Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sázkaři si koupili tenisty. Vyhrožovali i Čechům

    Kristýně Plíškové chodí výhrůžky od sázkařů v několika jazycích. | foto: ČTK

    Začalo Australian Open, první óbr svátek světového tenisu v novém roce. Jenže bílý sport řeší vedle umění Novaka Djokoviče či Sereny Williamsové také korupční problém. Jde o vliv sázkařských gangů, jejichž způsoby poznali i čeští hráči a hráčky.

    Tahle faleš nemá nic společného s rotací míčku. Vždyť i Novak Djokovič, neotřesitelná světová jednička, v pondělí v Austrálii přiznal: „Oslovili mě přes lidi, s nimiž jsem tou dobou pracoval. Samozřejmě jsme to okamžitě odmítli.“

    Měl dostat 200 tisíc dolarů, tedy 5 milionů korun, za to, že prohraje v roce 2007 v prvním kole turnaje v Petrohradu. „Bylo mi z toho hrozně. Nechci s tím být jakkoliv spojován,“ prohlásil. Z turnaje se nakonec odhlásil.

    I Novak Djokovič dostal nabídku, aby za úplatu prohrál zápas.

    Touho vzpomínkou reagoval Srb na skandál, který zrovna vypukl. Britská BBC a BuzzFeed News mají údajně dokumenty z vyšetřování v roce 2007. Z nich má vyplývat, že skupiny sázejících v Rusku, v severní Itálii a na Sicílii sázely statisíce dolarů na tenisové zápasy, které považovaly za zmanipulované.

    Tři z těchto zápasů se prý týkaly Wimbledonu. Jména hráčů servery neuvedly, protože bez přístupu k jejich telefonům, bankovním účtům a počítačům není možné zjistit, zda se podvodů účastnili. Osm z nich má prý i nyní nastupovat na Australian Open.

    Vedení ATP to odmítá, ale nevyvrátilo, že se v minulosti vyšetřování týkalo i šestnácti tenistů, kteří patřili v posledním desetiletí do první padesátky světového žebříčku. „Týkalo se to i některých vítězů grandslamových turnajů,“ tvrdí portál BBC s odvoláním na získané tajné dokumenty.

    Heather Watsonová, nejlepší britská hráčka, si vyslechla výhružky smrtí - ze strany sázkařů.

    Sázky v tenise nejsou nic nového. Snad nejznámější skandál, který se týkal ovlivněných zápasů, se odehrál v roce 2007. Hlavním podezřelým byl tehdy Nikolaj Davyděnko z Ruska, ale pro nedostatek důkazů byl očištěn. V roce 2011 pak Rakušan Daniel Köllerer dostal kvůli nekalým sázkám doživotní zákaz činnosti, nepomohlo mu ani odvolání ke sportovní arbitráži.

    Vliv gangů a sázkařů však nekončí jen pokusy o ovlivnění (úspěšnými či neúspěšnými). Projevuje se také vyhrožováním tenistů. Poznala to například Heather Watsonová. „Dostala jsem i výhrůžky smrtí,“ řekla britská jednička.

    Klára Koukalová čelila výhrůžkám ze strany sázkařů.

    Sázkaři ničí tenisty pomocí sociálních sítí, vybíjí si vztek po prohrách. „Věřím, že lidé jsou naštvaní, že prohráli spoustu peněž. Třeba mi napsali, že na mě vsadili 20 tisíc dolarů, a pokud jim je nedám, tak mě zabijí,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas Klára Koukalová. „Škoda, žes nechcípla na dálnici,“ pokračoval vzkaz pro českou matadorku.

    Podobné zkušenosti mají i Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lucie Šafářová, Tereza Smitková či Kristýna Plíšková. „Chodí mi to v angličtině, ruštině, polštině a dál ani nevím,“ prozradila Plíšková.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 18. května 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      16
    • Sladký
      13
    • Super
      12
    • Cože
      11
    • Trapas
      11
    • Haha
      9
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...