Špionáž a směšný „úplatek“ 100 eur. Hokejová válka Česko—Rusko zase jede

Vře to jako vždycky. V pátek se hraje velký zápas: Česko vs. Rusko. A to v semifinále olympijského turnaje. Bude to hokejová válka, která začala už před zápasem.

„Proč nemáme rádi Čechy.“ Tak nazvaly jedny ruské noviny článek před ostrým soubojem na olympiádě v Koreji. V Česku by podobných textů také mohlo vyjít dost, co si budeme povídat.

Hokej hraje v téhle rivalitě hlavní úlohu, a to už od roku 1969. Rok po srpnové okupaci vyhráli českoslovenští hokejisté na mistrovství světa ve Stockholmu nad Sovětským svazem hned dvakrát. Bez přehánění, událo se první tuzemské Nagano.

Tým přijel domů, nikdo si nezoufal, že nakonec bez titulu šampiona. Hrdiny vítaly stovky tisíc lidí a hlavní heslo znělo: „Nevadí, že není zlato, ty dva pátky stály za to!“

Od té doby to jede. Nezapomenutelné je Nagano, kde Češi porazili pyšného soka ve finále, nebo mistrovství světa 2011 na Slovensku, kde řádil obr Jevgenij Arťuchin. Dovoloval si tak dlouho, až s ním nezdolný Karel Rachůnek rozbil tvrzené sklo nad mantinelem. To bylo lepší než gól.

22.února 2018 v 08:37, příspěvek archivován: 22.února 2018 v 09:45

Takhle Jan #Cerny vykazoval ruske spiony z treninku. Chteli i ceskou stridacku a aby se narodni tym prevlekl do bile. Neproslo. https://t.co/sZAqh2t7Z8

V pátek se chystá další díl nekonečného a velmi poutavého seriálu.

Na ledě se bude bojovat do padnutí, ale to není všechno. Bitva začala už včera dvěma ne zrovna obvyklými událostmi.

První by se dala nazvat „špionáží“. Češi ve čtvrtek trénovali a najednou si všimli, že jsou v hledišti olympijské haly kamery ruské televize. Vedení reprezentace přitom pořadatelům jasně řeklo, že sice nepožaduje uzavřené tréninky, ale nahrávat by si českou přípravu nikdo neměl.

„Jejich televize to zkusila a ještě dělali, jak tomu nerozumí,“ popisoval manažer týmu Jan Černý. Společně s tiskovým mluvčím Zdeňkem Zikmundem se pak jal ruské pozorovatele vyhánět.

„Je to od Rusů psychologická válka a čekám, že ještě něco přijde,“ netajil se manažer v rozhovoru s českými novináři. „Ať si ruští trenéři přijdou a dělají zápisky, to je fér a nevadí nám to. Ale aby tady byla ruská televize, která to týmu může předat? Vědí, že to dělat nesmí. Česká televize tady natáčet může, té rádi poskytneme prostor, ta má u nás výjimku. Ale jinak nikdo,“ vysvětlil.

„Já to neřeším. Nemělo by se natáčet. Ale Rusáci si to natáčí, skautují,“ nelámal si hlavu trenér Josef Jandač.

Ruský kouč Oleg Znarok instruuje jednu z hvězd svého týmu Ilju Kovalčuka.

Druhý spor přišel při jednání o dresech. Češi si mohli zvolit, chtěli sáhnout po červených trikotech. Není divu, ve čtvrtfinále se Spojenými státy americkými v nich uhráli postup mezi nejlepší čtyři mužstva. Navíc moc dobře vědí, jaká barva je pro Rusy symbolická…

A opravdu. Rusové jsou na na červenou hákliví, a tak zkusili soupeře uplatit. Tedy asi to nemysleli vážně, za změnu nabídli 100 eur, ani ne 3 tisíce korun. Je to vtipná suma, vždyť například největší hvězda ruského mančaftu Ilja Kovalčuk bere v Petrohradu 5,5 milionu dolarů ročně.

Ale co, aspoň trochu rozhodit soupeře je potřeba. I když tenhle „úplatek“ rozhodně nezabral.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:58 pátek 22. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 7
  • 6
  • 6
  • 6
  • 6