Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Od Zlatého míče až do vězení. Zubatá legenda Ronaldinho čeká na verdikt soudu

    Jak bude Ronaldinho vypadat v Praze? | foto: Profimedia.cz

    V roce 2005 byl zvolen vítězem ankety o Zlatý míč. Ronaldinho (40) byl korunovaným králem fotbalu a zároveň hráčem, který rozdával radost. O patnáct let později nepolehává na pláži a nevypráví novinářům o své tehdejší slávě. Místo toho čeká v paraguayské věznici na verdikt, který změní jeho život. Byl zadržen kvůli falešným dokladům a podle obžaloby mu hrozí až pět let vězení.

    Desítka na barcelonském dresu nepatřila vždy Messimu. Před argentinskou hvězdou ji oblékal Ronaldinho, muž překrásných kliček a možná jeden z nejzábavnějších fotbalistů všech dob.

    Ještě před začátkem dominance Ronalda a Messiho to byl právě Ronaldinho, kdo diktoval trendy v moderním fotbale a zdálo se, že má vše „na svých kopačkách“.

    Postupem času Ronaldinho začal svou hvězdnost ztrácet a po přestupu z Barcelony do AC Milán bylo jasné, že Brazilec už bude na nejlepší léta jen vzpomínat. Přesto mu mnoho lidí náhlý odchod z Evropy v roce 2011 vymlouvalo.

    Ronaldinho mohl na starém kontinentu působit ještě mnoho let a pořád s pohádkovým platem, protože jeho jméno mělo zvuk a vždy přitáhlo fanoušky do ochozů.

    Ronaldinho chtěl ale domů, lákala ho Brazílie a rodina, za níž se chtěl vrátit.

    „Mohl v Evropě pokračovat o něco déle, ale bylo to osobní rozhodnutí. Cítil, že tam už napsal svůj příběh, a tak se chtěl vrátit ke své rodině a přátelům,“ řekl jeho bývalý spoluhráč z národního týmu Rivaldo pro BBC Sport.

    Fotbal byl pro Ronaldinha a jeho rodinu vším, a to doslova. Jako většina kluků v Brazílii i on vyrůstal v chudobě a těžkých podmínkách. Ronaldinho měl o sedmnáct let staršího bratra Roberta de Assise a ten zaujal fotbalový klub Grêmio. Mladého Brazilce si vzal pod svá křídla a součástí smlouvy byla také luxusní vila, do které se přestěhovala celá rodina.

    Pak přišla rodinná tragédie. Ronaldinhův otec dostal v bazénu infarkt a zemřel. Nejstarší z bratrů převzal vůdčí roli v rodině a na malého bratra nedal dopustit. Vždy o něm říkal, že Ronaldinho má větší talent než on a bude z něj hvězda. Nemýlil se!

    Když během jednoho z mládežnických zápasů zubatý chlapec zazářil a dal třiadvacet gólů, sledovala ho už celá fotbalová Brazílie.

    Když se o mnoho let později blížil konec Ronaldinhovy kariéry, mysleli si fanoušci Grêmia, že bude chtít ukončit kariéru v klubu, který jeho rodinu zachránil před chudobou.

    Jenže Roberto, jenž už byl tou dobou agentem svého bratra, měl jiný plán a vymyslel přestup do Flamenga, kde chtěli místo loučení s legendou spíše vyhrávat trofeje.

    Ronaldinho v brazilském dresu.

    Ronaldinho po návratu do své vlasti získával publicitu převážně v nočních klubech než na hřišti. Změna přišla až ve chvíli, kdy jeho matka onemocněla rakovinou. Nemoc oba bratry ještě více spojila.

    Jak se ukázalo, společné podnikání jim přinášelo víc problémů než užitku. V roce 2018 Roberto a Ronaldinho dostali pokutu zhruba šedesát milionů korun za stavbu bez povolení v chráněné rezervaci.

    Soudům se od té doby bratři příliš nevyhnuli, až přišlo vězení.

    Ronaldinho si vyzkoušel také mexickou nejvyšší soutěž.

    Oba bratry zadržela policie v Paraguayi, kam vycestovali s falešnými pasy. Dvaatřicet dní strávili ve věznici se zvýšenou ostrahou.

    Po zaplacení kauce 1,6 milionu dolarů byli převezeni do luxusního hotelu Palmaroga, kde čekají na výsledek vyšetřování. Za podezření z praní špinavých peněz jim hrozí až pět let vězení.

    Pět let pro muže, jenž ještě nedávno bavil fanoušky po celém světě a který už si mohl do konce života jen užívat.

    Zvolil si ale jinou cestu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:03 sobota 12. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      59
    • Haha
      59
    • Cože
      55
    • Trapas
      55
    • Sladký
      54
    • Tvl
      53
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...