Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Slávisté jsou v euforii. Je to po prohře s Dortmundem namístě?

    Atmosféra v Edenu byla při zápase s Dortmundem skvělá. A přes prohru tady vládla euforie. | foto: Profimedia.cz

    Fotbalová Slavia ukázala v Lize mistrů lokty. Ale na body to nestačilo. Pro odvážný výkon proti Borussii Dortmund se – přes domácí prohru 0:2 – klubová veřejnost tetelí blahem. Je to rozumné?

    „Hrdost. Na tým. Na tribunu Sever. I na všechny organizátory dnešního zápasu. Skvělá reprezentace Slavia 1892!“ napsal na Twitter, svou oblíbenou sociální síť, šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

    Pochválil hráče, trenéry, fanoušky, zkrátka všechny. Bylo to pochopitelné i zasloužené. Slavia si ve středu užila velký večer.

    Přes slušný výkon Slavia na Dortmund nestačila.

    Poprvé hrála Ligu mistrů doma v Edenu (Strahov, kde nastupovala při minulé účasti, je vyhnanství), přijel gigantický soupeř, jeden z nejlepších týmů světa. Atmosféra byla elektrizující, i když je ani ne dvacetitisícová kapacita Edenu v poměrech Ligy mistrů titěrná.

    Nakonec i kouč Borussie Lucien Favre, muž protřelý velkým fotbalem, domácí pochválil: „Opravdu podali velmi dobrý výkon. Slavia je pro mě velké překvapení. Viděl jsem spoustu jejích zápasů a hraje opravdu na vysoké úrovni. Kdo to nevidí, je slepý a nerozumí fotbalu.“

    Slávistický brankář Ondřej Kolář inkasoval s Dortmundem dvakrát.

    Jeho slova se dají rozebrat ze dvou pohledů. Trenér mluvil po zápase, byl spokojený, tři body z Prahy byly v plánu už před začátkem soutěže. Takže trocha diplomacie je vhodná, navíc Slavia hrála opravdu velmi slušně.

    Druhý náhled už pro Slavii není tak příjemný. Borussia ji předčila především v tom, co ve fotbale rozhoduje. Pražané pracovali s míčem dobře ve středu pole, dostávali se před obranný val hostů, ale v klíčových chvílích selhali.

    V prvním poločase šel sám na bránu Lukáš Masopust, ale gólman Roman Bürki ho zastavil. I když vlastně neměl moc práce, jen vyběhl a slávista si s šancí neporadil. Neprovedl nic nad plán, nic výjimečného, což je na úrovni Ligy mistrů (tedy na té nejvyšší světové) záhodno.

    „Jsem na sebe nas*aný,“ prohodil pak upřímně.

    Lukáš Masopust měl v prvním poločase obří šanci, selhal však.

    Spíš se však hodí nedávná slova kouče Jindřicha Trpišovského na jeho adresu: „Kdyby zlepšil koncovku, mohl by se posunout do lepší soutěže.“ Kdyby...

    Stejnou větu by mohl použít také směrem ke Stanislavu Teclovi, jenž měl jasnou možnost po změně stran. Útočník Slavie však netrefil bránu. „Moje chyba,“ kál se poté.

    I v jeho případě platí Trpišovského výrok, jenž je zásadním pro pochopení středečního výsledku. Dortmund je zkrátka jiný level fotbalu. Ten nejvyšší, kam Slavia přes poslední ohromující vzestup nepatří. Kdyby byli Tecl s Masopustem na této úrovni, kopali by jinde a za jiné peníze.

    Jako třeba jedenadvacetiletý Ašraf Hakimí. Ten v Edenu dvakrát udeřil v obří rychlosti. A to je původním povoláním obránce, žádný kanonýr. Kdo ho viděl, nemůže být překvapený tomu, že obránce Jan Bořil, muž se železnou kondicí, vyřkl větu plnou obdivu.

    Ašraf Hakimí, jedenadvacetiletá hvězda Borussie Dortmund

    „Myslel jsem, že proti němu stojím a on jede na dvanáctistovce. Těžko ho chytat. Dal nám dva góly, i když po našich chybách. Kdybychom dali góly, vypadalo by to jinak. Ale jasně, že někteří hráči jsou o level jinde,“ přiznal.

    Zkrátka Borussia přijela do Prahy pro výhru, odvezla si ji a je pro ni zápas zapomenutý. Zatímco ona hraje taková utkání dvakrát v týdnu, slávisté pouze v Lize mistrů. Ani měření se Spartou či Plzní se této kvalitě neblíží.

    Je však samozřejmě dobře, že Slavia Champions League hraje. Jedině v ní se může posunout. A hráči si říct o velké angažmá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:54 pátek 31. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      51
    • Super
      43
    • Cože
      42
    • Trapas
      39
    • Sladký
      39
    • Haha
      38