MMA ranař Hošek: Na ulicích řádil jako chuligán Sparty, jeho kariéru ovlivnily steroidy

Říká se o něm, že ze všech tuzemských MMA zápasníků má s přehledem ty největší „granáty“. Kromě toho má David Hošek (28) také velmi pestrou minulost. Není to dlouho, kdy se vyžíval v pouličních bitkách coby chuligán fotbalové Sparty. Jeho slibně rozjetou boxerskou kariéru zase přerušily steroidy! Nedávno navíc Hošek způsobil slušný humbuk svým nečekaným úprkem z organizace Oktagon.

Nově vzniklá organizace bojových sportů Real Fight Arena (RFA) naplánovala na sobotu 12. března premiérový galavečer. Jednou z hlavních hvězd turnaje bude zcela jistě MMA mlátička David Hošek. 

Osvalený ranař z pražského RPG gymu patří mezi „přeběhlíky“ z konkurenční organizace Oktagon MMA. V bratislavské sportovní hale Mladosť se mu postaví polský bijec Bartlomiej Gladkowicz, který má na kontě osm zápasů, sedm z nich vyhrál.

David Hošek (uprostřed) s kamarádem z gymu Matúšem Juráčkem a trenérem Davidem Vyvážilem

Hošek, o němž se na česko-slovenské MMA scéně traduje, že má nejtvrdší údery ve své váhové kategorii, ještě před lety platil za obří naději českého boxu. Trénoval ho legendární Rosťa Osička.

V roce 2016 ale Hošek vyfasoval čtyřletý zákaz činnosti. Účastník Evropských her v Baku a dvojnásobný vicemistr republiky ve váze do 91 kilogramů měl podle svazového webu CzechBoxing.cz na soustředění pozitivní nález na anabolický steroid oxandrolon. 

Hošek se tehdy k užívání látky přiznal. Nedávno zápasník uvedl, že doping použil k tomu, aby si rychleji zahojil rameno.

„Vzal jsem si tu zakázanou látku, abych se zahojil, že si dám ‚voraz‘ a připravím se na profi. Jenže mi zavolali z reprezentace, že můj přemožitel šel jinam, a tím pádem jsem jednička. Řekl jsem tedy, že pojedu na nějaký turnaj, i když jsem nebyl stoprocentně fit. A najednou na reprezentačním soustředění přišla antidopingová kontrola a zkontrolovala nás,“ zavzpomínal Hošek v nedávném rozhovoru pro deník Sport.

David Hošek v dobách, kdy měl slibně rozjetou kariéru coby boxoval.

Naměřili mu IQ 130, život „vědátora“ ale nebyl pro něj

Vše špatné je ale pro něco dobré. Hošek se brzy zamiloval do MMA. Začal se poctivě učit boj na zemi a brzy si uvědomil, že jeho „granáty“ v malých rukavicích by v tomto sportu mohly být zbraní hromadného ničení.

O Hoškovi, který v organizaci Oktagon MMA pošilhával po titulovém zápase, se traduje několik věcí. Není tajemstvím, že mu jako dítěti naměřili IQ 130, dostal se do klubu Mensa a jezdil na matematické olympiády.

David Hošek s Karlosem Vémolou

Brzy si ale Hošek vybral jinou cestu. Život „vědátora“ nebyl pro něj. Chodil často za školu, oblíbil si bojové sporty, ale také pouliční rvačky. Dlouhé roky platil za obávaného chuligána fotbalové Sparty.

„Skončil zápas, část kotle se sebrala, naskákala do auta a odjela někam za město. Většinou na pole. Tam už čekali rowdies z týmu soupeře. Někteří byli velcí, třeba i pětatřicetiletí chlapi nad sto kilo s pivním pupkem, ale taky s velkými prackami a zlým obličejem. Bylo na nich vidět, že nejsou mírumilovní. Tuhle skupinu doplňovali lehčí a hubenější kluci, kteří uměli být nepříjemní. Oba tábory se mezi sebou dohodly na pravidlech a šlo se do akce, třeba dvacet proti dvaceti. Někteří ze soupeřů to brali vyloženě jako sport. Ale já hned viděl, že to k němu mělo dost daleko,“ zavzpomínal nedávno pro web Bez frází Hošek.

David Hošek

Za pouliční bitky dokonce Hošek v mládí vyfasoval podmínku a k tomu pět a půl roku zákaz vstupu na fotbalový stadion.

S odstupem času je Hošek rád, že takto tvrdý trest dostal. Kdyby se tak nestalo, dost možná by se dál mlátil po ulicích a létal v malérech. Místo toho je z něj ale sportovec, který může být časem vzorem pro začínající zápasníky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:16 neděle 10. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 11
  • 10
  • 9
  • 7
  • 2