Štědrý muž Křetínský: Vesele rozdává miliony borcům, kteří vůbec nehrají

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský (43) patří k nejbohatším Čechům. A své peníze velmi rád utrácí. Ideálně pak za „posily“ z ciziny, které jsou nakonec buď neustále na marodce, nebo pro ně na Letné zbude jen pozice náhradníků. Příkladem takových borců jsou Turek Semih Kaya a Izraelec Tal Ben Chaim. Ti měsíčně pobírají neporovnatelně vyšší částky než jejich spoluhráči. Pro tým ale absolutně nejsou přínosem.

Za Turka Kayu vysázela Sparta Galatasarayi přes 50 milionů korun. Izraelec Tal Ben Chaim byl ještě dražší, stál 76 milionů.

Oba dva přicházeli jako hvězdy a měli si podmanit nejvyšší tuzemskou soutěž. Od Ben Chaima se čekaly góly a asistence, Kaya měl být zase stavebním kamenem pevné letenské obrany. Po roce a půl jejich působení v Praze je jisté, že oba dva během sparťanské mise totálně vyhořeli.

Semih Kaya se hned v úvodu angažmá zranil, což mu hodně přitížilo. Když se vrátil, jistotou zrovna neoplýval. 

Na hřišti patřil většinou mezi ty lepší, že by ale stál za ten na české poměry obří balík, to se říct nedá.

A lepší to není ani letos. Kayu opět trápily zdravotní patálie a odehrál pouze deset ligových zápasů. Poslední kola dostávali přednost jiní a nahlas se spekuluje o tom, že turecký stoper, který na Letné podle zákulisních informací pobírá 3,7 milionu korun měsíčně, si bude brzy hledat nové působiště.

Semih Kaya je nejlépe placený hráč ligy.

Za dobu, co je ve Spartě, Kayovi radikálně klesla jeho tržní hodnota. Před pár lety se o něj zajímaly věhlasné velkokluby jako třeba milánský Inter a mluvilo se o nabídkách v hodnotě 10 milionů eur. 

Teď má Kaya podle serveru Transfermarkt cenu pouze 1,5 milionu eur, tedy ještě výrazně méně, než za kolik si ho Sparta v létě 2017 pořizovala.

Semih Kaya měl být hvězdou. Ale není.

Možná ještě větší kariérní sešup zaznamenal křídelník Tal Ben Chaim. Ten na Letnou přicházel jako jedna z největších hvězd izraelské ligy. Stál 76 milionů a nakrátko se stal nejdražším hráčem, který kdy přišel do české soutěže. Na Spartě dostal i pohádkovou mzdu ve výši 3 milionů korun měsíčně a měl být hlavní ofenzivní hvězdou.

Ben Chaim v Praze prožívá velmi nepovedené angažmá.

Za minulou sezonu dostal šancí více než dost. Zahrál si celkem v osmnácti ligových zápasech, gól se mu vstřelit nepodařilo a svými špatnými výkony vytáčel některé fanoušky Sparty doběla. 

Kazil nahrávky, nedokázal obejít hráče, a proto velmi brzy putoval na lavičku náhradníků. Pak ale zažil slušnou přípravu, jenže přišlo vážné zranění a podle posledních zpráv si v této sezoně už nekopne.

Tal Ben Chaim se loni vážně zranil.

Letos bude Ben Chaimovi třicet let a na jeho pozici má Sparta mnohem perspektivnější borce, kteří klub navíc vyjdou mnohem levněji. Dá se tak podobně jako u Kayi očekávat, že tento další pořádně drahý přešlap majitele Křetínského brzy změní adresu. 

Jenže najde se někdo podobně štědrý, jako je Křetínský, kdo těmto borcům podobně tučné výplaty s chutí zaplatí? 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:58 pátek 3. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8
  • 6