Prý je nejlepší, přesto sudí Královec zase zkratoval. Kdo ho chrání?

Michala Patáka si za spolupracovníka vybral rozhodci Pavel Královec. | foto: ČTK

Dva pokažené zápasy „zvládl“ za pět dnů Pavel Královec, prý nejlepší český fotbalový rozhodčí. Výrazně chyboval v duelu první ligy Zlín – Sparta Praha i při osmifinále Ligy mistrů AS Řím – Real Madrid.

V březnu 2012 předvedl tragikomickou scénku. V zápase Plzně s Českými Budějovicemi se projevil jako král z pohádky Pyšná princezna. „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuju, co jsem slíbil.“ Tak se zachoval.

zdroj: www.youtube.com

Jeden gól Viktorie totiž nejprve uznal, poté odvolal a nakonec se vrátil k původnímu verdiktu. Vliv na jeho rozhodnutí měl i pomezní, Královec však zaváhal a dostal trest na dva zápasy.

„Větší vina leží na asistentovi, ale je tam i vina hlavního rozhodčího za ztrátu osobnosti, což si takový rozhodčí jako on nemůže dovolit,“ Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích.

O tomto víkendu se Královec znovu připomněl v zápase Zlína se Spartou. Zatímco hostujícího Jakuba Brabce za faul na unikajícího Tomáše Poznara nevyloučil, domácího Roberta Bartolomeua za velmi podobný zákrok ano.

Ve středu rozhodoval Pavel Královec souboj AS Řím s Realem Madrid.

Předvedl se také na podzim v Lize mistrů, kdy pískl tři penalty pro Sevillu v duelu s německým Mönchengladbachem. Zvládl to za dvacet minut, domácí z nich dali dva góly. „První byla nesmyslná, druhá velmi přísná,“ glosoval trenér Borussie Lucien Favre.

Záznam jeho slova potvrdil, první pokutový kop byl opravdu zářez.

Tuto středu pak Královec zkratoval v Římě, kde pískal velký zápas místního AS s Realem. Hostům, podle mnohých nejslavnějšímu klubu světa, odpustil za stavu 1:0 pro Madrid jasnou penaltu.

zdroj: www.youtube.com

„Abyste uspěli, potřebujete štěstí a zdravý rozum. Štěstí se od nás odklonilo při tečované Ronaldově střele a zdravý rozum byl nutný při posouzení penaltové situace,“ zlobil se Alessandro Florenzi, římský kapitán, který byl faulován – a to jednoznačně.

„Byl to skluz, kterým riskoval: Buď zasáhnu míč, nebo nohy. Míč nezasáhl, takže z mého pohledu penalta. Nebylo o čem diskutovat,“ řekl v televizním přenosu Robert Henn, bývalý rozhodčí a pravidlový expert. „V dnešní době si ale rozhodčí vlastně obhájí všechno. Pravidla jsou schválně složitá, všichni se brání tomu, aby se zjednodušila.“

Královec přes všechny přehmaty (i srabáctví, jež se projevilo tím, že odmítl pískat vypjatý duel Sparty s Plzní) pojede na červnové mistrovství Evropy a také v Česku má výsadní postavení. Důvod je jasný, je přívržencem Damkové, předsedkyně české komise rozhodčích a členky té evropské. A především jejího manžela Romana Berbra, šedé eminence a černokněžníka fotbalu.

Proto je hájený.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 18. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 15
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8