktivitě. „Já vím, že je to klišé, ale na umělecký dojem se nehraje,“ trefil hlavní téma všech zápasů svého týmu trenér Jindřich Trpišovský.

Jednu z možností Slavie zahodil i Lukáš Masopust.

Ono se to však lehce řekne. Slavia má dlouhodobě vlastně jen jednu slabinu. V jejím kádru, při vší úctě k legendě Milanu Škodovi, už není top útočník pro zápasy v Lize mistrů.

Stanislav Tecl, Peter Olayinka či Lukáš Masopust, kteří v evropských duelech na hrotu nastupují, jsou výborní hráči, pracanti, atleti, ale nemají ten správný instinkt.

Jasně, kdekdo řekne, že barcelonský Luis Suárez dal vítězný gól v Edenu se strašnou klikou (ano, dal), ale prostě rozhodl. Stejně tak se dvakrát trefil proti Interu Milán, když to Barca potřebovala…

Slávisté něco podobného nezvládli. Proto jsou sice (celkem oprávněně) opěvováni, ale postup jim pomalu uniká.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:54 pátek 21. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 42
  • 41
  • 41
  • 40
  • 39