Chelsea neuvidí dva tisíce slávistů. Je to spravedlivý trest, nebo šikana?

Bude to jeden z největších zápasů slávistické historie. Do Prahy přijede ve čtvrtfinále Evropské ligy Chelsea. Tenhle extra zápas však bude mít kaz. V Edenu bude dva tisíce prázdných sedaček. Jde o trest za chování fanoušků. Je postih spravedlivý, či jde o šikanu?

Fans po celé Evropě, Slavii nevyjímaje, často skandují: „UEFA mafia!“

Evropská fotbalová federace je podle nich spolek zkorumpovaných papalášů, kteří z bohatého fotbalu jen tahají peníze. Hrabou pro sebe.

Tribuna Sever, hlavní podpora slávistických fotbalistů

Teď mají skandující další argument. Slávisté jsou naštvaní, že na duel s Chelsea nemůžou zaplnit tribunu Sever, svou chloubu. Při zápase s belgickým Genkem totiž létaly na hřiště kelímky s pivem. A UEFA za to klub ztrestala.

„Nesouhlasíme s tím,“ stojí v prohlášení fanouškovské skupiny nazvané právě Tribuna Sever.

„Tribuna Sever nese částečnou zodpovědnost, ale ne veškerou. Kdo sleduje naše vyjádření včetně například pravidel fandění na TS, ví, že proti nesmyslnému házení kelímků na plochu i na hlavy dalších fanoušků bojujeme dlouhodobě,“ stojí na facebookové stránce sdružení.

„Není ovšem v našich silách, stejně jako v silách klubu, při tisícových počtech zamezit tomu, aby se našlo pár jedinců, kteří si házení předmětů na plochu neodpustí,“ píší dále.

Slávistický sektor na stadionu v Genku

Trest za „pouhé“ kelímky je to opravdu přísný.

Například Sparta byla sankcionována za vtrhnutí fanoušků na hřiště při zápase Evropské ligy se Suboticou pokutou 2,5 milionu korun a zavřením stadionu na jeden zápas. To si zřejmě odkroutí v předkole některého poháru, zkrátka těžko proti soupeři kalibru Chelsea.

Podle všeho však UEFA vzala v potaz jistou recidivu. Slávisté byli v posledních letech trestáni několikrát, a to za prohřešky v evropských pohárech i na domácí scéně (v Jihlavě, Brně či nyní urážením rodiny trenéra Františka Straky).

Například v létě roku 2016 řádili v Estonsku, za jejich chování v Tallinnu dostala Slavia pokutu 150 tisíc korun. To však nestačilo, při následující odvetě přišly další problémy a dvakrát vyšší finanční postih.

Ani fanoušci Genku se na Slavii nechovali zrovna způsobně.

Za již zmíněné skandování „UEFA mafia“ pak o rok později platil klub 1,7 milionu. Tady je trest ovšem na hraně, protože pokřik vyjadřuje názor, navíc není vulgární. A UEFA by udělala lépe, kdyby si ho nevšímala…

Vrcholem však byl výjezd do Kodaně, který se konal uplynulý podzim. V Dánsku udělali slávisté pořádnou ostudu.

„Nejdříve obrovská radost z výsledku a potom strašný stud po dění na tribunách. Odprezentovali jsme SKS jako bandu ožralých neandertálců, příště už srdečné přivítání nečekejme. Nikdy jsem se necítil trapněji,“ napsal poté na Twitteru generální sekretář Slavie Jiří Vrba.

Přidal se k němu i šéf klubu Jaroslav Tvrdík: „Do Kodaně napíšeme omluvný dopis. Máme skvělé fanoušky, nejlepší v ČR, ale chování některých jednotlivců je za hranou mezí nejen fanouškovského, ale i lidského chování. A nebudeme hledat alibi jen v omluvných dopisech, přistoupíme poprvé i k zákazu trvalého přístupu na stadion.“

Slavia dostala pokutu půl milionu a její příznivci měli zapovězený vstup na následující duel ve skupině v Bordeaux.

Přesto všechno se stala nepříjemnost i doma v duelu s Genkem. A UEFA to Slavii fatálně sečetla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:22 sobota 3. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 12
  • 12
  • 12
  • 11
  • 10