Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Španělský Superpohár v Saúdské Arábii? Nesmysl, za který šejkové vysolili miliardy

    Superpohár byl tradičně zápasem vítěze ligy a ligového poháru. Ve Španělsku se však rozhodli tradice změnit. Fanoušci nový formát kritizují a do daleké Saúdské Arábie jich odletěla jen hrstka. Klubům však nezájem vlastních fanoušků vůbec nevadí, bohatí šejkové si pořádání ve své zemi bohatě zaplatili, do Španělska poslali dohromady přes tři miliardy korun.

    Ještě před začátkem španělského Superpoháru začalo být všem jasné, že se celý turnaj pomalu, ale jistě mění ve frašku. Valencia jen několik dní před začátkem přiznala, že prodala jen dvacet lístků. Organizátoři v Saúdské Arábii zaplnili jen devět procent z celkového počtu nabízených míst.

    O moc úspěšnější v prodeji lístků nebylo ani Atlético Madrid. Klub z hlavního města udal jen padesát lístků, a tak následně lákal na to, že pokud se dostane do finále, fanoušci se ho mohou zúčastnit zdarma.

    To se následně také stalo. Drtivou většinu lístků však nakonec museli mezi lidi rozdat šejkové. 

    Nový formát soutěže přitom nenaštval jen fanoušky, ale problémy s ním měly i kluby samotné. Trenér Barcelony Ernesto Valverde se nechal slyšet, že se mu novinka nelíbí, ale moc dobře ví, proč musel s týmem do Saúdské Arábie odcestovat.

    Španělská fotbalová federace se totiž před časem nechala uplatit ropnými penězi a pořádání Superpoháru do roku 2022 prodala za 120 milionů eur, což jsou zhruba tři miliardy korun.

    Finále v Saúdské Arábii nakonec vyhrál Real Madrid nad svým městským rivalem.

    „Vím, že se o této soutěži toho hodně říkalo, ale rozhodujícím faktorem je, že se fotbal proměnil v byznys a každý byznys hledá, jak by mohl vydělat,“ řekl Valverde na tiskové konferenci v Džiddě.

    Fanoušci přitom neprotestovali jen kvůli tomu, že se bude hrát v zahraničí, ale rozčílila je také volba samotné muslimské země. Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za svůj přístup k ženám a lidským právům obecně.

    Aby se k nespokojeným fanouškům nepřidaly také kluby, vyplatili šejkové jen za účast Barceloně a Realu Madrid přes šest milionů eur. Valencia a Atlético dostaly polovinu.

    Pokud se někdo rozhodl, že se na zápasy přece jen vypraví, musel si připravit pěkně naditou peněženku. Jen letenky stály několik desítek tisíc a při ceně ubytování, vstupenek a dalších výdajů už mohla cenovka překročit sto tisíc.

    Celá organizace podivného turnaje nakonec zastínila i výsledky přímo na hřišti. Do finále se probojovali městští rivalové z Madridu a úspěšnější byl královský klub. Real Madrid ovládl penaltový rozstřel a raduje se ze zisku trofeje, o niž by ještě v minulých letech ani usilovat nemohl. 

    Podle tradičního formátu by se v Superpoháru měla utkat Barcelona s Valencií, jeho rozšířením se však pravidla změnila a paradoxně ani jeden z těchto klubů se do finále neprobojoval.

    Finále v Saúdské Arábii nakonec vyhrál Real Madrid nad svým městským rivalem.

    Není to přitom poprvé, co si šejkové koupili pořádání podobné akce. Před dvěma lety si na stadionu krále Abdulláha v Džiddě zahrály o Superpohár Juventus a AC Milán. I tehdy měly kluby velký problém udat lístky na stadion, který pojme přes šedesát tisíc fanoušků. Po roce si to tedy Italové zopakovali, ale už zvolili jen stadion se sotva poloviční kapacitou.

    Fotbalové zápasy v Saúdské Arábii zkrátka netáhnou. Ropné peníze však ano, a tak mají fotbalové federace zatím ve svém rozhodování zcela jasno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:58 úterý 12. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      44
    • Super
      43
    • Trapas
      41
    • Cože
      40
    • Tvl
      38
    • Sladký
      35