Pracoval jako dělník, na tréninky chodil opilý! Příběh noční můry Slavie Vardyho

Ve čtvrtek večer změří pražská Slavia síly s anglickým velkoklubem Leicester City. Klub, který v sezoně 2015/2016 senzačně opanoval nejlepší ligu světa Premier League, už dlouhé roky táhne hbitý útočník Jamie Vardy (34). Není tomu však dlouho, co se anglický reprezentant potloukal po nižších soutěžích, chodil na tréninky opilý a přivydělával si jako dělník.

„Je to jeden z mých nejoblíbenějších hráčů. Je nádhera ho sledovat. Dělá jejich sportovní výkon tak z padesáti procent, patří mezi nejlepší útočníky na světě. Strašně nebezpečný hráč, skvěle se na něj dívá. Bude těžké ho ubránit, už jsme se o tom s klukama bavili. Říkal jsem stoperům, že přes zimu musí svou rychlost zvýšit o čtyři až pět kilometrů, aby mu stačili,“ řekl na adresu anglického útočníka Jamieho Vardyho trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

A měl pravdu. Vardy je i letos nejlepším střelcem svého klubu. Ve třiadvaceti soutěžních utkáních dal už čtrnáct branek a fanoušci anglického celku věří, že si střelecký prach nechal i na dvojzápas s pražskou Slavií.

Zhruba před deseti lety přitom Vardyho život vypadal zcela jinak. Nastupoval v osmé nejvyšší anglické soutěži za tým Stocksbridge Park Steels, trénoval jen večer dvakrát v týdnu, přes den chodil do práce. 

Vardy trávil dlouhé hodiny v továrně, kde vyráběl lékařské dlahy z uhlíkových vláken. Dělal vše pro to, aby uživil svou rodinu.

„Věděl jsem, že dělám něco, čím pomáhám lidem, takže to byla dobrá práce. Ale taky pekelně těžká,“ zavzpomínal Jamie Vardy v nedávném rozhovoru pro The Telegraph.

„V Stocksbridge jsem to zvládal, ale když jsem potom přestoupil do Halifaxu, po čase jsem zjistil, že už to kombinovat nepůjde. Měl jsem z práce skoro zničená záda, tak jsem dal výpověď,“ dodal Vardy.

Jamie Vardy

Pil každý den, nevěděl, co s penězi

Útočník, nad nímž v dětství trenéři ohrnovali nosem, protože byl podle nich na vrcholový sport příliš malý, vsadil poté vše na jednu kartu. Po jedné sezoně v Halifaxu dostal laso z páté nejvyšší soutěže, konkrétně z klubu Fleetwood Town. I tam se Vardymu dařilo a pomohl týmu k postupu.

V roce 2012 ho za pouhý jeden milion liber vykoupil jeho současný zaměstnavatel Leicester City. Noví thajští majitelé klubu v drobném zabijákovi viděli velký potenciál a později se ukázalo, že se jednalo o trefu do černého.

Začátky s Vardym prý nebyly zrovna jednoduché.

„Přišel z nižší ligy přímo do Championship (druhá nejvyšší anglická soutěž, pozn. red.), to ho mohlo vést k tomu, že začal pít. Pil každý den. Nevěděli jsme, co s tím dělat,“ řekl v rozhovoru pro Daily Mail syn nedávno tragicky zesnulého klubového majitele Vičaje Srivadtanaprapchy.

„Netušil jsem o tom, dokud mi v klubu neřekli, že přišel na trénink opilý,“ dodal majitelův syn.

Vardymu poté klubové vedení dalo jasně najevo, že takový přístup je cesta do pekel. „Necháme doběhnout tvou smlouvu a pak tě propustíme,“ měl Vardymu říct Srivadtanaprapcha.

Vardy mu měl v jeho kanceláři odpovědět, že nikdy nebyl zvyklý vydělávat takové peníze a vlastně neví, co se životem.

Několikahodinová promluva do duše naštěstí zabrala. Jamie Vardy sekl s divokými večírky, začal tvrdě makat a stal se klubovou legendou.

Jamie Vardy

Je nebezpečný jako Messi, varuje kouč Slavie Trpišovský

V sezoně 2015/2016, kdy všemi podceňovaný Leicester City získal ligový titul, Vardy v Premier League nasázel čtyřiadvacet branek a dostal se i do reprezentace.

Tehdy se říkalo, že Vardyho pohádkový příběh by se měl stát námětem na hollywoodský film. Objevovali se ale i kritici, podle nichž byl Vardy jen rychlokvaška, která na své skvělé výkony už těžko někdy naváže.

Ti se ale šeredně mýlili. Každou sezonu dává Vardy pravidelně kolem dvaceti branek a i letos táhne „Lišky“ za velkým úspěchem. V posledním ligovém zápase pomohl sestřelit úřadující šampiony z Liverpoolu.

Není tak divu, že slávisté pod vedením kouče Jindřicha Trpišovského spřádají plány, jak rychlonohého borce zastavit.

„Proti němu se povede hrát třeba jednou za život. Možná nemá takové jméno, ale ohledně nebezpečnosti patří mezi hráče typu Messi,“ vysekl Vardymu poklonu trenér Slavie v předzápasovém rozhovoru pro ČT sport.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:50 pátek 18. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 17
  • 17
  • 15
  • 15
  • 15