Prymula je konečně pryč, teď si pojďme říci, jak byla Slavia včera skvělá

Byl to zápas roku a Slavia ho zvládla více než slušně. Místo cenné remízy 0:0 proti třetímu nejlepšímu týmu anglické Premier League se ale řeší Roman Prymula a další členové smetánky na VIP tribuně. To je trochu škoda. Zapadnout by totiž neměl například sebejistý výkon teprve dvacetiletého stopera sešívaných Davida Zimy, který ještě před rokem kopal za olomoucké béčko a teď strčil do kapsy největší hvězdu Leicesteru City Jamieho Vardyho.

Před úvodním kolem vyřazovací fáze Evropské ligy trenér Slavie Jindřich Trpišovský upozorňoval na obrovské kvality útočníka Leicesteru City Jamieho Vardyho, jehož dokonce přirovnal k fenomenálnímu Argentinci Messimu.

„Je to jeden z mých nejoblíbenějších hráčů. Je nádhera ho sledovat. Dělá jejich sportovní výkon tak z padesáti procent, patří mezi nejlepší útočníky na světě. Strašně nebezpečný hráč, skvěle se na něj dívá. Bude těžké ho ubránit, už jsme se o tom s klukama bavili. Říkal jsem stoperům, že přes zimu musí svou rychlost zvýšit o čtyři až pět kilometrů, aby mu stačili,“ řekl na adresu hbitého anglického forvarda kouč nejlepšího českého celku.

Fanoušci Slavie proto očekávali, že se vedle matadora Ondřeje Kúdely ve stoperské dvojici objeví zkušený africký zadák Simon Deli, který má na svém kontě už mnoho podobně těžkých a důležitých duelů. Trpišovský ale poněkud překvapivě ukázal na teprve dvacetiletého Davida Zimu.

Odchovanec Sigmy Olomouc se ukázal jako skvělá volba. Obávaného Vardyho totálně vygumoval, anglický zabiják působil otráveným dojmem a v 64. minutě byl dokonce střídán. 

Zimovi a jeho parťákům se povedlo ubránit i další hvězdné hráče Leicesteru a Slavia tak vybojovala cennou remízu 0:0 a má stále slušnou šanci na senzační postup přes favorizovaného soupeře.

„Kdybych měl po ruce tužku a diplom, napíšu na něj Davidovi, že v pololetí prošel,“ chválil Zimu po zápase trenér Trpišovský.

„Dobře se rozhoduje, umí předvídat, v tom je hodně silný. Podal výborný výkon,“ dodal kouč Slavie na adresu talentovaného obránce.

Spokojeně po povedeném zápase působil i sám Zima, který ale věřil, že jeho tým mohl zvítězit.

„Šance měly oba týmy, možná těsně po zápase převládá zklamání, že jsme nevyužili tlak ve druhé půli. Mohli jsme vstřelit i vítězný gól,“ řekl po zápase mladý obránce Zima, který poté popsal i své souboje s hvězdou Premier League.

„Vardy je velice nepříjemný. Jeho herní styl je odlišný od ostatních světových útočníků. Čeká na chybu soupeře, na jeden okamžik. Pro obránce je to strašně složité, protože musí být neustále v permanenci, hlídat ho. Jemu stačí dvě sekundy, jeden okamžik,“ dodal talentovaný stoper, který je velkým příslibem pro český fotbal.

David Zima zahrál skvěle i v zápase proti německému Leverkusenu.

Je to sebevědomý introvert, říká o Zimovi František Straka

Není tomu přitom dlouho, co si slávističtí fanoušci klepali na čelo, když se trenérský tým do Zimy, který kopal třetí ligu za olomoucké béčko, zamiloval natolik, že za něj na Hanou poslal okolo třiceti milionů korun.

Dnes má David Zima podle renomovaného serveru Transfermarkt cenu téměř trojnásobnou a slávistický boss Jaroslav Tvrdík tuší, že ho brzy prodá do ciziny za pořádnou „raketu“. 

Na velký přestup si ale Zima bude muset ještě počkat. Tvrdík v nedávném podcastu sázkové kanceláře Fortuna prozradil, že Slavia na něm hodlá v příštích sezonách stavět.

Kvality olomouckého stopera nedávno ocenil i bývalý skvělý obránce a později trenér František Straka.

„Líbí se mi jedna věc, že když tu šanci dostane, dokáže ji čapnout za pačesy. On o tom moc nepřemýšlí, je to introvert a má obří sebevědomí. Je to obrovský příslib českého fotbalu a přeji si, aby mu to vydrželo a zlepšoval se dále,“ řekl pro Expres.cz František Straka, který Zimovi drží palce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:35 sobota 19. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 15
  • 14
  • 12
  • 11
  • 11