Na co dojela Sáblíková? Na neschopnost úředníků a přemotivovaného trenéra!

Martina Sáblíková doplatila v Riu na přehnané ambice svého trenéra Petra Nováka, tvrdí šéf komise cyklistického svazu, Miroslav Poche. Podle jeho názoru však pochybili také úředníci svazu.

Kde vidíte pochybení v nominaci Martiny Sáblíkové? Měla na olympiádu do Ria de Janeira vůbec odjet?

To je velmi složitá otázka, která si ale vzhledem k tomu, že na jejím konci je sportovní tragédie, zaslouží širší vysvětlení. Po mém příchodu do čela silniční komise ČSC jsem prosadil, aby reprezentace měla svého stálého trenéra. Nejdříve jím byl René Andrle a v současnosti Tomáš Konečný, oba bývalí vynikající cyklisté. Reprezentační trenér má na starosti přípravu reprezentace, její zajištění a kvalifikační kritéria UCI (Mezinárodní cyklistické unie) a silniční komisi navrhuje nominaci na ME, MS i další mezinárodní akce. U OH je ta situace odlišná, protože se jedná o nejvýznamnější akci, tam nominaci ve všech disciplínách schvaluje samotné vedení svazu. Tak čtveřice reprezentantů pro letošní LOH byla navržena silniční komisí prezidiu svaz po letošním mistrovství ČR na konci června a závodili Jan Bárta, Leopold Konig, Petr Vakoč a Zdeněk Štybar.

U Sáblíkové šlo přece o jinou situace, ne?

Ano, mnohem komplikovanější. Již v září 2012 a pak v září 2014 její trenér Pavel Novák opakovaně v médiích prohlásil, že Martina se chce zúčastnit časovky na LOH v Riu a zcela konkrétně hovořil o tom, jakých výsledků musí Martina dosáhnout.

Ale kvalifikační kritéria UCI byla zveřejněna až v únoru 2015. Nemýlím se?

Nemýlíte. Problémem je, že M. Sáblíková nespadá pod silniční reprezentaci, připravuje se více méně sama a její realizační tým s ČSC komunikuje velmi omezeně. Kritéria UCI jsou psaná dle mého přesvědčení zcela jasně a bylo nutné, aby ČR dosáhla i na účast v ženském silničním závodě, k čemuž mohla přispět i M. Sáblíková a některé další reprezentantky účastí a úspěchy na mezinárodních bodovaných závodech. Seznam těchto závodů předložila koordinátorka ženské cyklistiky vedení ČSC již v listopadu 2015 s cílem, abychom kvalifikační kritéria splnili, ale to se nepodařilo (mimo MS se nezúčastnila téměř žádného). Nicméně bezprostředně po MS v Richmodu pan Novák opět mediím sdělil, že Martina se nominovala na LOH v Rio, a že zahájí na jaře přípravu. Toto vyjádření nebylo konzultováno s nikým zodpovědným z ČSC!

Proč tedy vedení svazu přijalo prohlášení Nováka, jako kdyby ho pronesl reprezentační trenér?

Zde jednoznačně došlo k pochybení administrátorů v kanceláři svazu. Což je chyba na naší straně, která se již nikdy nesmí opakovat. Navrhnu prezidiu svazu taková opatření, aby u každého, kdo v jakékoliv disciplíně bude chtít reprezentovat, bude muset veškerá jeho příprava, ale i nominace podléhat reprezentačnímu trenérovi dané disciplíny. Není možné, aby nominaci oznamoval osobní trenér závodníka - to je ve sportovním prostředí zcela ojedinělé. Nominaci sportovců v jednotlivých disciplínách oznamují reprezentační a ne jejich osobní trenéři či dokonce mediální zástupci! Tohle je zcela ojedinělá situace a jejím následkem je potom sportovní neštěstí.

Jak je financována příprava M. Sáblíkové a její zapojení do ženské cyklistické reprezentace?

Sáblíková se občas účastní závodů ženské silniční reprezentace, ale její příprava ani zapojení není nijak formalizováno . I proto ČR nedosáhla na potřebné bodové hodnocení. Ale mezi mladšími závodnicemi i v ostatních disciplínách cyklistiky vidíme velké talenty a jsem přesvědčen o tom, že situace se brzy zlepší. Pokud se Sáblíková rozhodne pokusit o účast na LOH v Tokiu bude, ale nutné jednat s jejím realizačním týmem o mnohem užší spolupráci v předolympijském období. A obecně se musí výrazně zlepšit komunikace se zázemím Sáblíkové, abychom předešli podobným nedorozuměním jako v letošní sezóně.

Kdo a z jakých zdrojů platil cestu MS a jejího týmu do Ria?

Tato cesta byla plně hrazena zdroji týmu Sáblíkové a pravděpodobně ČOV (Český olympijský výbor). My jsme o této cestě byli pouze informováni. Velmi je třeba ocenit snahu pana Šťovíčka, je to v oblasti sportovního práva obrovská kapacita. Na druhou stranu my jsme již dopředu upozorňovali realizační tým Sáblíkové, že kvalifikační kritéria UCI jsou zcela jasná a že pravděpodobnost zvratu je minimální. Zvláště poté, co již proběhl silniční závod by bylo velmi zvláštní, pokud by byl start v časovce jednotlivkyň umožněn „čerstvé“ závodnici.

Není Vám líto, že nesplnění nominačních kritérií MS mediálně zastiňuje úspěchy a přípravu dalších českých cyklistů v Riu a celkově poškozuje českou cyklistiku?

Zcela určitě! Zvláště když s silničním závodě nastoupili čtyři cyklisté oproti dvěma v Londýně, v časovce neměla ČR v roce 2012 ani zastoupení. A ještě celá nominace na předchozí OH byla provázena velkými dohady a sváry. Ale pevně věřím, že umístění L. Koniga a J. Bárty v časovce a nadcházející výkony J. Kulhavého v závodě na horských kolech tu pošramocenou pověst napraví a my jako ČSC učiníme takové kroky, aby se tato situace již neopakovala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:24 pondělí 12. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 49
  • 18
  • 15
  • 11
  • 11