Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo zničil Čechy? Dvoumetrový obr, který měl být slabinou ruského týmu

    Svěřenci kouče Jandače snili o zlaté medaili. Jejich sebedůvěru neohrozil ani fakt, že v semifinále na ně čekal soupeř možná vůbec nejtěžší. Z Rusů se Češi slušně řečeno nepodělali. Předvedli solidní výkon. Ani ten ale nakonec nestačil. Jedním z důvodů toho, že nakonec Erat a spol. museli skousnout poměrně krutou porážku 0:3, byl výborný výkon ruského brankáře Vasilije Košečkina (34), který byl původně považován za slabinu sborné. Nakonec to byl ale on, na kom si Češi vylámali zuby. Jaká ironie...

    Čtyřiatřicetiletý Vasilij Košečkin upoutá na první pohled. Měří totiž rovné dva metry a váží úctyhodných 110 kilo. Když navleče hokejovou výstroj, tak je to ještě o dobrých dvacet kilogramů více. 

    Slušná hora na hokejového gólmana. Pro srovnání: Fenomenální český brankář Dominik Hašek v dobách, kdy svými zákroky trápil útočníky v NHL, vážil okolo 76 kilogramů při 185 centimetrech výšky.

    A podobné míry jako „Dominátor“ mívali i jiní světoví brankáři z „Haškovy éry“. Jako příklad můžeme uvést Eda Belfoura, Patricka Roye či Martina Brodeura. Nikdo z nich neměl přes 185 centimetrů!

    A třeba takový hvězdný Lotyš Artūrs Irbe se „pyšnil“ pouhými 173 centimetry. 

    Postava Vasilije Košečkina působí jako naprosto netypická i ve srovnání se současnou brankářskou jedničkou Čechů Pavlem Francouzem (182 cm, 81 kg).

    „Moderní gólmani jsou dneska velcí a zaberou hodně místa,“ popsal Košečkina pro server Hokej.cz český útočník Martin Růžička. 

    Obrovitý ruský gólman Vasilij Košečkin v civilu.

    Víru v ruského obra ale fanoušci sborné příliš neměli. Není divu. Se svou postavou působí jako neohrabaný medvěd a hlavně – jeho dosavadní kariéra není žádné terno. 

    V zámořské NHL Košečkin díru do světa neudělal. Pouze se mihl v Tampě Bay. Proto pak vzal za vděk návrat do rodné vlasti. V současné době hájí barvy Metallurgu Magnitogorsk, kde nastupuje i český útočník Jan Kovář. 

    Vasilij Košečkin zažívá zlomový turnaj.

    Rusové se navíc v současné době pyšní skvělými gólmany, kteří dělají čest své zemi v NHL. Varlamov chytá za Colorado, Vasilevskij patří Tampě, legendární Nabokov je zase v San Jose. Za Columbus čape Bobrovskij. Všechno  jsou to gólmani té nejvyšší úrovně, oproti nim je Košečkin neznámé jméno, které nevzbuzuje příliš pocit jistoty.

    Před zápasem Česka s Ruskem mnoho expertů označovalo Košečkina jako jednu z ruských slabin. Nesly se hlasy, že nechytá aktivně a spíše jen čeká na to, co ho trefí. 

    Vasilij Košečkin v poklidu sleduje radost svých spoluhráčů.

    Věštby se ale nenaplnily. Na Košečkina Češi vypálili jednatřicet střel. Ruský obr všechny lapil a stal se jednou z největších hvězd tohoto zápasu.

    „Je to výborný gólman, což prokazuje dlouhodobě, ale každému brankáři se dá vstřelit gól. Není to tím, že by byl nějaký démon,“ sdělil po zápase český útočník Martin Růžička.

    Vasilij Košečkin byl zpočátku brán jako slabina Rusů. Nakonec jim ale vychytal finále.

    Proti Čechům ale Košečkin jako démon chytal. Zažívá bezpochyby nejlepší období ve své kariéře. Zlatou medaili má doslova na dosah. Navíc se může stát, že olympiáda v Jižní Koreji mu zajistí nejenom slávu a uznání, ale také lukrativnější angažmá. Třeba teď ta zámořská NHL konečně vyjde!

    Fotogalerie


    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 neděle 24. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Haha
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6