Komentář: Přehmaty rozhodčích pro Slavii a Plzeň jsou náhoda? Velké peníze!

Dva zápasy, dva zářezy. Fotbalová liga si prožila skandální víkend, na což doplatily dva skromné kluby - pražští Bohemians a Jihlava. Z šílených přehmatů rozhodčích naopak profitovali dva poslední mistři ligy, Slavia i Plzeň.

Ano, v celém světě platí, že mocní mají přízeň rozhodčích. Jenže to neznamená, že je to přijatelné.

V Česku jsou nyní rozběsněni v Jihlavě a na Bohemians. Na Vysočině pak ještě mnohem více, vztek klokanů mírní fakt, že s přebohatou Slavií nakonec ukopali bod. Jenže mohli (měli?) vyhrát.

Sudí Zbyněk Proske jim upřel penaltu po jasné ruce záložníka Jakuba Hromady. Jeho vysvětlení však hapruje: „Věděl jsem, že útočící hráč bude centrovat. Chtěl jsem tomu míči zabránit. Šel jsem do skluzu, jestli mě to trefilo do ruky, tak to bylo v přirozené poloze. Myslím, že to bylo posouzené správně.”

Nebylo. Skluz není podle pravidel přirozený pohyb, navíc on měl ruku daleko od těla. K tomu - logicky - zamezil možné dobré příležitosti pro Bohemians. Míč totiž po centru letěl do nebezpečného prostoru v pokutovém území.

Penalta se měla kopat, i když ohebná pravidla možná nakonec v očích komise rozhodčích dají za pravdu Proskemu.

Jak už bylo řečeno, Jihlava dopadla ještě hůř. Minimálně dvě situace ji výrazně poškodily, i když v očích Ivana Kopeckého, trenéra týmu, byl celý zápas s Plzní veden dost podivně.

„Zejména ve druhém poločase tam bylo několik momentů, kdy jsme se pod tlak dostávali kvůli standardním situacím, kvůli takovým malým faulům... Ale vyjadřovat se k tomu nechci,“ nakousl ožehavé téma.

Na první pohled malá pomoc však může tak zkušený a silný tým, jako je Plzeň, řádně nakopnout. Stačí pár standardních situací... Což se vlastně ukázalo i v Jihlavě. Jenže ještě předtím přišel superzářez.

V 79. minutě mohl běžet sám na bránu domácí Pavel Dvořák, jenže ho zezadu stáhl Tomáš Hájek. Jasná červená! Realita? Arbitr Pavel Julínek vytáhl jen žlutou kartu, to byla nestydatost.

Jihlavský trenér Ivan Kopecký kritizoval po duelu s Plzní sudího. Nebylo divu.

„Bylo to ještě na naší polovině,” říkal pak plzeňský kouč Pavel Vrba. Jenže v pravidlech není ani slovo o tom, odkud musí běžet hráč sám na bránu, aby to bylo považováno za vyloženou šanci. Navíc další hráči Plzně byli za Dvořákem tři až čtyři metry, takže nebylo jisté, že ho dokážou zpacifikovat bez faulu, než doběhne k bráně.

Jihlava v tu chvíli držela remízu 1:1, jenže i o bod za ni přišla. V poslední minutě. Plzeňský Marek Bakoš totiž fauloval v souboji u rohového praporku, Julínek však nepískal. Místo toho kopala Plzeň roh, po němž, samozřejmě, rozhodl právě Bakoš.

Toto byl příklad ne tolik viditelné pomoci favoritovi. „Z našeho pohledu tam byly situace, které kdyby rozhodčí vyřešil jinak, utkání by se odvíjelo jiným směrem. Všude na světě mají menší týmy pocit, že rozhodčí nějakým způsobem pískají pro větší kluby. Myslím, že jsme ten pocit dnes zažili také,“ řekl ředitel jihlavského klubu Jan Staněk.

Důvody, proč rozhodčí straní velkým, jsou jejich vliv, peníze, síla. A přesně o tyto atributy se letos hraje ještě více než jindy. Vítěz české ligy totiž půjde s takřka stoprocentní pravděpodobností přímo do Ligy mistrů, kde se může přijít až na půl miliardy korun. To je lákadlo.

Dá se čekat, že takových zápasů, jako byly v Jihlavě a na Bohemians, bude přibývat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:04 úterý 19. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4