Komentář: Proč Slavia prohnala soka s hráčem z jiné planety? Protože má koule

Fotbalová Slavia zažila zápas desetiletí. A nezklamala, to vůbec. Londýnské Chelsea, jednomu z deseti nejbohatších klubů světa, se postavila jako rytíř se štítem hrozivě vystrčeným. Ve čtvrtfinále Evropské ligy sice prohrála doma 0:1 a její postup do semifinále se zdá býti utopií, jenže tým „óbrfavorita“ prohnal.

Britská média si rozhodně neberou servítky. Proto Chelsea dostala po zápase na Slavii, byť vyhrála 1:0, naloženo. Naopak slávisté byli oceněni. I když v tom je – samozřejmě – jistá přehlíživost.

Slávisté padli s Chelsea se ctí.

V Anglii, kde mají Manchester City i United, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Chelsea a další velikány, si moc nedovedou představit, že by jednomu z nich vzdorovala nějaká jedenáctka z Česka. Nějaká Slavia.

Nakonec i před zápasem se na stránkách Chelsea objevilo, že The Blues hrají se Spartou. Možná to byl vtip, ale spíš chyba. Prague jako Prague. Praha jako Praha.

Jenže tato povýšenost má logické kořeny. Už jen cena hráčů. Podle serveru Transfermarkt.com mají hráči celkovou hodnotu 885 milionů eur (více než 22,5 milionu korun). Slavia? Ani ne dvacetinu...

Nejdražší hráči pražského týmu jsou dva: Miroslav Stoch a Tomáš Souček, kteří mají nalepenou cenovku 4,5 milionu eur. Slavia je za takovou sumu nechce pustit. Je možné, že dostane víc, ale jisté zdaleka ne. Tedy v Součkově případě, jehož odchod je na spadnutí.

Nejlepší borec z Chelsea je maličko jiná kategorie. Belgičan Eden Hazard, útočník s posvátnou desítkou na dresu, je oceněn na 150 milionů eur, v přepočtu 3,8 miliardy korun.

Belgičan v barvách Chelsea Eden Hazard ukázal v Edenu absolutní extratřídu.

Hazard stejně jako Souček asi v létě z týmu odejde. Belgičan zamíří do Realu Madrid, jeho cena bude nižší, odhadem 100 milionů eur. Důvod je jasný, v Chelsea mu končí smlouva už v létě 2020.

„Je z jiného světa,“ sklonil se po utkání před Hazardem obránce Slavie Jan Bořil.

Ale zpět na jeho začátek. Před ním byly karty jasně rozdané. Slavia byla loser, který se má poddat velikánovi ze severního Londýna.

Slavia jde na Chelsea.

Jenže tak to nebylo. Ostatně, červenobílí už v této sezoně několikrát ukázali, že nejsou žádná ořezávátka. Porazili Zenit Petrohrad, jasně vyřadili belgický Genk, nejlepší tým tamější ligy, z Evropské ligy vyhnali po neuvěřitelné odvetě i supersilnou Sevillu.

I proti Chelsea ukázala Slavia sílu. Především v prvním poločase. Byla nepříjemná, běhavá, důrazná. Přesně tyto faktory ji dostaly až mezi nejlepších osm celků Evropské ligy. Její hra byla odvážná, což je na medaili.

Po změně stran už to bylo trochu jinak. Chelsea přidala, navíc Pražanům docházely síly. Jejich styl hry je někdy až sebevražedný, a to především proti favoritům. Slávisté jedou na krev, tentokrát to nezvládli celou dobu.

Obránce Chelsea Marcos Alonso rozhoduje zápas na Slavii.

„Myslím, že zápas měl dvě roviny. Předvedli jsme velmi dobrý výkon v první půli, kdy jsme hráli tak, jak jsme si připravovali. Ale ve druhé půli jsme trochu ztratili linii hry, hodně času jsme strávili bez míče,“ řekl trenér Jindřich Trpišovský. 

„Kdybychom vydrželi celý zápas hrát jako v první půli, výsledek by byl lepší. Paradoxně jsme měli dvě velké šance až ve druhé půli, ale tyhle velké zápasy jsou vždycky o produktivitě,“ dodal.

Je to tak, Chelsea využila jednu ze dvou šancí. V tom je větší než Slavia.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:36 sobota 10. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 13
  • 12
  • 12
  • 12
  • 11