Bijec „Pirát“ před nejtvrdším zápasem kariéry: Kareše zabít nechci, šetřit ho ale nebudu

Čeká ho pravděpodobně nejtvrdší zápas kariéry, on je ale ledově klidný. V sobotu 14. prosince si to bijec Samuel „Pirát“ Krištofič rozdá v bratislavské Eurovia aréně s promotérem a zkušeným postojářem Petrem Karešem. Bude se zápasit podle pravidel barmského boxu. Slovenský zápasník, který má za sebou pikantní přestup z organizace Oktagon MMA do konkurenční XFN, Expresu popsal, jak probíhá příprava na krvavou řež.

Populární slovenský bijec a ještě nedávno hvězda organizace Oktagon MMA Samuel „Pirát“ Krištofič (30) před časem přerušil kariéru MMA zápasníka kvůli problémům se zády. 

Krátce poté ale přijal laso z konkurenční XFN a 14. prosince se v hlavním zápase galavečera Double Red Fight Night postaví šéfovi XFN Petru Karešovi. Zápasit se bude podle pravidel barmského boxu, to znamená, že jsou povoleny údery loktem i „hlavičky“.

„Jestli to bude nejtvrdší zápas mé kariéry, se ukáže až v samotném zápase. Má to ale předpoklady, aby to byl nejtvrdší zápas. Příprava probíhá dobře, je to ale velmi jednotvárné, místy až nudné. Trénuji bez rukavic, trénuji hlavičky. Budu dobře připravený,“ svěřil se pro Expres.cz bijec, kterému se přezdívá Pirát.

„Může se stát, že ten zápas skončí rychle. Často jsou ale zápasy v barmském boxu taktičtější. Musí to ode mě být vyspělý a přesný výkon. Kareš řekl, že abych ho porazil, budu ho muset zabít, to mi nabil na smeč. Tak jsem mu řekl, že zemře. Ale samozřejmě jsme sportovci a nechci ani nikoho vážně zranit. Zdraví je na prvním místě a nikomu nic takového nepřeji. Ale to neznamená, že bych bral nějaký ohled. Půjdu tvrdě po knokautu,“ pravil sebevědomě bijec ze Slovenska.

Krištofič už v minulosti řekl, že má proti Karešovi výhodu, protože barmský box je podobný pouličním bitkám, jichž má slovenský zápasník za sebou nespočet.

„Bitky byly na ulici i mezi fotbalovými chuligány. Kolik jich bylo a kolik hlaviček jsem rozdal, to už fakt nevím,“ říká Pirát.

Samuel Pirát Krištofič se pral i s fotbalovými chuligány.

Ke Karešovi na rozdíl od Ondřeje Novotného, promotéra Oktagonu, žádnou nenávist necítí.

„Petr Kareš pro mě neznamená nic. Respektuji jeho fighterskou kariéru. Necítím k němu ale žádnou nenávist. Není to můj brutální nepřítel. Odzápasím s ním zápas a to je celé,“ hlásí odhodlaně třicetiletý bijec.

Návrat do Oktagonu je reálný, záda se lepší

Se zmíněným Ondřejem Novotným má Pirát podle svých slov stále stejné vztahy. Udělat mu radost tím, že zbije Kareše? To drsného Slováka ani nenapadne!

„Nevím, jestli bych mu porážkou Kareše udělal radost, ale je mi to jedno. Návrat do Oktagonu? Musím mít v pořádku záda, pokud je budu mít v pořádku, je návrat reálný,“ míní Pirát, který se vyjádřil také k nedávnému „zápasu století“ mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou.

„Držel jsem palce Attilkovi. Věřil jsem mu, že to zvládne. Znám ho, trénuji s ním, vím, co je to za zvíře a co to bylo za zvíře v nejlepších letech. Věděl jsem, že když se připraví na zápas, Karlos ho tou jednou zbraní nebude moci porazit,“ říká Pirát.

Slovák si pochvaluje i výrazné zlepšení, co se zdravotního stavu týče.

„Záda se lepší. Nedělám věci, které by to zhoršovaly. V lednu jdu na magnetickou kontrolu a zkusím poté zase zápasit a uvidíme, jestli to půjde,“ poodhalil své plány na závěr Pirát.

Samuel Pirát Krištofič s Attilou Véghem

Barmský box zakázali Angličané, pak ho zase povolili

Barmský box, podle jehož pravidel budou Pirát s Karešem 14. prosince zápasit, vznikl před tisíci lety na území Barmy. Zápasníci nastupují bosi, pěsti mají pouze omotané vlněnými bandážemi. Povoleny jsou všechny údery a kopy, včetně úderů hlavou. 

Když Barmu obsadili Angličané, zakázali nejenom zápasy v barmském boxu, ale i samotný trénink tohoto bojového umění. Později byl ale tento zákaz zrušen anglickými guvernéry.

Tradiční zápas podle pravidel barmského boxu trvá čtyři kola, která nejsou časově omezena. Každé kolo je ukončeno poté, co je jeden z bojovníků po útoku viditelně otřesen či je úspěšně atakován některou ze zápasnických technik. Poslední kolo trvá tak dlouho, dokud není jeden z fighterů zakrvácen, zápas nevzdá, nebo není knokautován.

Kareš s Pirátem si to rozdají podle o něco mírnějších pravidel. Podle XFN půjde o zápas na 5 × 3 minuty. I tak ale s největší pravděpodobností půjde o nejdrsnější duel na československé scéně.

„Zápas nekončí ani po k. o., zápasník má po k. o. dvě minuty, aby se dal do kupy a pokračoval v boji,“ uvádí na Facebooku organizace XFN.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:08 pondělí 6. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 59
  • 57
  • 57
  • 57
  • 44